Bijzondere themacafés in Japan en Korea

Bijzondere themacafés in Japan en Korea

Wanneer je door een willekeurige grote stad in Korea of Japan loopt, zal het je niet ontgaan; overal zijn koffietentjes te vinden. Mensen gaan hierheen om te werken, te studeren, een dutje te doen – ja, echt waar – of met elkaar te socializen. Niet heel anders dan in Nederland, maar een aantal cafés hebben wel een extraatje: de zogenaamde ‘themacafés’.

Wat is dat dan, zo’n themacafé?

Themacafés hebben een bepaald concept waar het gehele café om draait. Zo bestaan er bijvoorbeeld honden- of kattencafés. Alles draait in deze cafés om de kleine viervoeters. Er lopen een aantal beestjes rond welke je kan aaien, er worden producten verkocht die met de dieren te maken hebben en ook het interieur is aan het thema gewijd. Het blijft overigens niet enkel bij honden- en kattencafés; ook wasberen, schapen, konijnen en vogels passeren de revue. Of het allemaal even diervriendelijk is valt te betwisten. Zo zijn de dieren heel de dag omringd door vreemdelingen en hebben ze niet altijd genoeg leefruimte. Daarentegen worden de honden bijvoorbeeld wel altijd uitgelaten en de dieren over het algemeen erg goed verzorgd. De cafés zijn over het algemeen net iets duurder dan gewone koffietentjes. Sommige cafés vragen entree, waarbij één drankje is inbegrepen.

Naast dierenthema’s zijn er nog andere veel voorkomende concepten te vinden. Zo spelen tekenfilmfiguren de hoofdrol in een aantal cafés; neem bijvoorbeeld het Hello Kitty café in Seoul of het Pokémon café in Tokyo. Daarnaast zijn er cafés in handen van de ouders van bekende Koreaanse of Japanse artiesten. Ook zal je bijvoorbeeld een Harry Potter café en een Lego Café in Korea kunnen vinden, of een Ted (de beer van de wel bekende films) café in Tokyo.

Het Pokémon Cafe:

So cutie ⚡️? #vsco #vscocam #vscogood #vscophile #pokemoncafe #pikachu

Een foto die is geplaatst door Ziqing Wong (@zqlullaby) op


Hello Kity café in Seoul

Cute ✨?

Een foto die is geplaatst door Dila M Nursalim (@dm.n17) op


Maid cafés

Een van de populairste themacafés is het maid café concept. Met overdreven hoge stemmen helpen dienstmeisjes je aan een kawaii – Japans voor schattig – drankje of maaltijd. Als je wat wilt bestellen of je drankje krijgt moet je eerst wat kawaii handgebaren maken. Ondertussen worden er shows opgevoerd en liedjes gezongen. De maid cafés zijn in alle grote steden in Korea en Japan te vinden. Tegen een kleine extra betaling hou je een bijzondere foto als herinnering over.

maid-cafe-2


Waarom een cat-uchino of Latte Pug-iatto zo populair is

Voornamelijk in Korea en Japan beleven de themacafés vandaag de dag hun glory days. Hoewel de trend zich over de hele wereld aan het verspreiden is – zo heb je in bijna alle grote steden over de hele wereld wel katten- of hondencafés – heeft de trend zich hier wat dieper gevestigd. Waarom dit zo is? Waarschijnlijk omdat de inwoners van de landen weinig persoonlijke ruimte tot hun beschikking hebben – de kamers waar zij in leven zijn vaak gedeeld met anderen of kleiner dan wij gewend zijn. Naar een themacafé gaan is daarom een manier om bijvoorbeeld het idee te krijgen een huisdier te hebben; in een kamertje van twee bij drie is geen plek voor het houden van een kat of hond. Wat hiernaast opvallend is aan de bezoekers van de themacafés is de verscheidenheid aan het type mensen. Wanneer je een van de cafés bezoekt, kom je vaak genoeg businessmannen tegen die in zijn lunchpauze even komt knuffelen met een hondje, of een Japanse oud volwassene die een Poké-koffietje achterover tikt. Ook de fanbase van de grootste K-Pop artiesten spenderen graag wat geld om hun liefde voor de artiesten te tonen in de cafés.

Kortom, het is een bijzondere ervaring om eens een bezoekje te brengen aan een van de vele cafés. Zeker de moeite waard en voor iedereen wat wils!