Tips voor de eerste keer backpacken

Tips voor de eerste keer backpacken

Hoera! Je staat op het punt om een van de grootste avonturen van je leven aan te gaan: backpacken. Maar de sleutel tot echt optimaal genieten van je reis ligt in een goede voorbereiding. Dus wacht heel even voordat je die rugzak op je rug slingert en duik in onze gouden tips om je reis soepeler, veiliger en absoluut onvergetelijk te maken. Let’s go!

Niet overplannen

Plannen is slim, laten we dat voorop stellen. Maar hé, laat wat ruimte voor spontaniteit! Een globale planning kan je helpen om soepel te backpacken, maar misschien hoor je ter plekke wel over een geheime waterval of een lokaal festival. Met een strakke planning mis je al gauw de ruimte om écht nieuwe dingen te ontdekken. Laat daar dus ruimte voor over!

Slim inpakken is het halve werk

Zie je al op tegen het meesjouwen van die enorme stapel kleding? Laten we realistisch zijn, op backpack avontuur zul je de helft ervan waarschijnlijk niet dragen. Pak dus eerst alles wat je denkt nodig te hebben en doe dan een tweede, kritische ronde. Vergeet niet: elke kilo telt als hij op je rug zit. Lees ook onze tips over het inpakken van je backpack.

Veiligheid eerst

Ja, avontuur is opwindend, maar niemand wil in de problemen komen. Kopieën van documenten? Check. Noodnummers? Check. Op de hoogte van lokale gebruiken en no-go’s? Dubbelcheck! Bekijk ook ons artikel over veel voorkomende oplichtingspraktijken in Azië.

Duik in de lokale cultuur

Wie kent een plek beter dan degenen die er wonen? Maak vrienden, chat met de winkeliers en je krijgt waarschijnlijk de beste, onontdekte tips die geen enkele blog of reisgids je van tevoren had kunnen vertellen. Een simpele “Dankjewel” of “Hallo” in de lokale taal kan wonderen doen en maakt dan ook makkelijk de weg vrij voor die unieke, lokale tip en kennis in de lokale cultuur. Zo kom je verder dan de typische toeristische plekken. Dus, probeer dat vreemde gerecht. Volg die lokale dans. Zo ontdek je het hart van een cultuur!

Een paar woorden in de lokale taal maakt het een stuk makkelijker om contact te maken met de plaatselijke bevolking

Uitdagingen zijn ook een avontuur

Een bus missen, je hostel blijkt een nachtmerrie of je bent met een minder leuke groep een weekend op een eiland gestrand: het kan iedereen overkomen tijdens het backpacken. Sterker nog: het gaat je waarschijnlijk ook overkomen. Deze avonturen horen bij het backpacken, dus maak je vooral geen zorgen als dit gebeurt. Relax, improviseer en ga verder. Het mooie aan backpacken is dat je altijd je planning kan aanpassen.

Duurzaam op reis

Laten we die prachtige plekken op onze planeet ook mooi houden voor de volgende generaties. Draag je steentje bij! Herbruikbare waterflessen, geen plastic zakjes en respect voor de natuur? Yes, please!

Zorg goed voor jezelf

Hoe verleidelijk het ook is om continu “aan” te staan en alles te doen wat er mogelijk is, is het ook belangrijk om te relaxen en te genieten. Een beetje zelfzorg kan geen kwaad! Slaap voldoende, eet gezond en luister naar je lichaam. Niemand zei dat je elke dag een berg moet beklimmen, dus doe vooral waar je zin in hebt.

Pak het na beklimmen van een berg, zoals de Gunung Batur op Bali, ook de nodige rust

En vooral… geniet!

Dit avontuur is wat je er zelf van maakt. Er zullen hoogtepunten zijn, er zullen uitdagingen zijn, maar bovenal zullen er herinneringen worden gemaakt die je leven lang meegaan. Dus geniet van alles wat je meemaakt.

Heel veel plezier en maak het mooiste van je komende backpack avontuur!