Met de scooter door Zuidoost-Azië

Met de scooter door Zuidoost-Azië

Met de scooter door Zuidoost-Azië reizen is een geweldige ervaring en geeft je de ultieme vrijheid om op eigen houtje, op eigen gemak en op eigen snelheid het land te ontdekken en op avonturen te stuiten die je anders zou missen. Wij zijn er streng van overtuigd dat het huren van, en reizen met, een scooter een onvergetelijke en geweldige manier is van het razen door Zuidoost-Azië.

Internationaal rijbewijs

Let op, sommige landen in Zuidoost-Azië vragen om een internationaal rijbewijs als je een scooter wil huren. Ook heb je de kans aangehouden te worden door de politie die je hier vervolgens om zullen vragen. Bezoek een van de ANWB winkels en binnen no time heb jij je internationaal rijbewijs voor €17,95 (of €18,95 voor non-leden).

De kosten

De kosten voor scooterhuur in Zuidoost-Azië verschillen uiteraard per land en stad van bestemming maar als vuistregel kan je aanhouden dat het nooit meer dan €8 tot €10 zou moeten kosten per dag. Denk aan bijvoorbeeld €4 tot €5 per dag in Bali en Thailand en €7 tot €8 in de Filipijnen. Er zijn echter hier en daar uitzonderingen op toeristische hotspots zoals Boracay of Cameron Highlands waar prijzen kunnen oplopen tot $20 per dag. Wil je de scooter voor meerdere dagen of een langere periode huren? Onderhandel dan over de prijs. Je kan zo een goede korting scoren!Scooterschade

Sta je op het punt een scooter te huren? Let dan goed op eventuele schade aan de scooter. Je kan er eigenlijk altijd wel vanuit gaan dat er hier een daar een schrammetje of deukje op de scooters te vinden is. Neem ze even door met de verhuurder en maak hier foto’s van met je telefoon waar zij bij staan om eventuele verwarring en een vervelende situatie achteraf te voorkomen.

De brandstofmeter op huurscooters zijn vaker defect dan dat ze het doen. Op zich is dit geen probleem, maar let hier van tevoren op en houdt er rekening mee. Controleer goed de functionaliteit van remmen en koplampen. Je wilt de nacht niet inrijden zonder licht en je wilt een heuvel niet afrijden met defecte remmen.

Over het algemeen krijg je de scooter voor 12 tot 24 uur en wordt er van je verwacht dat je een borg achterlaat. Pas goed op met wat je als borg afgeeft. Als er problemen zijn kan er heel moeilijk worden gedaan over de borg. Zeker als er schade is gemaakt of er schade wordt verzonnen door de verhuurder. Geef sowieso nooit je paspoort af als borg.

Kleding

Ons advies? Draag altijd een helm, een zonnebril en dichte schoenen tijdens iedere scooterrit. Ja, de helmen kunnen stinken en nee, ze zien er niet supercool uit. Maar neem het risico niet en draag het. Heeft de verhuurder geen helm beschikbaar? Ga dan op naar de volgende. Laat je teenslippers achter in het hostel. Vergeet niet dat je voeten het eerste zijn dat over de grond slepen bij een ongeluk of simpelweg wanneer je even je balans verliest. Je zonnebril beschermt tijdens een scooterrit je ogen van de felle zon, maar ook van beestjes en zand terwijl je rondrijdt.

Toeteren

Eten, drinken, douchen, werken, slapen, toeteren. De dagelijkse gang van zaken in Zuidoost-Azië. Denk je aan scooters in Zuidoost-Azië dan denk je aan hordes bestuurders die al toeterend door de straten razen. Ook jij zal hier aan moeten toegeven. Om in de mensenmassa van de steden duidelijk te maken dat je er aan komt maar ook in scherpe bochten is het belangrijk dat je mede-verkeersgebruiker weet dat je bijna de hoek om komt. Bovendien zal je geregeld een verdwaalde straathond, aap of kip van de weg moeten jagen.

Met de scooter op pad gaan in Azië is een avontuur op zichzelf en de ideale manier om een land voordelig en gemakkelijk op eigen houtje te verkennen. Volg bovenstaande tips om op een veilige en leuke manier deze ervaring te beleven.