Ontsnap uit het drukke Singapore op Pulau Ubin

Ontsnap uit het drukke Singapore op Pulau Ubin

Heb je wat langer de tijd in Singapore en wil je een dagje ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan is Pulau Ubin de perfecte getaway! Hoewel het eiland tussen Maleisië en Singapore in ligt, op tien minuten varen vanaf de stad, heb je het idee alsof je je ineens in een andere wereld bevindt. Het eiland vol met natuur, de wilde dieren en het originele dorpje is alles wat je niet verwacht bij een wereldstad als Singapore.

Getting there

Pulau Ubin is bereikbaar per boot vanaf Changi Village (vlakbij Changi Airport). De rit duurt ongeveer tien minuten en kost $2,50 voor een enkele reis. De boten varen tussen 06:00 uur ’s ochtends en 20:00 uur en vertrekken alleen als ze minimaal twaalf passagiers hebben. Er is dus geen vast reisplan, maar het duurt gelukkig nooit lang voor een boot gevuld is.
Bezienswaardigheden

Na de boottrip van tien minuten legt de boot aan in Pulau Ubin Village, het enige dorpje op het eiland. Wat bijzonder is aan dit dorpje, en eigenlijk aan het hele eiland, is dat je hier echt nog kunt zien hoe Singapore eruit zag voor het een industrieel bolwerk werd.

Je kunt het eiland te voet verkennen, maar de prettigste manier is op de fiets. Zeker als je al en tijdje aan het backpacken bent en al lang niet meer op een fiets gezeten hebt, is het leuk om dit weer eens te doen. In Pulau Ubin Village heb je verschillende winkeltjes die fietsen verhuren voor minder dan 10 dollar per dag.

Mocht je niet de hele dag de tijd hebben, kun je het beste de oostkant van het eiland verkennen. Hier is het meeste te zien. Volg de bordjes richting de ‘Chek Jawa Wetlands’ en je komt onderweg al prachtige natuur, een aantal meren en veel verschillende vogels tegen. De Chek Jawa Wetlands is een natuur reservaat, waardoor het ook niet toegestaan is hier te fietsen. Je kunt je fiets hier parkeren en te voet verder gaan. Het reservaat bestaat uit een groot mangrove moeras, dus het is erg belangrijk om op de paden te blijven.

Na een tocht door het moeras, kom je uit bij een 1 kilometer lange coastal boardwalk. Je loopt hier ongeveer 1 meter boven de zee en langs de kust van het eiland, waardoor je een prachtig beeld hebt van de dieren die in het water en langs de kust leven.

Een ander (letterlijk) hoogtepunt van het reservaat is de twintig meter hoge Jejawi Tower. Beklim deze voor een prachtig uitzicht over de jungle en de kust van Singapore.

Een andere bezienswaardigheid op het eiland is de Wei Tuo Fa Gong Tempel. Dit is een boeddhistische tempel die op het midden van het eiland ligt. De tempel is tachtig jaar oud en ligt aan een meertje vol schildpadden.

Naast deze bezienswaardigheden is het heerlijk om het eiland over te fietsen. Vanwege de vele palmbomen fiets je eigenlijk de hele tijd in de schaduw, waardoor het goed uit te houden is.
Tips

Zorg ervoor dat je voldoende cash geld mee neemt. Het is niet mogelijk om iets op dit eiland met je creditcard te betalen. Neem verder ook voldoende water en eten mee. Pulau Ubin Village is de enige plek op het eiland waar je iets te eten kunt kopen.

Stop op je weg terug naar de stad nog even bij het het Changi Village Hawker Center in Changi Village om wat te eten te halen. Dit is een van de beste en meest populaire hawker centres van Singapore.