Verken het Cat Tien National Park in Vietnam

Verken het Cat Tien National Park in Vietnam

Cat Tien National Park is een bijzonder stuk natuurgebied in Vietnam, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Cat Tien ligt tussen de steden Ho Chi Minh City en Dalat in, en is daardoor ook eenvoudig te bereiken.

Cat Tien National Park

Het nationale park Cat Tien bestaat voornamelijk uit primair regenwoud en is een uniek, onaangetast bosgebied met veel unieke planten- en diersoorten. Cat Tien ligt op 150 kilometer afstand van Ho Chi Minh City en de oppervlakte van het natuurgebied beslaat 720 vierkante kilometer. Naast grote gebieden met indrukwekkende jungle vind je hier grasland en bamboebossen.


Cat TienPlanten en dieren

Het landschap in Cat Tien National Park is erg divers. Je vindt er bergen, meren, rivieren, beekjes en moerasgebieden. Volgens de UNESCO verdient dit gebied zijn beschermde status vanwege ruim vijfhonderd boomsoorten en in totaal zo’n duizend plantensoorten. Het unieke aan het natuurpark en de verklaring voor de vele soorten zijn de talloze verschillende microklimaten. Zo heeft ieder deel van dit bijzondere park zijn eigen bewoners en begroeiing. In de moerassen en rivieren leven krokodillen, watervogels en bloeien waterplanten. In het regenwoud leven Maleise beren en verschillende apensoorten, zoals de zeldzame gibbons. Op de graslanden kun je onder meer herten en stekelvarkens spotten. Ook komen in Cat Tien tijgers voor, maar het is alleen maar een grote bonus als je er een tegenkomt.

Activiteiten in het park

Zoals in veel junglegebieden in Azië kun je ook in Cat Tien trekkingen maken. De natuurwandelingen variëren in lengte van enkele uren tot routes met een overnachting onderweg. Je kunt de jungletochten bijvoorbeeld regelen bij je guest house in het plaatsje Nam Cat Tien, bij de oostelijke entree van het park. Wanneer je op je eigen tempo het nationaal park wil verkennen, kun je zelfs fietsen huren. Zo kun je eenvoudig de wegen door het park ontdekken en misschien zelf wild spotten vanaf je fiets. Op de rivieren en meren in Cat Tien kun je kajakken of een boottocht maken, en zo vanuit een ander perspectief van het natuurschoon genieten.


Cat Tien National Park


Cat Tien National Park


Beste tijd van het jaar

Ieder seizoen heeft zijn voor- en nadelen, dus het is moeilijk een eenduidig antwoord te geven op de vraag wanneer je het best naar Cat Tien kunt gaan. Het hete seizoen tussen maart en mei is de beste tijd om wilde dieren te spotten, omdat zij dan de verkoelende jungle verlaten op zoek naar waterbronnen. Het hoogseizoen is december tot februari, wanneer het in deze regio van Vietnam relatief koel is en dieren door de afvallende bladeren relatief gemakkelijk te bekijken zijn. In het regenseizoen (juli tot september) staan de bloemen in bloei en zijn er prachtige watervallen te zien in het park. De beste reistijd hangt dus volledig af van wat je graag wil zien in Cat Tien.

Hoe kom ik er?

De meeste reizigers bezoeken Cat Tien vanuit Ho Chi Minh City. Met de bus sta je in drie uur in Nam Cat Tien, de toegangspoort tot het park. Kom je vanuit het noorden van Vietnam, dan is de stad Dalat een goed startpunt van je reis. Ook hiervandaan gaan rechtstreekse bussen naar Nam Cat Tien. Deze tocht duurt gebruikelijk zo’n vier uur. Vanaf het dorp kun je met een veerboot over de rivier Dong Nai oversteken en op dit manier kom je in een uniek stukje Vietnam terecht.

Reisgids Vietnam