Surfen op Bali

Surfen op Bali

Bali, ‘The island of the Gods’, is prachtig en zeker een bezoek waard wanneer je gaat backpacken door zuidoost Azië. Het eiland is relatief klein, maar daardoor niet minder divers. Jungles, rijstvelden, kliffen, vulkanen, verborgen strandjes en culturele steden; you name it, Bali has it. Eén van de absolute must do’s op het eiland is natuurlijk surfen. Surfen is op Bali een eeuwenoude traditie, en wordt op meer dan vijftien stranden beoefend. Maar waar kun je het beste je eerste surf les nemen en waar moet je zijn als je al ervaring hebt? Wij hebben de beste surfspots voor je op een rijtje gezet!

Padang Padang

Padang Padang is een klein, prachtig strandje gelegen in zuid Bali, Bukit. Deze spot is vooral geliefd onder beginnende surfers of ‘fun-surfers’, die houden van relaxt surfen op golven van een tot twee meter hoog. Het strand is gemakkelijk bereikbaar en daarom ook wat drukker dan andere stranden in de buurt. Vanaf de brug kun je alvast zien of de golven je bevallen, of dat je beter kunt doorrijden naar Uluwatu, de volgende surfspot op de route. Surfen kun je hier het beste vanaf mei tot en met oktober. Jaarlijks wordt er in juli een Ripcurl surfwedstrijd georganiseerd bij Padang Padang, zeker een aanrader om vanaf de brug of het strand de surfers te gaan bewonderen!


Surfers bij Padang Padang


Uluwatu

Uluwatu is een van de bekendste plekken van Bali, omdat hier de op een na belangrijkste tempel van het eiland te vinden is. Deze spot is bedoeld voor de professionele surfers, aangezien de golven hier in het droogseizoen hoger dan vier meter kunnen worden. Naast een tempel heeft dit dorpje veel cafés, waaronder de populaire bar Single Fin. Vanaf de cafés kun je de kunsten van de surfers goed bekijken en vooral met zonsondergang is Uluwatu een magische plek om te vertoeven.


Surfboards zijn overal te huur


Balangan

Na twintig minuten door kronkelweggetjes met een slecht wegdek en af en toe een koe of hond op de weg, bereik je Balangan strand. Balangan is, in tegenstelling tot Uluwatu en Padang Padang, een lang en breed strand dat zich naast surfen ook prima leent voor een dagje zonnebaden. De golven op deze spot worden niet hoger dan een meter of drie, wat betekend dat dit een goede plek is voor ‘intermediairs’. Het leuke aan Balangan is dat je hier veel locals vind, zowel in het water als aan het strand. Kleine authentieke eettentjes sieren het strand. Hier kun je voor minder dan twee euro een bord vol nasi en saté krijgen terwijl je de zon onder ziet gaan op het strand.

Echo Beach/Canggu

Meer ten noorden van de westkust licht Canggu, een hip dorpje omringd door groene rijstvelden. Echo beach is een lang strand waar, afhankelijk van de grootte van de golven, professionals, fun-surfers én beginners graag surfen. Doordat het strand een stuk groter is dan de zuidelijke stranden, biedt het een prachtig panorama uitzicht. Naast het populaire surfstrand Echo beach, telt het dorpje vele ‘hipster’-achtige cafés en uitgaansgelegenheden, waaronder het populaire Deus; een absolute ‘must-go’ voor iedere toerist!


Canggu is met name populair onder meer ervaren surfers


Serangan/’Turtle Island’

Aan de oostkust van Bali, in de buurt van Sanur, is Turtle Island te vinden. Vroeger was deze plek alleen per boot bereikbaar, maar tegenwoordig is er een weg naartoe gebouwd waardoor Turtle Island een stuk beter te bereiken is. De golven zijn hier middelmatig hoog, waardoor ook deze spot wordt bezocht door zowel beginners als gevorderden. Doordat deze plek verder weg is van alle andere surf spots, is het hier redelijk rustig. Ook hier zijn relatief veel lokale eettentjes te vinden waar je na de surfsessie lekker kunt uitrusten. Naast de rust en de eettentjes heeft dit strand nog een ander voordeel, namelijk dat hier zowel in het droog- als regenseizoen kan worden gesurft.

Onze favoriete spots:

Reisgids Indonesië