UNESCO’s natuurlijst in Zuidoost-Azië

UNESCO’s natuurlijst in Zuidoost-Azië

De meeste mooie plekken voor trekkings, safari’s en zelfs duiken staan op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Ontdek de beschermde natuur van Zuidoost-Azië. Deze (onbekende) plekken verdienen een podium.

Thailand

Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries
In dit natuurpark leven veel bijzondere, wilde dieren, zoals olifanten en tijgers. Wil je hiken in het park, dan is een gids niet verplicht, maar wel prettig. Gidsen in Thungyai-Huai Kha Khaeng kunnen dieren en planten identificeren en er van alles over vertellen, wat je tocht veel interessanter maakt. Bovendien wil je niet verdwalen in dit park. Je kunt in het park kamperen. Vind je dit te spannend, dan slaap je in een bungalow in de buurt van het park. Vanaf busstation Mo Chit in Noord-Bangkok rijdt een bus naar het natuurpark.

Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex
Dit woud met kliffen en waterallen is het thuis van meer dan 800 verschillende diersoorten. Het gigantische bos ligt dichtbij de Cambodjaanse grens. Met een voertuig verplaats je je het gemakkelijkst in Dong Phayayen-Khao Yai. Voertuigen mogen het park in tussen 6.00 uur en 18.00 uur. Touroperators mogen het park wel binnen buiten deze tijden. Zij bieden naast dagsafari’s ook een nachtelijke variant aan. Vanaf Bangkok duurt het drie uur om bij het bos te komen. Kamperen en dineren is er mogelijk.

Khao Yai 1

Vietnam

Ha Long Bay
Need we say more? Zet maar op je bucketlist en lees dit artikel over Ha Long Bay.

Ha Long Bay 1


Indonesië

Ujung Kulon National Park
Ujung Kulon National Park ligt op het meest westelijke puntje van Java. Natuurreservaat Krakatoa is onderdeel van het natuurpark. In het park leven bedreigde diersoorten, zoals de Javaanse neushoorn. Als je in deze prachtige omgeving geen neushoorn ziet, dan zijn het wel zwijnen, apen en herten. In Jakarta kun je tours boeken om al het moois van dichtbij te bekijken.

Komodo National Park
Een aantal vulkanische eilanden vormt het Komodo-park. Wie durft, kan ze bezoeken. Op de eilanden leven ongeveer 5.700 grote, agressieve hagedissen. Het binnenland van de eilanden Komodo en Rinca mag je alleen bekijken als je een gids bij je hebt. Wees voorzichtig.

Komodo 1


Lorentz National Park
Het grootste, beschermde gebied van Zuidoost-Azië beslaat 2,35 hectare grond op Papua. Niet alleen het gebied is groot, ook het scala aan dieren en ecosystemen is breed. De combinatie van moeras, regenwoud, gebergte, gletsjers en mangrovebos komt bijna niet voor. Hier wel! Het nationaal park grenst deels aan zee. Je kunt het park bezoeken. Met de boot en het vliegtuig is Papua bereikbaar.

Tropisch regenwoud van Sumatra
Het tropisch regenwoud van het grote eiland Sumatra pronkt op UNESCO’s natuurlijst. Desondanks is de jungle in gevaar. Het gigantische, bedreigde bos bestaat uit de parken Gunung Leuser, Kerinci Seblat en Bukit Barisan. Lees meer over Sumatra en de dieren die je er kunt spotten.

Sumatra 2


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Maleisië

Gunung Mulu Nationaal Park
Op het eiland Borneo ligt het natuurpark Gunung Mulu. Het park draagt dezelfde naam als de opvallende, bijna 2,5 kilometer hoge zandstenen spits die boven het park uitsteekt. Het park is groen en ook rotsachtig. Hier hoort ook de grootste rotskamer ter wereld bij; de Sarawak-kamer. De grotten in de rotsen worden bewoond door zwaluwen en vleermuizen.

Sarawak 1


Kinabalu Park
Een ander beschermd natuurpark op Borneo is het Kinabalu park. In dit park is naamgenoot Kinabalu het hoogtepunt. Deze berg is ruim vier kilometer hoog. Net als in Gunung Mulu, barst het park van leven. Het park telt veel unieke planten. Kijk maar.

Filipijnen

Tubbataha Riffen
Om dit juweel te bezoeken, moet je een nat pak halen. De Tubbataha koraalriffen van de Filipijnen zijn gigantisch en ongerept. En je kunt er duiken! Onder water zul je nooit alleen zijn, er leven bijna 500 soorten vissen. Het duikseizoen start half maart en loopt half juni af. In onder andere Manilla en Puerto Princesa kun je duiktrips boeken.

Wildreservaat Hamiguitan gebergte
Op het Hamiguitan-gebergte leeft de kaketoe tussen opvallende planten en bedreigde bomen. Ook andere dieren vliegen en lopen er rond. Het Hamiguitan-gebergte is onderdeel van het schiereiland Pujada, dat bij het grote eiland Mindanao ligt.

Puerto-Princesa
Een 8,2 kilometer lange, ondergrondse rivier, dat is wat Puerto-Princesa is. Gaat dat zien en lees er meer over.

Puerto Princesa 1


De natuur van Laos, Myanmar, Cambodja en Singapore staat niet vermeld op de natuurlijst van UNESCO. Laat dat je er niet van weerhouden deze landen te bezoeken.