Het Naadam festival in Mongolië

Het Naadam festival in Mongolië

Een backpackreis Mongolië sleurt je mee door een avontuur aan rauwe en authentieke Mongoolse geschiedenis en cultureel erfgoed met een unieke charme dat je hart zal veroveren. Ver verwijderd van alles wat ons bekend is herbergt dit mysterieuze land een nieuw item voor op je bucket list: het Naadam festival.

Het festival

In Brazilië kijken de mensen het hele jaar uit naar het wereldberoemde carnaval en voor een aantal Zuidoost-Aziatische landen geldt dit voor het waterfestival Songkran. Zo kent ook Mongolië een groots festival met minder internationaal roem: het spectaculaire Naadam festival. Dit festival is van groot belang voor het behoud van de Mongoolse cultuur en geschiedenis en is dan ook opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

‘De drie mannelijke spelen’, zoals het ook wel wordt genoemd. is een traditioneel Mongools festival dat jaarlijks plaatsvindt in de hoofdstad Ulaanbaatar. In de aanloop naar het vierdaagse festival verandert Ulaanbaatar in een bruisende stad waar al het mooie in overvloed te vinden is: heerlijk eten en drinken, prachtige muziek, parades, feestjes en verkleedpartijen.


Naadam Festival 1


De drie mannelijke spelen

Tijdens het Naadam festival vieren de Mongoliërs de geschiedenis en cultuur van hun voorouders in een poging uit te blinken in de drie meest mannelijke talenten die zij kennen. Namelijk: Worstelen op volle kracht, boogschieten met gedetailleerde precisie en paardrijden onder volledige controle. De deelnemers participeren om aan te tonen dat zij mans genoeg zijn om eventueel af te kunnen stammen van de beruchte en glorieuze held: Genghis Khan.

De spelen beginnen met het Mongools worstelen, een theatrale voorsteling. Het is een fantastisch en bizar spel waar succesvolle worstelaars hun tegenstanders met veel poespas kiezen en in grote leren laarzen, een fluwelen koepelvormige hoed en een rood of blauw zijden jasje en onderbroekje elkaar aanvliegen. Vervolgens maken de worstelaars plaats voor een grote rij boogschutters die met een onvoorstelbare precisie de blikken neerschieten die op een grote afstand van de schutter liggen.

De Mongoolse paarden zien er dan misschien wel kleiner en ‘gezetter’ uit dan hun Europese compagnons maar laat dit je niet misleiden! Ze zijn snel, krachtig, moedig en hebben een groots uithoudingsvermogen. De paardenrace vindt net buiten de stad plaats, op een grote groene steppe. Hier kan je kiezen uit een van de vele lekkernijen die verkocht worden op het veld en kan je tijdens een picknick genieten van de race.


Naadam Festival 2


Naadam Festival 3


Jouw bezoek aan het Naadam festival

Het festival vind plaats tussen 11 en 13 juli. Houd er rekening mee dat dit de populairste en drukst bezochte tijd van het jaar is dus boek je hostel Ulaanbaatar van tevoren en vraag naar de mogelijkheden voor het kopen van een ticket voor het festival. Tickets worden namelijk eerst aan tour operators, hotels en hostels verkocht en vervolgens pas bij de arena.

Wil je op eigen houtje je tickets scoren? Houd er rekening mee dat het erg lastig is om deze tickets te bemachtigen bij de entree. Je zal een avond in de rij moeten doorbrengen om in de ochtend enigszins kans te maken op jouw toegangskaarten.

Een alternatief is om te kiezen voor een tour die je, voor de start van het festival, rond de stad brengt om je te informeren over de geschiedenis en culturele waarde van het evenement, inclusief Engelse gids. In sommige gevallen kan je de paardenstallen bezoeken of zelfs getuigen zijn van de voorbereidingen.

Wil je dichter op het veld staan? Een extra tip is om een fotografievergunning aan te schaffen bij je ticket. Dit kost je misschien wat extra, maar je zit dan wel op de voorste rij tijdens dit grootse evenement voor een vinkje op je bucket list!