Kamperen in Azië

Kamperen in Azië

Vanwege de lage kosten en het overgrote aanbod van accommodatie laten veel mensen de kans om te kamperen in Azië aan hun neus voorbij gaan. Jammer! Het is een gemiste kans om in slaap te vallen onder een heldere sterrenhemel, inclusief uitzicht op de Melkweg. Een gemiste kans op het bezichtigen van een natuurlijk schouwspel van een opkomende zon in je pyjama. Een gemiste kans op het slapen tussen palmbomen en watervallen. Wij delen onze favoriete kampeerbestemmingen, tips en adviezen zodat dit avontuur niet aan jou voorbij gaat.

Kamperen in Indonesië

De unieke ervaring van het kamperen op een vulkaan beleef je het beste in Indonesië. Het in Bromo Tengger Semeru National Park gelegen Mount Bromo is een van de populairste trekpleisters van Indonesië. Voor veel backpackers is het dan ook een must-do om hier in de zeer vroege ochtend, oftewel: de late nacht, naartoe te gaan voor zonsopgang. Een onvergetelijke ervaring die velen mislopen is het kamperen in dit 800km2 grote park met spectaculaire landschappen. Wegens de afwezigheid van luchtvervuiling kan je hier ‘s nachts de Melkweg zien en in de ochtend de zon zien opkomen achter Mount Bromo

Op zoek naar een tikje meer spanning? Kies dan voor de nog altijd actieve vulkaan Rinjani in Lombok waar je in de nacht de vonken uit de krater ziet springen terwijl een heldere sterrenhemel de lucht verlicht.


rinjani-2

Overnachten op de vulkaan Rinjani.


Kamperen in Cambodja

Phnom Kulen is een van onze favoriete nationale parken in Cambodja en tevens een van onze favoriete kampeerbestemmingen. De naam van het park vertaalt zich letterlijk naar ‘Berg van de lychees’ en staat bekend om de vele schitterende watervallen van het park. Ook vind je hier Kbal Spean, een archeologische trekpleister uit de Angkor periode. Het is een unieke kampeerbestemming aangezien je hier de nachten doorbrengt tussen historische ruines in het bos terwijl je in slaap valt met het geluid van stromende watervallen op de achtergrond.

Kamperen op de Filipijnen

El Nido, Palawan. Wat ooit een onontdekt stukje Filipijnen was is tegenwoordig een van de populairste toeristenoorden van het land. Toch kan je El Nido op een originele manier ontdekken, je kan er namelijk kamperen. Dit kan pal op het strand of op het land van een van de vele gemeenschappen die op het eiland leven. Hier breng je de nacht door met het geluid van golven en dieren op de achtergrond en stap je in de ochtend uit je tent met uitzicht op een opkomende zon. Interesse? Ga dan naar het rustige Nacpan Beach, op een halfuur rijden van El Nido.


Nacpan Beach 4

Het heerlijk rustige Nacpan Beach, waar je in een tent op het strand kunt overnachten.


Wil je echt van het toeristenpad afwijken? Kies er dan voor om je tent op één van de 45 omliggende onbewoonde eilanden op te zetten. Je moet er natuurlijk wel eerst zien te komen. Bespreek de mogelijkheden met hostelpersoneel, vissers en andere reizigers.

Kamperen in Singapore

In Singapore is kamperen net wat extra aantrekkelijk als je het financieel bekijkt. Voor het bedrag waarvoor je in Thailand een midweek in een hostel kan verblijven, krijg je in Singapore slechts één overnachting. De kans is overigens groot dat je voor dat bedrag een nacht met 16 man in een slaapzaal doorbrengt.

Singapore kent vier nationale parken waarin je mag kamperen met een vergunning. De parken zijn allen gelegen aan de kust. Hier kan je kiezen tussen Changi Beach Park of East Coast Park waar je pal op het strand kampeert, of je kiest voor Pasir Ris Park om tussen weelderig groene bossen te kamperen die tevens schaduw bieden tegen de felle zon. Het West Coast Park biedt zowel strand als groen en is net een tikje gezelliger met een mooie vijver, een fietsroute en vogelopvang.


kamperen-azie-1


kamperen-azie-2


Tips en adviezen voor kamperen in Azië

– Laos en Cambodja zijn niet de geschikte landen om van het pad af te wijken en in de vrije natuur te kamperen. Het grootste deel van deze landen is namelijk nog bezaait met landmijnen.
– Tempels, moskeeën en kerken bieden (over het algemeen) gratis hun grond aan om je tent op te zetten. Je bespaart geld en beleeft een unieke ervaring. Wel even vragen om toestemming natuurlijk.
– Veel locals vinden het geen probleem als je op hun privéterrein je tent opzet. Het kan tevens een leuke ervaring zijn en een nieuwe manier van in contact komen met de lokale bevolking.
– Wij raden het niet aan om in Azië een willekeurig bos in te gaan om vrij te kamperen. Dit vanwege dieren en insecten die op de loer liggen. Met name agressieve mieren, grote hoeveelheden muggen, bloedzuigers (tijdens het regenseizoen), slangen en gevaarlijke spinnen.
– Neem je kampeeruitrusting mee uit Nederland! De kwaliteit en het aanbod van kampeerbenodigdheden die in Azië verkocht wordt is over het algemeen slecht.
– Zorg voor een goede kampeeruitrusting die waterdicht en licht van gewicht is. Houd er bovendien rekening mee dat je uitrusting geschikt is voor tropische temperaturen, het eventuele tropische stormen aan kan en een goede muggennet heeft.

Wees sociaal