Onontdekte paradijsjes in Komodo: Kanawa en Sebayur

Onontdekte paradijsjes in Komodo: Kanawa en Sebayur

Komodo National Park is een van de populairste bestemmingen van Indonesië. Het beschermde natuurgebied is een soort mini archipel ten westen van Flores eiland, waar je niet alleen talloze manta’s, dolfijnen, schildpadden en haaien kunt vinden, maar ook de bekende Komodo varaan. De meeste bezoekers boeken een dagtrip vanuit Labuan Bajo, met de veronderstelling dat overnachten in het park erg duur of zelfs niet mogelijk is. Echter zijn er een paar eilanden waar dit wel kan, tegen een backpacker-vriendelijk prijsje. Onze favorieten? Kanawa en Sebayur.

Sebayur eiland

Dit pittoreske eiland vind je op zo’n twee uur varen vanaf Labuan Bajo. Vergeleken met de drukke haven is Sebayur de tropische oase waarop je had gehoopt toen je je trip naar Komodo organiseerde. Het eiland lijkt een beetje op een berg en wordt omringd door wit strand en een helderblauwe zee vol kleurrijk koraal. De riffen rondom het eiland worden bezocht door dagtrip boten, omdat je kunt hier namelijk fenomenaal duiken en snorkelen. De twee bekendste duikplekken zijn Sebayur Kecil en Mini Wall, maar vanaf de steigers van de accommodaties kun je ook prachtig snorkelen. Haaien, schildpadden en zelfs manta’s worden hier vaak gezien. ’s Ochtends vroeg zwemt er regelmatig een groep dolfijnen voorbij.

Verblijf op Sebayur

Het fijne aan verblijven op Sebayur eiland is dat je bij alle ‘must-sees’ van Komodo binnen een half uurtje bent. Hou je van duiken? De bekendste duikplekken Crystal Rock, Castle Rock en Batu Bolong vind je om de hoek. Een bezoek aan de Komodo varanen op Rinca eiland kun je in een ochtendje doen, waarna je ’s middags weer op het eiland kunt ontspannen en snorkelen. Klim het heuvelachtige landschap op aan het einde van de middag voor een waanzinnige privé zonsondergang. Er zijn twee accommodaties op het eiland: een budget resort en een luxe resort. De accommodaties bevinden zich ieder aan een andere kant van het eiland. Voor de budget optie slaap je in een bungalow aan het strand voor zo’n 25 euro per nacht (twee personen). Alle maaltijden en transport zijn inbegrepen, maar je deelt de badkamer met andere gasten. Voor de luxe optie betaal je ongeveer 300 euro per nacht. Sebayur eiland ligt net buiten de grens van het Komodo National Park, dus hier hoef je niet de dagelijkse fee van 175.00 tot 250.000 rupiah te betalen.


Sebayur


Sebayur eiland


Kanawa eiland

Kanawa is ongeveer vijftien keer kleiner dan Sebayur, en ligt iets dichter bij Labuan Bajo. Het eiland zelf lijkt alsof het van een ansichtkaart is geplukt: wit strand, palmbomen en een kristalheldere zee. Ook hier vind je scholen tropische vissen en koraal in allerlei kleuren en vormen, perfect voor snorkelaars en duikers. Omdat er geen bekende duikplekken rondom het eiland zijn, wordt het minder bezocht door dag-boten met duikers. Dit eiland is misschien nog wel idyllischer dan Sebayur, maar de prijs ligt ook iets hoger. Op dit eiland vind je namelijk maar één accommodatie. Het resort biedt 18 bungalows op het strand, waarvoor je rond de 60 euro per nacht voor betaald (twee personen). De prijs is inclusief transport en alle maaltijden. Het resort biedt verschillende activiteiten aan in het National Park.

Dagtrip naar Kanawa

Indien je graag het eiland wil bezoeken maar er niet per se hoeft te overnachten, is er de optie om met een dag-boot te gaan. Er zijn veel lokale touroperators in Labuan Bajo die trips aanbieden. Vaak vertrekken de boten rond zonsopkomst (vijf/zes uur ’s ochtends) zodat je er rond 8 uur bent. Je kunt zo’n trip makkelijk combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan de Komodo varanen op Rinca eiland. Afhankelijk van de activiteiten tijdens de dagtrip, ligt de prijs voor een lokale dag-trip rond de 40 euro (totaal). Tip: vraag om een foto van de lokale boot die de touroperator gebruikt. Soms zijn de boten niet goed onderhouden of zijn er geen reddingsvesten aan boord, wat veel vertraging kan veroorzaken.


Kanawa


Kanawa eiland


Reisgids Indonesië