Beste reistijd Kazachstan

Beste reistijd Kazachstan

De beste reistijd voor Kazachstan hangt af van de activiteiten die je in dit enorme land wil doen, maar een aantal maanden steekt er wat betreft aangenaam klimaat wel bovenuit. Kazachstan beslaat een gigantisch gebied in Centraal Azië en dit land staat dan ook negende op het lijstje van landen per oppervlak. Of je nu naar de hypermoderne metropolen Almaty en Nur-Sultan gaat of de adembenemende landschappen van Mangistau wil bekijken, met ons klimaatoverzicht weet je precies in welke periode je het beste kunt gaan.

Regenseizoen en droge seizoen

Over het algemeen heeft Kazachstan een erg droog klimaat, maar toch zijn er periodes wanneer regenkleding geen overbodige luxe is. In onze zomermaanden valt de meeste neerslag in de hoofdstad Nur-Sultan en in de lente komt het met name in het bergachtige zuiden (bij Almaty) vaak met bakken uit de lucht. November tot en met februari geldt voor vrijwel het gehele land als de droge tijd.

West Kazachstan

In het westen van Kazachstan vind je onder meer de mooie Mangistau regio en steden als Aktau en Atyrau. Dit deel van Kazachstan aan de Kaspische Zee heeft een woestijnklimaat, met winters waarin de temperatuur vaak daalt tot -10 graden en er bijzonder weinig zonuren zijn. In de zomer wijst de thermometer vaak 35 graden of meer aan en dit is dan ook geen ideaal seizoen voor sightseeing. Al met al is reizen in de lente hier het meest prettig, met veel zon en toch milde temperaturen. West Kazachstan is het hele jaar door erg droog, dus je hoeft bij het plannen van je reis geen rekening te houden met natte en droge seizoenen.

Atyrau

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -6 ºC 11 mm
Februari -6 ºC 10 mm
Maart 2 ºC 12 mm
April 13 ºC 13 mm
Mei 19 ºC 14 mm
Juni 25 ºC 18 mm
Juli 27 ºC 14 mm
Augustus 26 ºC 13 mm
September 19 ºC 11 mm
Oktober 10 ºC 15 mm
November 2 ºC 16 mm
December -3 ºC 13 mm

Centraal Kazachstan

In tegenstelling tot veel andere delen van Kazachstan is het in het midden van het land – met name in de buurt van Nur-Sultan – wel aangenaam toeven in de zomermaanden. Hoewel je hoogstwaarschijnlijk met wat regenbuien te maken krijgt, is het hier gemiddeld zo’n 25 graden in juli en augustus. Toch komen hier soms ook extreme hittegolven voor. De winters zijn streng, met -10 tot -15 graden in januari. Als je van zonnig en warm weer houdt, kun je beter de lente en herfst overslaan en voor de zomer kiezen.

Nur-Sultan

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -14 ºC 13 mm
Februari -13 ºC 14 mm
Maart -7 ºC 15 mm
April 6 ºC 18 mm
Mei 14 ºC 32 mm
Juni 20 ºC 34 mm
Juli 21 ºC 53 mm
Augustus 19 ºC 35 mm
September 13 ºC 24 mm
Oktober 5 ºC 29 mm
November -4 ºC 20 mm
December -12 ºC 19 mm

Zuid Kazachstan

Het zuiden is meer bergachtig en dat brengt meer regen met zich mee. Met name in april, mei en juni kan het hier flink tekeer gaan. De grootste stad en voormalige hoofdstad van het land, Almaty, ligt in deze regio. Door de hoogte blijft de hitte in de zomer hier beperkt, maar in de winter wordt het wel ijzig koud. Er valt dan ook veel sneeuw en Almaty is een populaire bestemming onder wintersporters.

Almaty

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -3 ºC 24 mm
Februari -2 ºC 30 mm
Maart 4 ºC 64 mm
April 12 ºC 92 mm
Mei 17 ºC 97 mm
Juni 22 ºC 58 mm
Juli 24 ºC 34 mm
Augustus 23 ºC 24 mm
September 18 ºC 23 mm
Oktober 11 ºC 43 mm
November 4 ºC 50 mm
December -2 ºC 37 mm

Oost Kazachstan

Het oostelijke deel van Kazachstan grenst aan Rusland en China. Het patroon hier is ongeveer hetzelfde als in Centraal Kazachstan; strenge winters, warme zomers en een regenachtig voorjaar.

Beste reistijd Kazachstan

Omdat Kazachstan zo’n uitgestrekt land is, zijn er uiteraard wat verschillen in het klimaat. Over het algemeen zijn de temperaturen in mei, juni en september het meest aangenaam. Zeker als je bereid bent om wat regen te trotseren is dit een goede reisperiode. In Nur-Sultan zijn de zomermaanden juist het prettigst, zonder de lange, extreem warme periodes die elders voorkomen.

Hoogseizoen / laagseizoen

Juni tot augustus staat bekend als het hoogseizoen, vooral omdat de omstandigheden door de afwezigheid van sneeuw dan ideaal zijn voor bergwandelingen op grote hoogte. De winter is zonder twijfel het laagseizoen, al heeft het zuiden en oosten van het land wel op kleine schaal wintersporttoerisme.

Lees verder over Kazachstan