De DMZ tussen Noord-en Zuid-Korea

De DMZ tussen Noord-en Zuid-Korea

Breng je een bezoek aan Zuid-Korea maar laat je Noord-Korea nog even achterwege? Er is toch een mogelijkheid om een glim op te vangen van het meest afgesloten land ter wereld om even te zwaaien naar de Great Leader, namelijk vanaf de DMZ. Wij beantwoorden hier de meest gestelde vragen met betrekking tot de DMZ.

Wat is de DMZ?

De DMZ, oftewel de Demilitarized Zone, is een 240 kilometer lange en 4 kilometer brede bufferzone met meer dan twee miljoen landmijnen die aan het eind van de Koreaanse oorlog is opgezet om Noord- en Zuid-Korea van elkaar te scheiden.

Is de DMZ een bezoek waard?

Ja. Het grootste deel van de Zuid-Korea reizigers ziet het bezoek aan de DMZ als het hoogtepunt tijdens het backpacken in Zuid-Korea. Het is een interessante plek om met een tour te bezoeken en een ideale manier om meer te weten te komen over de geschiedenis en de huidige situatie van scheiding tussen deze twee landen die nog niet zo lang geleden samen één waren.


DMZ 1


Wat kan ik zien en doen in de DMZ?

De tours die te boeken zijn bieden verschillende pakketten aan. De volgende stops zijn onze favorieten.
1. De Joint Security Area is een stop die je niet mag missen. Dit is het ontmoetingspunt tussen de twee landen waar eventuele besprekingen plaatsvinden. Beide zijden worden streng bewaakt en de spanning is ten alle tijden te snijden.
2. Bezichtig de Freedom Bridge, de brug die Noord- en Zuid-Korea delen en die tijdens de oorlog werd gebruikt door Zuid-Korea om haar troepen terug te trekken.
3. Wandel door de fascinerende Infiltratie Tunnels die, nota bene tijdens de vredesbesprekingen, gebouwd werden door Noord-Korea om Zuid-Korea te bombarderen. De tunnel is door de jaren heen tevens gebruikt voor pogingen om te vluchten naar Zuid-Korea. Let wel op, de tunnel is vrij lang en stijl en je loopt hier voorovergebogen doorheen. Het kan dus een vermoeiende wandeling zijn.
4. De Dora observatorium geeft de mogelijkheid om met een verrekijker de neppe Kijong-dong stad te bekijken. Een stad die door Noord-Korea was gebouwd, net aan de grens, om Zuid-Koreanen te overtuigen de grens over te steken.
5. De Odusan Unification Observatorium geeft je de kans een visuele glimp van het leven in Noord-Korea op te vangen. Je kan vanaf hier namelijk een Noord-Koreaanse stad te bezichtigen en ziet vanaf hier de mensen lopen en zich bezighouden met hun dagelijkse bezigheden.

Hoe kom ik er?

De DMZ is exclusief met een tour te bezoeken. Trek er in Seoul op uit om op zoek te gaan naar reisbureaus die tours aanbieden naar de DMZ. Lees je van tevoren goed in over de verschillende tour mogelijkheden en bekijk welke stops en activiteiten deze bevatten. Stel de stops samen die jij wil zien en kies een reisbureau die dit pakket aanbiedt.


DMZ 2


Extra informatie

– Vergeet je paspoort niet. Je moet deze ten alle tijden kunnen tonen tijdens je bezoek aan de DMZ.
– De DMZ is gesloten op maandags en op Koreaanse feestdagen.
– Al is de DMZ relatief veilig om te bezoeken, er heerst een grote spanning tussen de landen die je duidelijk voelt zodra je de bus uitstapt. Gedraag je op je best en houdt je kalm gedurende je bezoek.
– Bespreek je plannen met andere backpackers in het hostel om hun ervaringen te vergelijken met jouw plannen.

Noord-Korea is het meest afgesloten land ter wereld waar wij eigenlijk vrijwel niets over weten. Al is het onmogelijk om een backpack in te pakken en op eigen houtje het land door te gaan, de DMZ biedt de ideale kans om meer over het land van de Great Leader te weten te komen.