Het onontdekte ruige Umphang in Thailand

Het onontdekte ruige Umphang in Thailand

In een land dat meer dan 32 miljoen toeristen (2016) in een jaar trekt is het erg moeilijk nog een onontdekt en authentiek stukje Thailand te vinden. Het geïsoleerde Umphang district wordt over het algemeen overgeslagen door reizigers. Dat is niet vreemd als jij je bedenkt dat Umphang het grootst en moeilijkst te bereiken district is van alle 885 Thaise districten. Het is enkel weggelegd voor de reizigers die Death Highway durven te trotseren om terecht te komen in een weelderig groen paradijs met adembenemend mooie berglandschappen, rustgevende dorpjes en de meest indrukwekkende watervallen van het land. Umphang nodigt de echte avonturiers uit om in de diepte van de jungle, pal aan de grens met Myanmar, dit onontdekt stukje Thailand te verkennen.

Een geïsoleerd stukje Thailand

Een grote muur aan bergen isoleert Umphang van de rest van Thailand en drukt het tegen de grens van Birma aan. Er is maar één manier om Umphang te bereiken en dat is via Highway 1090. Een snelweg die al voor de opening in 1980 de bijnaam: Death Highway kreeg. Het wilde westen (letterlijk en figuurlijk) van Thailand was namelijk waar drugssmokkelaars, Hmong rebellen en Thaise Communisten streden om macht terwijl de Thaise regering de regio probeerde te temmen met militaire inschakeling en ingehuurde Lisu (inheemse stam) soldaten. Vandaag de dag is Umphang niet meer of minder gevaarlijk dan de gemiddelde Thaise bestemming. Desondanks heeft de geschiedenis, gepaard met het aantal dodelijke auto ongelukken, de snelweg blijvend bestempeld als Death Highway.

Het feit dat Umphang zo geïsoleerd is en afgelegen ligt draagt voor een groot deel bij aan wat de regio zo speciaal maakt. Er is slechts één route en die brengt je in vijf uur van Mae Sot naar Umphang, via een misselijkmakende route in de bergen.Thi Lor Su waterval

Vergeleken met noordelijk gelegen bestemmingen van Thailand, zoals Chiang Mai of Pai, is Umphang onder de backpackers nog vrijwel onbekend en onontdekt. Onder de Thaise bevolking is de regio echter erg geliefd. Jaarlijks trekken veel vakantiegangers naar Umphang met slechts één doel: de magnifieke Thi Lor Su Waterval zien. Het is de grootste waterval van het land en biedt een indrukwekkend beeld van een heftige waterval waarvan het water naar beneden stort, midden in de oude en dicht begroeide jungle.

De Thi Lor Su waterval is enkel met 4X4 te bereiken vanwege de ruwe weg die hiernaartoe leidt. Wil je er nog een schepje avontuur bovenop doen? Dan kun je de waterval ook bereiken door te raften of door het bos te lopen. Een absolute aanrader is de gecombineerde tour. Zo kun je namelijk meerdaagse trekkingen boeken die je naar Thi Lor Su en andere watervallen brengt, waarbij je kampeert in mooie natuurgebieden en waar je authentieke Karen dorpjes bezoekt.

Beste reistijd

De periode net na het regenseizoen is de drukstbezochte tijd voor Umphang. De lucht is droog en koel en de watervallen zijn het heftigst vanwege de hevige regenval tijdens het regenseizoen. De relatieve drukte is het zien van de heftig stromende waterval waard. Met name december is een drukke maand waarin Thaise reizigers hun vakantiedagen en weekenden reserveren voor Umphang.

Ondanks dat de watervallen gedurende het hele jaar te bezoeken zijn raden wij reizen in of naar Umphang tijdens het regenseizoen af. Het is namelijk een onstuimige tijd in de regio waarin de zware regenval het rondreizen, kamperen en vele activiteiten belemmert. Bovendien is de lucht grauwer, zijn de landschappen minder dramatisch en vloeien zelfs de watervallen minder heftig.Ben je klaar met feestende toeristen, opdringerige tourgidsen en oplichtende verkopers in de chaos van de Thaise steden en badplaatsen? Ben je op zoek naar een echt ‘off the trail’ avontuur dat je meeneemt de diepte van de Thaise bossen in? Dan is Umphang jouw droombestemming die zich goed geheim heeft weten te houden. Zal jij dit ook zo houden?

Reisgids Thailand