Duiken op Koh Tao

Duiken op Koh Tao

Duiken is een van die dingen die je gedaan moet hebben tijdens je rondreis door Zuidoost-Azië. Je duikt letterlijk in een andere wereld. De stilte, de mooie vissen om je heen en het kleurrijke koraal maken duiken de meest relaxte sport die er bestaat. En eenmaal boven water heb je vaak de vetste verhalen die je dan met sunset kunt vertellen aan je reisgenootjes onder het genot van een biertje. De oceaan bedekt 71% van het aardoppervlak, dus als je doel is om “de wereld te zien” dan moet je natuurlijk wel leren duiken! Duiken op Koh Tao is hierin een van de beste keuzes in Azië.

Duiken Koh Tao

Ben je overtuigd of heb je je PADI al? Dan is Thailand de uitgelezen plek om te gaan duiken. Thailand staat bekend om zijn vele kleine eilandjes met ontelbare duikspots in het zuiden. Eén van de bekendere eilanden is Koh Tao, ook wel bekend als Turtle Island. Dit eilandje ligt ten noorden van het bekende Full Moon Party-eiland Koh Phangan, maar is met een oppervlakte van 21 km2 zes keer zo klein. Desalniettemin is het aanbod in duikplekken van Koh Tao vele malen groter. Met meer dan 25 duikspots zijn er opties voor zowel professionele duikers als beginners. Echter zijn veel plekken niet dieper dan 18 meter, waardoor er veel duikscholen op het eiland te vinden zijn; 18 meter is namelijk het dieptelimiet voor het Open Water duikcertificaat, het eerste niveau.


Koh Tao Duiken 1


Koh Tao Duiken 2


Duikscholen

Met meer dan vijftig duikscholen op het eiland is de concurrentie vrij intens. Hierdoor zijn de prijzen laag en is Koh Tao zelfs de allergoedkoopste plek om je duikbrevet te halen. In december 2018 zijn alle duikscholen op Koh Tao overeengekomen om dezelfde prijzen aan te bieden. Duiken op Koh Tao is hierdoor wat duurder geworden, maar het is ook een goede zet geweest om de hoge kwaliteit te bewaren. Maar hoe kies je de juiste duikschool? Hier een lijstje met aspecten waar je op moet letten als je een duikschool kiest:

1. Zijn de prijzen redelijk? Een Open Water Padi course zou niet duurder moeten zijn dan 11.000 baht/€330 (zonder accommodatie). Een ‘fun dive’ is meestal rond de 1.000 baht/€25.
2. Ziet het personeel er betrouwbaar uit? Een professionele duikschool heeft meestal een internationaal team die goed Engels spreekt, voorziet je van gedetailleerde informatie en ontvangt je op een vriendelijke manier.
3. Hoe groot zijn de groepen? Een goede duikschool heeft meestal klassen van niet meer dan vier leerlingen, zodat ze iedereen kunnen voorzien van veel persoonlijke aandacht.
4. Hoe zijn de beoordelingen? Vraag rond! Je zult vast reizigers ontmoeten op feestjes (want die zijn er veel) die al hebben gedoken en wellicht tips hebben. Daarnaast kun je natuurlijk TripAdvisor checken.

Een van onze favoriete duikscholen op Koh Tao is Impian Divers. Deze duikschool heeft veel ervaring, heeft veel vaste duikers in dienst. Het is bovendien een Nederlands bedrijf, wat het voor Nederlandse duikers wel zo makkelijk maakt.


Koh Tao Duiken


Koh Tao Duiken


Duurzaam

Door duiken sta je in direct contact met de natuur, en op sommige duikspots zul je helaas geconfronteerd worden met de vervuiling hiervan. Gelukkig zijn de locals op Koh Tao zich goed bewust van de invloed van toerisme op de natuur. Er zijn namelijk meerdere duikscholen die bijdragen aan de bescherming van het zeemilieu. Kijk eens op de website van New Heaven Diveschool, Big Blue Diving of Baan Talay Resort. Deze bedrijven zijn toegewijd aan verschillende projecten ter bescherming van het rif en streven naar volledig duurzaam ondernemen, zodat Koh Tao generatie op generatie kan worden doorgegeven in goede staat. Daarnaast werken ze samen met ‘Save Koh Tao Club’, een non-profit organisatie dat is opgericht door de Koh Tao gemeenschap en zich richt op het behoud van natuurlijke resources en de traditionele cultuur.