Nepal; back in business!

Nepal; back in business!

We hebben allemaal de hartbrekende beelden voorbij zien komen. Op 25 april 2015 lag heel Nepal op zijn kop toen het land geraakt werd door een aardbeving met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. De natuurramp heeft ruim 8.000 levens gekost en veel schade aangericht. Zo ook aan de actieve toerisme-industrie die het land rijk was. Bijna één jaar later mijden veel reizigers ‘the roof of the world’ nog steeds. Volledig onterecht! Naast het feit dat toerisme een zeer belangrijke bron van inkomsten is, is een bezoek aan de Himalaya een bucket list item die je niet mag missen.

Hoe ernstig is de schade aan historische trekpleisters?

De beelden van de instorting van de 183 jaar oude Dharahara Toren sierden de voorpagina van veel kranten. De toren is nu tot symbool gedoopt voor de schade die Nepal heeft geleden.

Nepal’s Durbar Squares staan bekend als het historische hart van het land met de bekendste twee in Kathmandu en Bhaktapur. Beide pleinen hebben ernstige onherstelbare schade opgelopen.

De volgende historische trekpleisters hebben weinig tot geen schade opgelopen en zijn dus nog steeds een bezoek waard. De 5e eeuws Boudhanath Stupa, pelgrimsoord voor Tibetaanse Buddhisten. Lumbini, de geboorteplaats van Buddha. De Pashupatinath Tempel, de oudste Hindu tempel in Nepal waar veel slachtoffers na de aardbeving ritueel zijn verbrand. Patan Durbar, een koninklijk paleizencomplex, heeft het met haar belangrijkste gebouwen overleeft. De kleinere pagodes worden echter nog hersteld.


Lumbini 1

De bezienswaardigheden in Lumbini bleven grotendeels bespaard tijdens de aardbeving


Wat kan wél?

Naast het bezoeken van historische hoogtepunten staat Nepal, niet voor niets, bekend als het land voor de avonturier. De avontuurlijke trekpleisters zijn lichtelijk tot niet aangetast door de aardbeving en bieden dus nog altijd een reden voor een bezoek.

1. Hiken. De top activiteit van Nepal is een hike in de Himalaya. De meest bekende hikes zijn het Everest circuit en het Annapurna circuit. Zowel deze, als de kleinere of minder bekende circuits zijn vrijwel onaangeraakt gebleven. De schade die wel is opgelopen is inmiddels hersteld.


Nepal 1

Je kunt nog altijd geweldige trekkings maken in Nepal en bijzondere taferelen spotten


2. Wildwater raften. Dit avontuur is iets minder wild dan de naam je zou doen geloven. Nepal is een ideaal land voor de beginnende rafter wegens de vlakte van de rivier met zo hier en daar een ‘hobbel’ op de route. De snelle stroming neemt je mee door het Himalayagebergte en langs de woonomgeving van lokale stammen. De schitterende uitzichten maken je enigszins dankbaar voor het niet-zo-wilde water.

3. Chitwan National Park. Het Nationale Park in de jungle van Nepal was één dag na de aardbeving al up and running. Chitwan, oftewel ‘Het hart van de jungle’, biedt een grote kans op het spotten van neushoorns, wilde apen en ontelbaar veel vogelsoorten. Met wat geluk spot je hier zelfs luipaarden en wilde olifanten. Al deze dieren zijn al van de schrik bekomen.


Chitwan 1

Ga op zoek naar wilde olifanten in het Chitwan National Park


Kortom, dit wordt het jaar dat jij een bezoek brengt aan Nepal voor een onvergetelijk avontuur. Bovendien steun je op deze manier het land, de toerisme-industrie en de meest hartverwarmende bevolking met het nationale motto N.E.P.A.L., Never End Peace And Love.