Met een klein budget naar de Malediven

Met een klein budget naar de Malediven

Al dromend over witte stranden en turquoise wateren plaatsen veel reisliefhebbers de Malediven op hun reislijst tot het prijskaartje van een vakantie naar deze droombestemming de droom verandert in een blutte nachtmerrie. Al staan de Malediven bekend als de ideale romantische huwelijksreis bestemming met dure houten bungalowhutjes op het water en personeel dat 24/7 klaar staat om je te bedienen, het kan ook anders. Het kan ook voor de budgetreiziger.

Vervoer

Boek geen directe vlucht vanuit Nederland, maar vlieg met AirAsia of Sri Lankan Airlines en bespaar zo vele honderden euro’s. Dit kan vanuit Bangkok, Colombo of, met een vanaf prijs van €130 de goedkoopste optie; Kuala Lumpur.

Eenmaal aangekomen op het vliegveld moet je nog afreizen naar jouw tropische eiland naar keuze. Na het boeken van je accommodatie zal je het bericht ontvangen over de (luxe) speedboot die je van het vliegveld zal ophalen en bij het hostel zal droppen. Dat klinkt natuurlijk al als een avontuur op zich, maar daar hangt een prijskaartje van €200 tot €300 aan. Sla dit aanbod netjes af en laat je guest house weten dat je er op eigen houtje zal komen.

Neem vanaf het vliegveld eerst de pont naar het hoofdeiland Male. Deze vertrekt ieder kwartier en kost minder dan €1. Vervolgens neem je een €4 taxi naar de haven en vertrek je naar je eindbestemming voor €1 tot €5, afhankelijk van welk eiland je bezoekt. Bekijk van tevoren het tijdsschema om te zien wanneer jouw pont vertrekt.


Malediven 2


Verblijf

Op de Malediven zal je helaas geen hostels of slaapzalen vinden, maar sinds 2009 is het voor de lokale bevolking toegestaan om guest houses te openen op de bewoonde eilanden als alternatief voor de (minimaal €800 p.n. geprijsde) resorts op de onbewoonde eilanden. Het zijn misschien geen hostelprijzen, maar via Airbnb of Tripadvisor kun je bij sommige guest houses al terecht v.a. €20 per nacht. Als je een reispartner hebt zal dit dus neerkomen op slechts €10 per nacht in een aangename accommodatie!

Bovendien verblijf je op deze manier bij de lokale bevolking en leer je meer over het land en de cultuur dan wanneer je op een onbewoond eiland in een luxe resort zit. De eilanden met het grootste aanbod aan guest houses zijn: Maafushi, Fulidhoo, Hulhumale en Guraidhoo.

Voeding

Over het algemeen bieden de guest houses een gratis ontbijt wat je de kosten van de eerste maaltijd bespaart. Voor de overige maaltijden zal je zowel in lokale restaurants als je guest house geen enorme bedragen kwijt zijn op de eilanden waar de lokale bevolking leeft. Denk hierbij aan €5 tot €7 voor lunch en €7 tot €10 voor een avondmaal.


Malediven 1


Excursies

Als je eenmaal op een van de mooiste eilanden ter wereld bent wil je natuurlijk ook een keer duiken of snorkelen, eilandhoppen of een dagje vissen. De goedkoopste excursies zijn over het algemeen te boeken bij je guest house, maar het kan zeker geen kwaad om rond te vragen naar het overige aanbod en de prijzen voordat je een boeking maakt. Wij raden het snorkelen aan waar je voor weinig geld, een leuke dag beleeft zonder diep in de buidel te hoeven tasten voor het duiken. Tijdens het snorkelen in het zeer heldere water zie je namelijk al duizenden tropische vissen, schildpadden en meer!

De islamitische Malediven

Vergeet niet dat De Malediven een streng islamitisch land is en de Sharia hier als wet geldt. Zo zijn, onder andere, alcohol, varkensvlees, honden en bijbels verbannen uit het land en teken je er bij aankomst voor dat je geen onislamitische producten het land in brengt.

Alcohol is enkel in dure resorts legaal te krijgen dus als budgetreiziger zal je het even zonder moeten doen. Wij raden het af om alcohol mee te nemen naar het land, de verkoop en het bezit van alcohol is illegaal en de straffen zijn niet gematigd.

Houd ook rekening met je kledingkeuze, met name wanneer jij je onder de lokale bevolking begeeft. Voor zowel mannen als vrouwen geldt de verplichting om schouders en knieën te bedekken en niet rond te lopen in zwemkleding of doorzichtige kleding.

De toeristische eilanden en gebieden hebben over het algemeen ‘bikini beaches’ die met barrières zijn afgezet. Hier kun je als Westerling onbezorgd zonnen. Ook bij veel guest houses is dit tegenwoordig in de tuin toegestaan. Wil je onbezorgd zonnen tijdens je verblijf? Let dan, tijdens het boeken van je accommodatie, op de beschrijving en lees dit goed. Als de guest house een speciale tuin of terras heeft waar je in zwemkleding kan zonnen zal dit aangegeven worden.

De Malediven is niet langer een exclusieve bestemming voor de allerrijksten. Als jij je verwachtingen bijstelt, je flexibel opstelt en wat opofferingen maakt kan ook jouw Malediven vakantiedroom uitkomen!