Een bijzondere feestdag in Azië is extra leuk om mee te maken, omdat de cultuur van het land dan goed wordt gerepresenteerd. Ieder land heeft zijn eigen (religieuze) festivals en feestdagen, die stuk voor stuk anders zijn door de vele verschillende religies die er in Azië te vinden zijn. Aangezien er enorm veel festivals zijn per jaar, is het vrijwel zeker dat je tijdens het backpacken er een paar kan bijwonen. Een kans die je niet moet laten liggen! Hier volgt een kleine greep uit de lijst bijzondere festivals in Azië. Check altijd op internet wat de precieze datum van het festival is, want soms verandert de datum per jaar.
Het Chinees Nieuwjaar wordt 16 dagen gevierd, van oudejaarsavond tot het lantaarnfestival. Maar het is natuurlijk niet 16 dagen feest, ga dus al met oudejaarsavond een grote stad in en bewonder de enorme vuurwerkshows. De volgende dag is het interessant om tempels te bezoeken, die liggen dan namelijk vol met offers en hier komen families samen om te bidden voor hun voorouders. Op de vijftiende dag van het nieuwe jaar is het opnieuw feest in China. Op deze dag vindt namelijk het lantaarnfestival plaats en zullen er miljoenen lantaarns de lucht in gaan of over rivieren en meren drijven. Dit levert prachtige beelden op; kippenvel gegarandeerd. Ben je in Vietnam tijdens Chinees Nieuwjaar? Ook hier wordt het gevierd, maar dan onder de naam Tet en een uur later door het tijdverschil.
Tijdens het kleurrijke Holi festival wordt het begin van de lente en daarbij de overwinning van het goede (de zon) over het slechte (de nacht) gevierd. Het feest begint met een groot vreugdevuur op de avond voor het festival, waar mythes en legendes worden opgerakeld. Tijdens het festival valt kaste weg; iedereen is gelijk tijdens Holi, en er bestaan simpelweg geen sociale lagen meer. Overal in India zijn er grote feesten met muziek waarbij iedereen elkaar met felgekleurd poeder besmeerd, onder watersproeiers danst en Bhang (een soort wietpasta) eet. Een van de grootste en meest populaire festivals in Azië – zeker een bezoek waard!
Dit is het Balinese nieuwjaar, en duurt een aantal dagen. In Bali is er de filosofie dat er een balans moet zijn tussen goede en slechte energie (karma). Op de avond voor het nieuwe jaar, tijdens volle maan, zijn er overal op het eiland parades te vinden: Ogoh-Ogoh. Vijf meter hoge standbeelden die al het slechte van de levenden representeren, worden door de straten gereden. Dit spektakel is indrukwekkend en kun je al een paar weken voor het nieuwjaar bekijken, omdat er weken wordt gewerkt aan de grote poppen. Nieuwjaarsdag wordt Nyepi genoemd: de dag van stilte waarop wordt gevast en gemediteerd. Op deze dag mag er geen elektriciteit of vuur worden gebruikt, en mag er niet worden gereisd of gewerkt. Ook ceremonies zijn uitgesloten, en zelfs de vluchthaven is dicht! Als je nog nooit meditatie heb geprobeerd, is dit de perfecte dag om het eens te proberen. Meditatie is namelijk het uiteindelijke doel van deze stille dag.
Songkran is het traditionele nieuwjaar van Thailand en komt uit de Siamese tijd. Nieuwjaar wordt nu op 1 januari gevierd, maar gelukkig is het feest er nog. Want wat is er leuker dan met duizenden mensen de straat op te gaan om elkaar nat te maken met emmers waters en waterpistolen? Het water representeert geluk. Families reizen terug naar hun plaats van geboorte om daar samen het festival te vieren en de ouderen en grootouders te eren, door geparfumeerd water in hun handen te gieten. Na de tradities en ceremonies gaan ze langs de weg staan om iedere voorbijganger nat te maken met wat ze maar voor handen hebben; van een tuinslang tot een klein waterpistooltje. Een vrolijk feest in de heetste periode Thailand, eentje voor op je bucketlist!
Iedere achtste maand van de Birmese kalender vindt met volle maan het Tazaungdaing festival plaats, ook wel bekend als ‘Festival of Lights’. Dit festival representeert de afsluiting van het regenseizoen en dat wordt gevierd met vuurwerk, muziek, processies en hetgeen dat dit festival zo bijzonder maakt: heteluchtballonnen – heel veel en heel groot. De luchtballonnen zijn vaak prachtig beschildert en sommige zijn zelfs hoger dan 15 meter. Myanmar staat, sinds het land toegankelijk is voor toeristen),bekend om haar warmte en vriendelijkheid naar buitenlanders. Grote kans dat als je door Myanmar reist in november, je dan wordt uitgenodigd door een lokale familie om het festival met hen te vieren. Antwoord dan vooral ja, want hoe kun je nu een cultureel en religieus festival beter beleven dan samen met locals?
Dit festival van tien dagen draait om het ontvangen van zegeningen (lees: regen) van de boeddhistische goden en zo een goede oogst te hebben. Het is een van de oudste boeddhistische festivals in Sri Lanka en wordt gevierd met veel muziek, dans, en versierde olifanten. ’s Avonds banen lange parades en processies zich een weg door Kandy. Terwijl de inwoners van de stad zorgen voor entertainment in de vorm van vuurshows en authentieke trommelmuziek, verlichten de olifanten de straat met hun versiering. Een must-see als je van de zomer in Sri Lanka bent!
Van de vele festivals die Bhutan kent, is Tsechu een van de bijzonderste. Het festival wordt ook wel ‘Festival of the Dances’ genoemd, en niet zonder reden. Op het grootste plein van Paro verzamelen alle inwoners van Paro en de omliggende dorpen zich om deel te nemen aan de religieuze dansen en activiteiten. Al kijkend naar de monniken en leken dansen samen in fel beschilderde kostuums en maskers, dompel je jezelf totaal onder in de eeuwenoude Bhutaanse cultuur. Kijk niet gek op als er iemand uit het dansritueel stapt en je vraagt mee te doen; ook de Bhutanen zijn gek op buitenlanders.
In Thailand en buurlanden wordt in november Loy Krathong gevierd. De precieze datum is afhankelijk van de stand van de maan en verschilt dus elk jaar. Tijdens dit festival worden er kleine vaartuigjes op het water gelaten met daarin een kaars, een bloem, wierookstokjes en een paar muntjes. Onder de volle maan drijven ontelbare krathongs op de rivieren en meren. In Chiang Mai is Loy Krathong op haar mooist. Hier worden duizenden lantaarns opgelaten, die de hemel prachtig verlichten.
Azië is een waar paradijs voor backpackers met een voorliefde voor…
Algemeen, BlogOp deze website en in onze reisgidsen vind je natuurlijk ontzettend…
AlgemeenHet was een prachtige reis. Met een backpack op je rug…
Algemeen