Meenemen

Meenemen

Je bagage samenstellen is een klusje waar je wel wat tijd aan moet besteden. Anders dan bij een stedentrip of zonvakantie blijf je bij een gemiddelde backpackreis lang weg. Bovendien reis, loop en sjouw je veel. Terwijl je bij de meeste vakanties zoveel mogelijk in een koffer wilt stoppen en net onder het toegestane kilo’s voor het vliegtuig wilt zitten, wil je bij een backpackreis juist zo min mogelijk kilo’s meenemen. Lopen door de stad opzoek naar een slaapplaats kan vermoeiend zijn met een zware backpack, zeker als het er ook nog 35 graden is. Toch wil je ook niet ergens in een afgelegen dorpje ontdekken dat je toch iets vergeten bent. Op deze pagina helpen we je verder met onze tips over wat je wel en niet moet meenemen tijdens je reis.

Wat moet je meenemen als je gaat backpacken?

Een veelgemaakte fout onder beginnende backpackers is dat ze veel te veel spullen willen meenemen. Je hoeft echt niet je hele kledingkast mee te nemen, of voor meerdere maanden aan toiletspullen in te pakken. Je sjouwt je dan een ongeluk, terwijl je de helft niet gebruikt of ook ter plekke de spullen gemakkelijk kunt aanschaffen. Toch zijn er ook genoeg items die wel degelijk handig zijn om mee te nemen. Onderstaande accessoires komen altijd goed van pas.

Backpack

Het belangrijkste om mee te nemen tijdens je reis is een goede backpack. Het belangrijkste om over na te denken is het formaat van de backpack. Wil je liever wat meer spullen meenemen, maar ook wat meer sjouwen, kies dan voor een groter formaat. Als je het niet erg vindt om wat minder variatie te hebben heb je aan een kleinere backpack genoeg. Bekijk onze tips over een backpack kopen voor veel meer informatie hierover.

Slot

Een reisslotje is onmisbaar op reis. Niet alleen om je bagage op slot te doen, maar ook bijvoorbeeld om een tas dicht te ritsen als je door een drukke stad, of om je kluisje in je slaapzaal op slot te doen. Meestal krijg je een slot om je kluisje op slot te doen, maar soms kun je deze alleen tegen betaling huren. Bovendien heeft het personeel van het hostel altijd een reservesleutel, waarmee ze ook eventueel toegang hebben tot je spullen. Met een eigen hangslot ben je dus goedkoper en veiliger uit. Wij raden dit hangslot met cijfercombinatie aan, zodat je geen zorgen hebt over een sleutel.

Dit speciale kabelslot voor ritssluitingen is ideaal om je backpack of daypack dicht te ritsen. Zeker als je door drukkere steden of andere onveilige regio’s loopt is het fijn dat je tas op slot zit en je geen zorgen hebt dat jouw waardevolle spullen uit je tas worden gepakt.

Als je gaat vliegen is een TSA slot aan te raden. TSA-sloten zijn speciaal gemaakt om door douanemedewerkers open te maken, zonder dat hierbij het slot kapot moet worden gemaakt. Als je gaat vliegen en je tas moet worden gecontroleerd is dit type slot daarom veel handiger dan een traditioneel slot.

Reishanddoek

Neem in plaats van een grote en zware handdoek, een compacte reishanddoek mee. Dit scheelt je niet alleen veel gewicht en ruimte in je backpack, maar deze reishanddoeken drogen ook sneller. Zo voorkom je dat je een natte handdoek in je backpack moet proppen.

Drybag

Met een drybag houd je al je spullen droog. Stop je waardevolle spullen in deze tas, knoop het dicht en je spullen zijn veilig. Ideaal als je een boottocht gaat maken waarbij je altijd het risico loopt dat er wat water aan boord komt. Ook als je naar het strand gaat of als er een tropische bui valt komt de drybag goed van pas. Je kunt de tas bovendien helemaal oprollen, waardoor de drybag nauwelijks ruimte in beslag neemt in je backpack. In deze webshop kun je terecht om een drybag te kopen.

Powerbank

Een steeds handiger accessoires om in je backpack te stoppen is de powerbank. In een lange bus-of treinrit, in een simpele accommodatie waar je geen stopcontact bij de hand hebt of in andere situaties dat je jouw apparaten niet kunt oplaten is een powerbank ideaal. Denk niet alleen aan je mobiel, maar ook aan een digitale camera die uitvalt als je net mooie foto’s wilt maken. Powerbanks zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Ze nemen steeds minder gewicht en ruimte in en kunnen juist meer accuvermogen leveren. Voor enkele tientjes heb je al een uitstekende powerbank, die je reis nog leuker kan maken.

Insectenmiddelen

Muggen zijn een grote bron van ergernis. Niet alleen vanwege de jeuk, maar ook omdat ze vervelende ziektes kunnen overbrengen. Zo is het door muggen overgebrachte dengue een groeiend probleem in Azië. Een goede optie om je te beschermen tegen muggen is DEET. Het dragen van lange kleding, slapen onder een klamboe of natuurlijke pillen die voorkomen dat je geprikt wordt zijn een aantal van de andere opties om muggenbeten te voorkomen.


Kleding

Je kunt veel ruimte en gewicht besparen op je kleding. Een warm kledingstuk meenemen is voor de meeste reizen wel aan te raden, maar een dikke trui is zwaar neemt veel ruimte in beslag. Een fleece vest houdt je ook warm en weegt minder. Ditzelfde geldt onder andere voor spijkerbroeken. Deze nemen ontzettend veel ruimte in en je doet ze waarschijnlijk toch niet veel aan. Ter plekke een dunne lange broek kopen is een beter idee. Het ziet er misschien wat minder mooi uit, maar als je in Azië aan het backpacken bent maakt echt niemand dit wat uit. Sowieso is het geen aanrader om je mooiste kleding mee te nemen. De was wordt in Azië niet altijd even goed gedaan, waardoor je kleding er na een paar wasbeurten er niet mooier op wordt.

We raden aan om een regenjas of poncho mee te nemen. De kans dat je een keer in een heftige tropische bui terechtkomt is groot. Een poncho komt dan goed van pas. Je kunt ter plekke goedkoop een poncho aanschaffen of thuis alvast een betere kopen.

Wij pakken onze backpack in voor 5 tot 7 dagen, afhankelijk van de bestemming. Kleding meenemen voor 5 dagen is op zich prima, maar dan moet je wel vrij vaak de was doen. Meer dan een week is sowieso niet nodig, tenzij je echt lange trekkings gaat maken. Je kunt dus overal de was laten doen. Als je een langere tijd gaat backpacken raken ongetwijfeld kledingstukken kwijt of zijn ze op een gegeven moment zo lelijk geworden dat je het echt niet meer aandurft te trekken. In de meeste landen in Azië kun je gemakkelijk kleding kopen.


Boeken

Je gaat waarschijnlijk veel reisuren maken, wat tijd alleen doorbrengen of gewoon wat tijd over hebben. Perfecte momenten om een boek te lezen. Ze wegen echter wel flink wat. Neem daarom niet meer dan 1 boek mee. In veel hostels en guesthouses kan je je boek namelijk ruilen voor een ander boek. Als je niet van ruilen houdt of meer keuze wilt hebben doe je er verstandig aan om een e-reader of tablet mee te nemen. Zo neem je honderden boeken mee zonder veel extra gewicht mee te sjouwen. Check ook onze aanraders voor leuke boeken op reis.

Daarnaast zijn reisgidsen voor backpackers eigenlijk ook onmisbaar. De tips over accommodaties, vervoer, bezienswaardigheden en andere praktische zaken komen bijna dagelijks van pas tijdens je backpack reis.


Elektronica

Natuurlijk wil iedereen op reis foto’s maken. Zowel leuk voor je eigen collectie als om thuis te laten zien wat je allemaal gedaan en gezien hebt. Veel backpackers hebben vragen over camera’s. Een spiegelreflex camera neemt natuurlijk de beste foto’s, maar weegt ook meer. Wij houden persoonlijk ontzettend van mooie foto’s en kiezen er dan ook voor onze beste camera mee te nemen, al weegt deze wat meer. Je keuze is erg afhankelijk van de reis die je maakt en hoeveel je bereid bent te tillen. Als je wilt filmen tijdens je reis is een GoPro camera ideaal, zeker voor de avontuurlijke backpackers onder ons.

Andere elektronica zoals een tablet of een kleine laptop zijn ook ontzettend handig. Niet alleen om BackpackenInAzie.nl tijdens je reis goed in de gaten te houden, maar ook voor het boeken van een vliegticket of voor als je gewoon een avondje een film wilt kijken. Het is echter wel weer extra gewicht en een kostbaar item om mee te nemen.


Download onze inpaklijst

Wil je een handige inpaklijst die je gemakkelijk kunt uitprinten? Vul dan je e-mailadres in en we sturen de inpaklijst direct naar je toe.


Lees meer over dit onderwerp

Het ultieme nekkussen voor je backpackreis

Hoe leuk we Azië ook vinden, de lange vliegreis naar dit continent toe is niet altijd even prettig. Vanuit Europa…

Lees meer

Niet meenemen op reis

De belasting van een zware, overvolle backpack voel je elke dag van je reis. Om die last te beperken hebben…

Lees meer

6 leuke boeken voor op reis

Een Lonely Planet of een andere reisgids is heel handig om mee te nemen, maar een goed leesboek komt ook…

Lees meer

Backpack afstellen

Je bent bijna klaar om op reis te gaan. Je hebt een goede backpack gekocht en je hebt deze vervolgens…

Lees meer

Leg je reis vast met een GoPro

Tijdens je backpack reis door Azië bezoek je de meest prachtige locaties, beleef je talloze avonturen en ontmoet je elke…

Lees meer