Het Elephant Nature Park

Het Elephant Nature Park

Vlakbij Chiang Mai is het Elephant Nature Park gevestigd. Het Elephant Nature Park is een park waar mishandelde en verwaarloosde olifanten worden opgevangen en verzorgd. Dit is een park waar het verzorgen van de olifant nog centraal staat. Ook worden er honden en katten opgevangen. Er zijn diverse tours te boeken naar het park, de meest populaire is de Single Day Visit.

Het Elephant Nature Park

Je wordt in de vroege ochtend opgehaald door een minibus. Vanaf Old-town duurt het ongeveer zestig minuten. In de minibus wordt een korte documentaire vertoond over de missie en visie van het park. Duidelijk wordt dat het rijden op de rug van een olifant een kwalijke zaak is aangezien de olifant een zwakke rug heeft. De olifanten ondergaan vreselijke martelingen voordat zij bereid zijn om te luisteren naar mensen en deze te vervoeren op hun rug. Een dag op het park doe je in de groep waarin je wordt opgehaald door de minibus, dit is meestal in groepen van acht tot tien mensen.


Chiang Mai 8


De dag begint, na een korte uitleg van de regels, met het voeren van de olifanten. Hierbij sta je op een platform en kun je stukken fruit in de slurf van de olifanten leggen. Vervolgens ga je het park op en word je voorgesteld aan wat olifanten en hoor je hun levensverhaal. Zo zijn er olifanten waarvan de rug is ingezakt door de vele ritten met toeristen of olifanten die blind zijn gestoken door hun mahut. Bij het rondlopen zijn er olifanten die je mag aanraken en aaien. Dit wordt vooraf aangegeven door de gids. Aangezien de olifanten op verschillende wijze zijn getraumatiseerd hebben zij ook allemaal hun eigen specifieke benadering nodig.


Video

Bekijk ook de video die wij maakten in het Elephant Nature Park:


Na de wandeling wordt er geluncht, dit is een vegetarisch buffet (net als de olifanten). Na de lunch is het tijd om van kleding te wisselen aangezien het ‘badtijd’ is voor de olifanten. De olifanten staan in de rivier en in je eigen groep gooi je emmers water over de olifant heen. Dit duurt ongeveer 20 minuten en daarna ga je weer naar het platform. Vanaf het platform worden de olifanten met voedsel dichterbij gelokt en kun je zo nog goed op de foto of film vastleggen. Rond 16.00 uur word je weer teruggebracht naar je accommodatie.

De mogelijkheden

Er zijn verschillende tours te boeken bij het Elephant Nature Park. Variërend van een dag tot een aantal weken. Je kunt bijvoorbeeld een aantal weken vrijwilligerswerk doen of een tweedaagse tour. Ook zijn er een aantal andere Single Day Visits waarbij je bijvoorbeeld met de olifanten de jungle in trekt voor een lange wandeling. Op de website van het Elephant Nature Park staan de verschillende aangeboden tours en de prijzen.


Chiang Mai 9


De kosten

De kosten voor een standaard Single Day Visit zijn 2.500 baht voor een volwassene en 1.250 baht voor een kind (2-11 jr.). Dit is inclusief de pick-up vanaf je accommodatie en de lunch. Je kunt dit gemakkelijk vooraf in Nederland online boeken. Je betaalt dan vooraf al een bedrag en het resterende bedrag betaald je tijdens je bezoek. Dit is aan te raden aangezien er dan geen commissie van een andere aanbieder tussen zit en omdat het park enorm populair is en je de kans hebt dat het anders al is volgeboekt voor de dag dat je zelf wilt gaan.

Alternatieven

Wij raden specifiek het Elephant Nature Park aan omdat dit een van de enige parken in Thailand is waar de olifanten goed worden verzorgd. Als je niet in staat bent om dit park te bezoeken zijn er gelukkig nog een paar alternatieven, waar deze geweldige beesten ook goed worden verzorgd. Zo is het Boon Lott’s Elephant Sanctuary in de buurt van Sukhothai ook erg leuk. Als het Elephant Nature Park volgeboekt is, kan je tevens in de buurt van Chiang Mai ook naar het Thai Elephant Conservation Center.

Reisgids Thailand