Backpacken Dubai

Backpacken Dubai

Als je denkt aan backpacken denk je al gauw aan budgetreizen. Aan je gehele hebben en houden meedragen op je rug. Aan eindeloze pasta maaltijden en een week lang hetzelfde shirt. Een bestemming als het chique Dubai, waar weelderigheid, overvloed en luxe de kernwoorden vormen, is niet direct de eerste backpackers bestemming die bij je opkomt. Toch kom je hier hordes backpackers tegen. Dubai is namelijk een zeer populaire stop tussen Europa en Zuidoost-Azië en dus is de kans groot dat ook jij je backpack avontuur in dit continent begint of eindigt met een bezoekje aan een luxe Emiraat.

De geschiedenis van Dubai

Er wordt vaak over Dubai gesproken alsof het een land is maar niets is minder waar. Dubai is de grootste en dichtstbevolkte van de zeven Emiraten die samen de Verenigde Arabische Emiraten vormen. Het is tevens de hoofdstad van het land. Archeologische stukken vertellen ons dat de geschiedenis van het gebied ons maar liefst 5000 jaar terug in de tijd brengt. Eeuwenlang was Dubai een belangrijke stop op de handelsroute door het gebied. Hier werd een stop op gezet doordat lokale stammen steeds meer land van elkaar eisten en oorlogen begonnen totdat de Bani Yas stam uiteindelijk de politieke macht greep en het Emiraat ontwikkelde tot de hoofdhaven aan de Golfkust. Dit ging in 1902 gepaard met het verwelkomen van Iraanse en Arabische handelaren vanwege de lage belastingen van de haven. De rest is geschiedenis, dit was de start van de economische groei in Dubai die, 48 jaar later, vervolgd werd met de grootste economische push: de vondst van olie in de Verdragsstaten


Dubai


Burj Khalifa

Als je gaat backpacken in Zuidoost-Azië heb je waarschijnlijk al een flinke bucketlist opgesteld met items die je tijdens je reis in dit gebied van je lijst hoopt te schrappen. Je hoeft echter niet te wachten tot je aankomt in Thailand of Vietnam. Dubai biedt namelijk een uniek bucket list item die nergens anders te beleven is: de lift nemen naar de bovenste verdieping van de hoogste toren op aarde! Met een hoogte van maar liefst 830 meter en 163 verdiepingen heeft het futuristische Burj Khalifa een nieuwe definitie gegeven aan het begrip architectuur.

Overstap

Emirates vliegt vanuit Dubai naar 150 verschillende bestemmingen, waarvan een groot deel in Zuidoost-Azië. Vanwege de vele vluchten en relatief lage tarieven die de luchtvaartmaatschappij biedt vanaf Amsterdam is er een grote kans dat ook jij via Dubai naar je eindbestemming vliegt. Zo kan jij je vlucht boeken met een verlengde overstap waardoor je bijvoorbeeld twee tot drie dagen in Dubai doorbrengt. Als je hiervoor kiest geniet je ook van de vele voordelen en acties die Emirates biedt voor haar Dubai Stopover reizigers. Denk hierbij aan korting op de Hop-On Hop-Off bus, autohuur en lokale excursies.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Must do’s in Dubai

Voordat wolkenkrabbers zich hadden verspreid aan de horizon, bestond Dubai uit kleine vissersdorpjes en Bedouin gemeenschappen. Stap terug in de tijd in Dubai Heritage Village.

De plaatselijke landschappen bestaan voornamelijk uit zandwoestijn-patronen waarin je tijdens een safari in een 4X4 wordt geïntroduceerd aan de avontuurlijkheid van de woestijn.

Een van de meest ambitieuze vastgoedontwikkelingen ter wereld, ook wel eens het achtste wonder van de wereld genoemd. Een ritje met de Palm Monorail brengt je hier in no time naartoe.


Dubai


Vervoer in Dubai

Met de toevoeging van een uitgebreid metronetwerk heeft Dubai tegenwoordig het beste openbaar vervoersysteem en -netwerk van het gehele Midden-Oosten. Voor Dh14 koop je al een dagpas voor de bus en metro die je vervolgens naar iedere uithoek van de Emiraat brengt.

Heb je een aantal dagen de tijd hier? Dan raden wij je aan om een trip naar Abu Dhabi of een van de andere Emiraten in te plannen. De overheid heeft er namelijk voor gezorgd dat er een busnetwerk beschikbaar is die Dubai met de overige zes Emiraten linkt. Zo kost het je twee uur van je tijd en 25Dh om van Dubai naar Abu Dhabi te gaan en drie tot vier uur en 15Dh van Dubai tot Fujairah.

Overnachten in Dubai

Er zijn meerdere leuke hostels gelegen in Dubai. Dit zijn prima accommodaties om geld te besparen ten opzichte van de duurdere andere hotels gevestigd in de stad. Toch betaal je hier helaas niet de prijzen die je in Zuidoost-Azië betaalt. Je bent al gauw €20 per nacht voor een bed in een slaapzaal kwijt. Naast deze hotels zijn er natuurlijk genoeg andere hotels beschikbaar. Deze variëren van simpele, relatief betaalbare hotels tot het meest luxe hotel ter wereld.

Hoe kom ik er?

Dubai is met het vliegtuig gemakkelijk vanuit Nederland te bereiken. Er gaan meerdere airlines naar Dubai toe en vliegtickets zijn goedkoop. Bekijk ook onze tips over het boeken van Vliegtickets naar Azië.