Himeji-jo: het mooiste kasteel in Azië

Himeji-jo: het mooiste kasteel in Azië

Als je aan kastelen denkt, denk je niet gelijk aan Azië. De meeste kastelen werden tijdens de middeleeuwen gebouwd in Europese landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland en ook Nederland. In Japan zijn er ook tientallen kastelen te vinden, waaronder een aantal bijzonder mooie. Himeji-jo wordt gezien als het mooiste kasteel van Japan en daar zijn wij het absoluut mee eens. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel kastelen verwoest door bombardementen. Een aantal daarvan zijn daarna opnieuw gebouwd, vaak van beton. Himeji-jo is echter intact gebleven, wat de kasteel extra bijzonder maakt.


Himeji 1


Himeji-jo

De muren van het kasteel zijn spierwit, wat Himeji-jo een compleet andere uitstraling geeft dan andere kastelen. De witte muren gecombineerd met de groene omgeving en de gigantische omgang van het kasteel leidt tot schitterende plaatjes. De ligging op een heuvel maakt het nog indrukwekkender. In 1346 werd het oorspronkelijke kasteel gebouwd, als verdedigingsbouwwerk naar aanleiding van de gewelddadige conflicten in de regio. In 1601 kreeg het kasteel haar huidige uiterlijk. Op wat restauraties na is er sindsdien niks aan het kasteel aangepast.

Hoe kom ik er?

Himeji-jo ligt in de stad Himeji. Deze stad is uitstekend te bereiken per trein, ook met de shinkansen. Als je een Japanse rail pass hebt kan je dus gemakkelijk naar de stad toen, anders moet je een los kaartje kopen. Himeji is het best te bereiken vanuit de leuke stad Osaka, de trein doet er een halfuur over. Vanuit Kyoto is het ongeveer een uur met de trein en de trein uit Osaka doet er ruim anderhalf uur over. Zodra je aankomt op het station van Himeji zie je het kasteel al liggen, dan is het nog een kwartier lopen.


Himeji 2


De stad Himeji

Op het kasteel na is er weinig te beleven in Himeji. Bezoek de stad als dagtrip vanuit een andere stad in de regio, maar blijf hier niet te lang hangen. Je zou de stad wel als tussenstop kunnen aandoen als je vanuit het noorden naar Hiroshima reist, maar in de meeste gevallen kan je beter gewoon doorreizen naar Hiroshima als je het kasteel hebt gezien.