Backpackersliefde: liefde on the road

Backpackersliefde: liefde on the road

Iedere backpacker die op reis wel eens zijn of haar gevoelens de vrije loop heeft gelaten is bekend met het fenomeen: liefde on the road. Dat ene meisje die je flirtend in haar liefdesval lokt tijdens een Full Moon Party of die ene surfer op Bali waarmee je in de golven wilt verdwijnen. Backpackersliefde is uniek. Het is vrij, het is ongeremd, het is intens en het eindigt over het algemeen net zo abrupt als dat het begon.

Backpackersliefde

Backpackersliefde, het is toch wat anders dan een traditionele ‘vakantieliefde’ tijdens een twee-weekse trip naar Curacao of Kreta. In beide gevallen ben je ver van thuis maar toch is het een andere beleving wanneer jij je thuis op je rug draagt en je volgende stap continu ongepland is. Dit verandert je volledige instelling als het gaat om het vinden van een liefdesmaatje tijdens je reis.

De hedendaagse backpackers- en hostelsgemeenschappen brengt onze generatie zo dicht mogelijk bij de oude Woodstock en hippietijden. Een stel gelijkgestelde mensen onder één dak die het uiterste halen uit de ervaringen en het plezier die een bestemming te bieden heeft. Je bent vrij van de dagelijkse routines en restricties van het leven thuis en je leert zorgeloos, met een open houding, te leven. Ook jouw potentiële backpackerlover leeft in deze sfeer.

Waar liefde normaal om onvoorwaardelijkheid en een eventuele toekomst gaat, gaat backpackersliefde om ‘leven in het moment’. Om passie, om nieuwe ervaringen en bovenal: om het hebben van plezier. Liefde in haar puurste vorm. Maar wat gebeurt er nu als je iemand tijdens het backpacken ontmoet en dat vuurtje daadwerkelijk oplicht? Wat zijn nu de voor- en nadelen van liefde on the road?Voordelen

De intense liefde — De gemiddelde backpacker benadert backpackersliefde met een ‘que sera, sera’ houding, wetend dat het hoogstwaarschijnlijk van korte duur zal zijn. Hierdoor is het een impulsieve en ongeforceerde manier van liefhebben. Bovendien probeer je het meeste uit je tijd samen te halen waardoor je een soort grenzeloze en intens passievolle liefde ervaart.

De gemakkelijke break-up — Liefde en relaties kunnen altijd stuk lopen. So what? Waar je thuis huilend vanuit je bed een pizza bestelt om over iemand heen te komen, stap je tijdens het backpackersleven simpelweg op de bus, de trein of het vliegtuig. Op naar een andere bestemming, een nieuw leven en wellicht een nieuwe liefde.

De creativiteit — Je hebt de rest van je leven om te leven in de comfort van privacy, eentonigheid en een groot bed. Maar in een backpackersomgeving word je gedwongen creatief te zijn met je ‘waar’ en ‘hoe’. Onthoud echter wel dat een slaapzaal niet onder ‘creatief’ valt en je meer vijanden zal opleveren dan vrienden..

De praktische aspecten — Ben je een solo reiziger? Dan is een backpacklover een praktische uitkomst. Als jij (een deel van) je reis samen voortzet bespaart dit kosten op taxi’s en verblijf. In landen als Vietnam en Cambodja kost een privé kamer vaak bijna evenveel als twee bedden in een slaapzaal. Daarnaast heb je iemand om de WOW-momenten en de ***-momenten mee te delen.

Nadelen

Afscheid nemen blijft moeilijk — Al heeft de vrijheid en ongedwongenheid van een ‘tijdelijke liefde’ zo zijn voordelen, afscheid nemen blijft lastig. Na een intense periode met iemand door te hebben gebracht op een droomlocatie zal jij je er al gauw bij neer moeten leggen dat dit net zo abrupt zal stoppen als dat het is begonnen.

Je wordt ‘het koppel in het hostel’ — Je kent ze wel, het koppel in het hostel dat altijd samen is waardoor deze backpackers minder gauw benaderd worden en buiten de ‘algemene groep’ vallen. Dit weerhoudt je er ook vaak van nieuwe mensen te ontmoeten.

Je moet compromis sluiten — Als je het gewend bent solo te reizen is het lastig om mee te gaan met de wensen en plannen van iemand anders. Misschien wil jij na een weekend in Chiang Mai door naar Bangkok, maar wil jouw nieuwe backpacklover een weekje gaan niksen in Pai.Of je nu wel of niet verliefd wordt tijdens het backpacken, de volgende motto is toepasselijk op een backpackersliefde, een obsessie met een cultuur of een ongekende liefde voor een nieuw ontdekte bestemming: “to have loved and lost is better than to never have loved at all”. Dus volg je hart en laat het backpackersleven overnemen.