Het vergeten Borobudur

Het vergeten Borobudur

Samen met de tempels van Angkor en die van Bagan is Borobudur zeker een van de mooiste bouwwerken van Zuidoost-Azië. Midden op Java, op ongeveer veertig kilometer van Yogyakarta, ligt dit gigantische complex. Het is zo groot dat Borobudur zelfs de grootste boeddhistische heiligdom in de wereld is. Het gebouw heeft de vorm van een stoepa, een boeddhistisch bouwwerk, met 72 stoepa’s op de bovenste verdieping. Deze tientallen kleinere stoepa’s maken Borobudur zo uniek en fotogeniek.


Borobudur


Verstopt

Het verhaal van Borobudur is vergelijkbaar met dat van het Angkor tempelcomplex. Het is namelijk eeuwenlang verstopt geweest in de jungle. De bouw duurde van ongeveer het jaar 750 tot 850. Na een vulkaan uitbarsting in 1006 en een afnemende interesse in het boeddhisme werd Borobudur vergeten. De snel groeiende bomen, planten en onkruid zorgde ervoor dat het complex in de vergetelheid raakte. Pas in 1814 werd het herontdekt en in de jaren daarna is men begonnen met het verwijderen van de begroeiing. Het duurde tot de tweede helft van de vorige eeuw voordat de restauratie klaar was. Vandaag de dag is de ligging in de jungle nog steeds een bedreiging, continu zijn er mensen aan het werk om het onkruid te verwijderen en zo het monument te beschermen.

Wanneer Borobudur bezoeken?

Bij zonsopgang is Borobudur het mooist. Met de mist over de vallei waarin de bezienswaardigheid ligt en de zon die achter de stoepa’s opkomt is dit hét moment om prachtige foto’s te maken. De meeste toeristen komen ook vroeg aan, zo rond 7 uur in de ochtend. Zorg daarom dat je er net wat eerder bent en je wat tijd hebt om plaatjes te schieten. Vanaf 06:00 kan je de tempel bezoeken, voor een prijs van ongeveer €10. Om 17:30 sluit het terrein maar wij raden dus een vroeg bezoek aan.


Borobudur


Zelf op de foto

De Borobudur is ook onder Indonesiërs een populaire bestemming. Vanuit het hele land reizen ze naar Yogyakarta om deze tempel te bezoeken. Veel komen uit steden of dorpen waar nog nauwelijks toeristen komen. Het moment dat ze wel toeristen zien willen ze het liefst aan iedereen zien. Als je bij Borobudur bent wordt je daardoor tientallen keren gevraagd of je op de foto wilt. Dit gaat gelukkig allemaal heel vriendelijk. Zie ook deze korte video:

Hoe kom je er?

Borobudur ligt ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Yogyakarta. Vanuit de stad kan je makkelijk een tour reserveren, die je bezoek aan de stoepa mogelijk maken. Bij een tour word je rond 04.00 uur opgehaald bij je guest house en ook weer terug afgezet. Ideaal en het kost je maar enkele euro’s. Ook een motor huren en er zelf heen rijden is leuk.