14 geldbesparende tips tijdens het backpacken

14 geldbesparende tips tijdens het backpacken

Iedere backpacker wil zo lang mogelijk reizen. Geld speelt daarin helaas een belangrijke rol. Wij helpen je door 14 geldbesparende tips te geven voor tijdens het backpacken. Door op deze manier te besparen tijdens het reizen kan je hopelijk een aantal extra weken aan je reis vastplakken.

1) Reis minder snel

Over het algemeen geldt; hoe minder je snel je reist, hoe goedkoper het is. Probeer als je vier weken gaat reizen niet drie landen te zien, maar hou het bij een of maximaal twee landen. Voor de extra bestemmingen die je wilt bezoeken betaal je toch weer vervoerskosten. Ook voor het vervoer zelf kan je het beste de langzaamste optie kiezen. Een bus reis van 16 uur is bijna altijd goedkoper dan een treinreis van 10 uur op hetzelfde traject, wat weer goedkoper is dan een vlucht van een uur. Een ander voordeel van langzaam reizen is dat je korting kunt afdwingen op je accommodatie als je een langere tijd blijft.

2) Streetfood

In de meeste Aziatische landen kan je bijzonder goedkoop uit eten, zeker in Zuidoost-Azië. Nog goedkoper is het om te kiezen voor streetfood. Dit is bovendien absoluut geen straf. In landen als Thailand, Vietnam en Taiwan is dit eigenlijk nog wel leuker en vaak lekkerder dan de luxere variant.

3) Eet lokale gerecht

Toch gekozen voor een restaurant? Kies dan een lokaal gerecht. Na een langere tijd reizen heb je af en toe de neiging om een pizza, pasta of hamburger te bestellen maar dit kost je een veelvoud van een lokaal gerecht. Deze westerse gerechten smaken bovendien lang niet zo lekker als thuis, dus het is de extra kosten zelden waard.

4) Lokale bussen

Ja, de luxe toeristen bussen hebben een goed werkende airco, lekker stoelen en soms zelfs een tv. Maar je betaalt er ook veel meer voor dan de lokale bussen. De ritten tussen de locals zijn bovendien vaak ontzettend leuk, zeker in landen als Myanmar en Sri Lanka.

5) De was

Ga niet blindelings in op het aanbod van je hostel om de was te doen, maar verken je opties. Bij de lokale wasserette is het vaak een stuk goedkoper. Nog goedkoper is het om de was zelf te doen. In veel steden vind je een do it yourself wasserette waar je voor enkele euro’s al je kleding kunt wassen en drogen.

6) Haal eten bij de (super)markt

Uit eten en streetfood is goedkoop, maar dit geldt net zo goed voor de supermarkt. Zeker voor het ontbijt of de lunch is dit een goede optie. Haal een tosti of wat sushi bij de 7-Eleven en bespaar ten opzichte van je zoveelste American Breakfast.


7-Eleven 1


7) Vermijdt tours

Neem zo min mogelijk deel aan tours. Ten eerste zijn tours over het algemeen veel minder leuk dan dat je dingen zelf ontdekt. Daarnaast is het ook veel goedkoper. Zoek uit hoe je er met het openbaar vervoer komt en ga op ontdekking uit.

8) Studentenkaart

Neem je studentenkaart mee! In veel landen – in China en Indonesië bijvoorbeeld – krijg je met een studentenkaart veel korting op attracties. Heb je geen studentenkaart meer? Laat op Khao San Road een neppe pas maken.

9) Ga Couchsurfen

Hostels zijn cheap, maar Couchsurfen is gratis. Je komt bovendien in contact met locals, die je veel over de bestemming kunnen vertellen. Lees ook artikel over de 7 redenen om Couchsurfen te proberen.

10) Deel de kosten

Alleen reizen is super, maar het kan wel wat duurder zijn dan samen reizen. Sommige noodzakelijke kosten kan je namelijk niet delen als je alleen op pad bent. Gelukkig is dit makkelijk opgelost. Deel een tuk tuk met wat mensen uit je hostel, zoek een reisgenoot om de kosten van een kamer te delen of dwing korting af door met meerdere mensen een activiteit te ondernemen.

11) Afdingen

Azië is all about afdingen. Op je tuk tuk ritjes, je aankopen op de markt of zelfs op je hostel of guest house kan je veel geld besparen door goed af te dingen. Zo ding je verantwoord af.

12) Alcohol

Als je veel drinkt zal dit een groot deel van je budget in beslag nemen. Een biertje kost al gauw evenveel of zelfs meer dan je avondeten. Heb je toch zin in bier? Haal een paar biertjes bij de 7-Eleven en bespaar weer een paar euro’s.

13) Koffie

Net zoals voor alcohol is koffie relatief duur. Drie keer per dag naar de Starbucks kost je honderden euro’s extra per maand.

14) Overnacht onderweg

Zoek busritten, treinreizen of vluchten waar je ‘s nachts onderweg bent. Zo bespaar je weer geld op een overnachting.

Meer over dit onderwerp

Wees sociaal