Duiken en snorkelen in Komodo National Park

Duiken en snorkelen in Komodo National Park

Oké, duiken zal het dagbudget van iedere backpacker overschrijden, maar soms moet je wat meer geld uitgeven voor een onvergetelijke ervaring. Komodo National Park is een van de beste duikgebieden ter wereld. Door de sterke stromingen in deze regio is ‘groot spul’ gegarandeerd. De meeste duikers komen hier voor de bekende mantaroggen, maar je vindt hier ook andere roggen, diverse soorten haaien, barracuda’s, schildpadden, octopussen en nog veel meer. Ook de kleinere vissen zijn hier goed vertegenwoordigd. Onder andere frogfish, zeepaardjes, wonderpus, flamboyant cuttle fish en nudies worden hier regelmatig gespot. Komodo National Park heeft werkelijk alles voor de duikliefhebber! Enthousiast geworden, maar ben je nog geen duiker? Geen zorgen. Haal hier je PADI Open Water en heb meteen een super duikervaring.

Liever snorkelen? In Labuan Bajo worden verschillende snorkeltrips aangeboden, vaak inclusief een bezoek aan de komodovaranen op het eiland Komodo of Rinca. Ook tijdens het snorkelen kun je voldoende vis zien en zelfs de mantaroggen!Duikshops

Het dorpje Labuan Bajo, gelegen op het eiland Flores, is uitgegroeid tot een echt ‘duik dorp’. Je vindt hier minimaal twintig duikshops. Sommige bieden dagtrips/duikpakketten aan. Een aantal shops hebben pakketten inclusief accommodatie, eten en drinken. Andere duikshops richten zich uitsluitend op het duiken.

Op verschillende websites kun je reviews lezen en kijken wat het beste bij jouw wensen aansluit. Zelf hebben wij goede ervaringen met Flores Dive Centre, Divine diving, Manta Rhei en Scuba Junkie.

Tip: Wil je ver van alle drukte zitten en relaxen in een mooi en gezellig resort, dan is Scuba Junkie de perfecte plek. Het resort ligt op 1,5 uur varen van Labuan Bajo. Ze bieden verschillende duikpakketten aan inclusief accommodatie, eten en drinken voor een prima prijs. Het leuke team zorgt ervoor dat je niks tekortkomt. En de zonsondergang is hier magisch!

National Park fee

Sinds kort is de dagelijkse fee verhoogd. Per doordeweekse dag betaal je, niet schrikken, 175.000 IDR (≈ €12,50). In de weekenden is dit zelfs 250.000 IDR (≈€17,50). Je betaalt de fee alleen wanneer je daadwerkelijk het national park in gaat. Bijvoorbeeld wanneer je gaat duiken, snorkelen of een trip naar de komodovaranen maakt. Helaas is met de verhoging van deze fee weinig veranderd wat betreft bescherming van het gebied.
Seizoen

Tijdens de maanden juni t/m december zijn de omstandigheden het beste om te duiken. Het weer is dan ook erg goed. Het regenseizoen duurt van januari t/m maart. Een aantal duikshops kunnen tijdens deze maanden gesloten zijn voor o.a. onderhoud. Tijdens deze maanden is het duiken ook goed en kunnen de mantaroggen nog dagelijks gezien worden.