Wil je in Thailand eens wat anders eten dan een overheerlijke Pad Thai? In Chiang Mai kan dat makkelijk want je maakt er kennis met gerechten die behoren tot de authentieke Noord-Thaise keuken. Veel van deze gerechten zie je niet snel terug op menukaarten in andere delen van Thailand en is het dus des te meer de moeite waard om deze gerechten eens te proeven. Zodra je op een van de vele (nacht)markten van Chiang Mai loopt dan kom je deze vast tegen bij verschillende streetfood stalletjes.
Dit gerecht wordt veelal gezien als een typisch lunchgerecht. Als je Khao Soi wilt proeven raden we je aan om vooral in de middag op zoek te gaan naar een van de vele eetstalletjes die te vinden zijn in Chiang Mai waar ze dit gerecht verkopen.
Khao Soi is een gerecht dat net tussen een curry en een noedelsoep zit en heeft een licht pittige kokossmaak. Khao Soi wordt geserveerd met noedels, een malse kip (vaak een drumstick) die zo van het bot af valt en om het af te maken wat gefrituurde noedels en koriander on top. Geen zorgen als je geen fan bent van kip. Je kunt het gerecht ook krijgen met varken of rund.
Het is niet een heel gerecht maar Sai Ua, ook wel bekend als de Chiang Mai Saussage, is zeker het proeven waard. Je kunt in Chiang Mai bijna niet om deze heerlijke snack heen. Meestal zie je lange gekrulde varianten worst liggen. Deze liggen er veelal zodat men deze op bestelling mee kan nemen naar huis. In sommige gevallen snijden ze een stuk af van de gekrulde worst of zie je ze al geregen aan een stokje liggen ter grootte van een braadworst. Na eenmaal een hap te hebben genomen van de worst proef je de verschillende kruiden en specerijen die worden gebruikt. Je proeft onder andere citroengras, gember, knoflook, chili, koriander en (kaffer)limoen. We raden je aan om het worstje lekker on the go mee te nemen en jezelf laten verbazen door de sappigheid en smaakcombinaties.
Aan de noordkant van Chiang Mai’s Old Town bevindt zich de Chang Phuak avondmarkt die altijd rond 17:00 uur begint. Je hebt daar verschillende eetstalletjes staan, maar eentje valt meteen op. Dit komt doordat er een vrouw achter staat met een cowboyhoed op. Haar signature dish is Khao Kha Moo (gestoofde varkenspoot) met een gekookt eitje en rijst. Nadat de Amerikaanse kok Anthony Bourdain langs is geweest om haar Khao Kha Moo te proeven blijven er rijen komen. Daar is ze gelukkig al goed op geanticipeerd want binnen vijf minuten staat het gestoofde vlees zo op tafel. Het enige wat jij hoeft te doen is zitten, genieten en kiezen of je er nog wat extra pepertjes of rauwe knoflook bij wil hebben.
Chiang Mai, de culturele hoofdstad van het noorden van Thailand, staat…
ThailandAls je als backpacker door het levendige hart van Bangkok struint,…
ThailandWanneer je naar Thailand reist, start je avontuur vaak in het…
Thailand