10 redenen om Borneo te bezoeken

10 redenen om Borneo te bezoeken

Borneo: het grootste eiland van Azië en het derde grootste eiland ter wereld. Verdeeld tussen Brunei, Maleisië en Indonesië biedt dit eiland de meest unieke ecosystemen en biodiversiteit ter wereld. De vele activiteiten en het brede en unieke aanbod van flora en fauna geven je meer dan genoeg redenen om dit eiland te bezoeken. Wij geven je alvast tien redenen om je te inspireren voor jouw backpackreis Borneo.

1. Omdat er een enorme hoeveelheid unieke fauna en flora te bewonderen is

Het is niet voor niets dat talloze natuurexperts, filmmakers en milieuactivisten naar Borneo trekken om het onontdekte regenwoud van Borneo uit te pluizen. Het eiland biedt het meest fascinerende aanbod aan wilde dieren dat enkel op dit eiland te vinden is. Een tour met de boot door de Kinabatangan Rivier brengt je langs borneodwergolifanten, neusapen*, en orang oetans. Maar ook krokodillen, de schaarse neushoornvogels en de java-aap vaar je hier voorbij terwijl al deze dieren hun dagelijkse leven lijden in hun natuurlijke omgeving.

*Een leuk feitje over de neusaap: de Indonesische naam van de aap is ‘monyet belanda’ (Nederlandse Aap) of ‘orang belanda’ (Nederlander) omdat de Indonesiërs vonden dat de Nederlandse kolonisten vaak grote neuzen en buiken hadden.


Borneo 3


2. Omdat het nog niet toeristisch uitgemolken is

Tijdens het backpacken in Borneo zullen je medereizigers voornamelijk biologen, natuurjournalisten, natuurexperts, filmmakers en milieuactivisten zijn. Toeristen zijn schaars en dit maakt de ervaring net iets authentieker. ‘

3. Omdat je hier kennis maakt met de orang-oetan

Orang-oetan is het Maleisische woord voor ‘bos mens’, en dat is niet zonder reden. Wij delen namelijk maar liefst 97% van ons DNA met de aapsoort. Vanwege ontbossing op grote schaal is de orang-oetan ernstig bedreigd. Op Borneo vind je enkele rehabilitatiecentra waar delen van de jungle zijn afgezet en beschermd voor de orang oetans. Zij leven hier in het semiwild. Het is een unieke ervaring om de mensaap in haar natuurlijke omgeving te zien nu het nog kan. Bovendien draag je met je entreekaartje bij aan het in stand houden van de rehabilitatiecentrums. Lees ook ons artikel over het spotten van orang-oetans op Borneo.


Oran Utan 1


4. Omdat je hier kennis maakt met de traditionele stammen van de jungle

Al zijn tradities als koppensnellen (het afsnijden en meenemen van iemands hoofd) en kannibalisme gelukkig voorbij in Borneo, er is nog steeds een groot deel van de bevolking dat op traditionele wijzen met stammen in de jungle leeft. In Borneo kan je getuigen zijn van traditionele dansen en gebruiken terwijl je kennis maakt met de interessante geschiedenis. Meer ‘local’ dan dat zal je ervaring in Zuidoost-Azië niet worden!

5. Omdat jij je in het oudste regenwoud ter wereld zal begeven

Het regenwoud van Borneo wordt ook wel de Amazone van Azië genoemd. Waar het 55 miljoen jaar oude Amazone het grootste regenwoud ter wereld is, is het 140 miljoen jaar oude regenwoud van Borneo (samen met Taman Negara op het Maleisische vasteland) het oudste regenwoud ter wereld.


Borneo 2


6. Omdat het eten er heerlijk is

De culturele mix van Maleisisch, Indiaas, Chinees, Indonesisch gecombineerd met westerse invloeden zorgt voor overheerlijke gerechten met voor ieder wat wils.

7. Omdat er een eindeloos aanbod aan activiteiten is.

Neem een goede dosis energie mee als je vertrekt naar Borneo. Hier kan de echte avonturier zich uitleven door de 4095 meter hoge Mount Kinabalu te beklimmen om in de koude en vroege ochtenduren de top te bereiken. Blijf je liever met beide benen op de lage grond? Onze favoriete activiteit is het wildwater-raften in Sabah waar de sterke stroming je meeneemt door de adembenemende beboste bergen. Verder zijn er tal van activiteiten zoals duiken, vissen, snorkelen, hiken en meer.


Kota Kinabalu 1


8. Omdat Borneo een unieke onder water wereld kent

De meest populaire activiteit op Borneo is duiken vanwege de vele unieke vissoorten die nergens anders op de wereld te vinden zijn. Ben je geen fan van duiken? Geen zorgen. Ook tijdens het snorkelen zwem je schildpadden, koraal en unieke vissen tegemoet.

9. Omdat Borneo omringd is door talloze tropische eilanden

De eilanden zijn makkelijk en goedkoop te bereiken en de meesten hebben hostels en slaapzalen beschikbaar voor de budgetreiziger. De eilanden worden bewoond door zeenomaden die in vissersdorpjes op het eiland wonen wat de eilanden extra interessant maakt. Wil je liever niet overnachten op de eilanden? Dan kan je ook kiezen voor dagtrips. Zo kan je vanaf Kota Kinabalu het Tunku Abdul Rahman National Park bezoeken. Dit nationale park bestaat uit vijf tropische eilanden die allen op korte afstand van elkaar, en van Kota Kinabalu, liggen. Zo kan je makkelijk drie verschillende eilanden in een dag bezoeken om hier te snorkelen, zwemmen of te zonnen.


SONY DSC


10. Omdat er fascinerende grottensysteem te bezoeken zijn

Zo is er bijvoorbeeld de Clearwater Cave die een van de grootste onderwaterrivieren ter wereld heeft of Deer Cave met meer dan drie miljoen vleermuizen. Durf jij het aan?

Borneo is een ruwe diamant die door veel backpackers over het hoofd wordt gezien. Maak deze fout niet en loop de kans niet mis om op een van de meest biodiverse plekken ter wereld unieke avonturen te beleven!

Reisgids Maleisië