Wildwater avonturen in Nepal

Wildwater avonturen in Nepal

Nepal is een geweldig land om vanaf een van de vele rivieren te ontdekken. Het wild stromende smeltwater uit het Himalayagebergte maakt Nepal een van de beste landen ter wereld voor wildwater raften en kajakken. Het trotseren van het snel stromende en schuimende water zorgt voor de ultieme adrenaline kick. Daarbij heb je vanaf het water een uniek perspectief op de bergachtige omgeving. Je vaart in het dal van de bergen, door zowel droge als groene gebieden, met regelmatig uitzicht op de groene rijstvelden. Door de grote hoeveelheid aan rivieren is er voor zowel beginners als voor gevorderden genoeg te beleven in Nepal. Vanuit de steden Kathmandu en Pokhara starten verschillende dagtours. Als je meer tijd hebt en op zoek bent naar avontuur, dan zijn de meerdaagse tours een bijzondere ervaring.

Raften

Een raft is een grote rubberboot waarbij je wordt begeleid door een gids. De hoeveelheid mensen in de raft varieert van vier tot acht personen. Het is dan ook een erg leuke activiteit om met een groep te doen. Tijdens het raften kan er weinig misgaan, omdat de gids de rivier(en) goed kent en exact weet wat te doen in de golven. Voor het raften is dan ook enkel een basisconditie en geen wild water ervaring nodig. Dit maakt raften de perfecte manier om kennis te maken met het stromende, wilde water in Nepal.


raften nepal


Kajakken

Voor het kajakken op de rivieren in Nepal komt enige ervaring van pas. Als je deze ervaring nog niet hebt, kun je dit opdoen in een drie- of vierdaagse kajakclinic. In deze clinic leer je de beginselen van het kajakken, waarna je de rivieren op kunt voor je eerste wildwater ervaring. Het is hierbij belangrijk dat je een instructeur hebt die Engels spreekt, zodat je goed kunt communiceren en weet wat er van je verwacht wordt. Tijdens een kajak clinic zit je vaak vier tot zes uur per dag op het water.

Mocht je al enige ervaring hebben op het wilde water en het aandurven om in je kajak de rivier op te gaan, dan zijn hier ook tal van mogelijkheden voor. Denk goed na over je eigen niveau en waar jij je comfortabel bij voelt. Er zijn rivieren variërend van klasse 1 tot en met klasse 5. Ga niet een klasse 4/5 rivier bevaren als je niet heel zeker weet dat je dit aankunt. Tijdens meerdaagse tochten kan het voorkomen dat je te moe bent om te kajakken of dat een stuk van de rivier boven jouw niveau is. Je kunt dan altijd een stuk meevaren in de raft. Ga wel altijd, ook als je veel ervaring hebt, onder begeleiding van een gids die de rivier kent!

Dagtochten

Dagtochten zijn de perfecte manier om kennis te maken met het wildwater varen en de mooie rivieren van Nepal. Zowel vanuit Kathmandu als Pokhara worden dagtochten aangeboden. Tijdens deze tochten zit je vaak twee tot vier uur per dag op het water. Over het algemeen zijn er meer rafters dan kajakkers die deelnemen aan een dagtocht. Wel bevaren rafters en kajakkers vaak samen -als een groep- de rivier.

Een leuke rivier om vanaf Kathmandu te bevaren is de Bhote Kosi. Deze rivier ligt op ongeveer drie uur rijden vanaf Kathmandu. Vanaf Pokhara kun je de Upper Seti bevaren. Deze rivier ligt op een half uur rijden. Het is ook mogelijk om gedurende je reis van Kathmandu naar Pokhara een tussenstop te maken om te raften of kajakken op de Trisuli rivier. De dagtochten vertrekken zowat dagelijks, waardoor het niet per se nodig is om vooraf te boeken. De prijs ligt tussen de €40 en €55. Kajakken is vaak wat duurder dan raften. Voor de dagtochten heb je alleen dichte schoenen nodig die nat kunnen worden. Ook is het handig om droge kleding mee te nemen voor na de tocht. Over het algemeen is het rivierwater in Nepal warm en zijn een korte broek met een T-shirt warm genoeg.Meerdaagse tochten

Veel reisbureaus in Kathmandu en Pokhara bieden meerdaagse raft- en kajak tours in Nepal aan. De duur hiervan varieert van twee tot veertien dagen. Per dag zit je ongeveer vijf tot zes uur op het water, waarbij je een stop maakt voor een lunch ergens langs de rivier. Na de lunch vaar je verder naar het punt waar het kamp wordt opgezet voor de nacht. Je slaapt aan de oever van de rivier onder een zeil op grote zandstranden of in tenten in kajak resorts. Houd er rekening mee dat je alle dagen langs de rivier geen internet, stroom of douche hebt. Het grote voordeel van meerdaagse tochten is dat je op plekken komt waar je via de weg niet kunt komen. Regelmatig kom je langs de rivier in contact met de lokale mensen, die maar al te nieuwsgierig zijn naar de toeristen die langs hun dorp varen. ’s Avonds geniet je bij een kampvuurtje van een biertje en praat je na over de avontuurlijke dag die je hebt gehad.

Relatief gezien is het goedkoper om een meerdaagse tour te doen. Een gangbare prijs voor een tweedaagse tocht is ongeveer €100. Ga voor een veertiendaagse tocht uit van ongeveer €1.200. Deze prijs is inclusief de overnachting in een tent, het vervoer, de huur van het materiaal, ontbijt, lunch, een snack en diner. Doordat meerdaagse tochten niet iedere dag vertrekken is het handig om deze vooruit te boeken. Er zijn veel touroperators die deze tochten aanbieden, maar door het grote belang van goed materiaal en veiligheid is het belangrijk om een goed bedrijf te kiezen. Maak hierbij dan ook gebruik van recensies en vraag anderen naar hun ervaring voordat je een bedrijf kiest. Ook zijn er tochten die al vanuit Nederland georganiseerd worden.

Bekende meerdaagse tochten zijn de driedaagse tocht over de Kali Gandaki rivier, de zesdaagse tocht over de Sun Koshi rivier en de twaalfdaagse tocht over de Tamur rivier. Een leuke optie om van Kathmandu naar Pokhara te komen is met de negendaagse tocht, waarbij je meerdere rivieren bevaart. Tijdens de langere tochten bevaar je vaak meerdere rivieren, waardoor je soms een halve dag in de bus doorbrengt.

Beste seizoen

De tijd van het jaar zorgt voor een groot verschil in de waterstand en daardoor de klasse van de rivier. In maart tot en met juni is het water lager en daardoor gemakkelijker te bevaren. Dit is een goede periode om de wateren te verkennen zonder veel ervaring. In het regenseizoen, dat van juni tot augustus loopt, stijgt het water en worden de rivieren moeilijker te bevaren. Dit kan als gevolg hebben dat niet alle rivieren toegankelijk zijn. Over het algemeen wordt september tot december gezien als de beste periode om te varen. Eind december tot en met februari zijn de wintermaanden en dan is het water vaak te koud om te varen. Vraag als je gaat kajakken altijd naar de waterstand van de rivier en of deze begaanbaar is voor jouw niveau.