Myanmar verbiedt het tempels beklimmen in Bagan

Myanmar verbiedt het tempels beklimmen in Bagan

Het ministerie van Cultuur van Myanmar heeft besloten dat vanaf 1 maart aanstaande het verboden is om de tempels in Bagan te beklimmen. Dagelijks beklimmen honderden toeristen – en dit aantal stijgt elke maand – de tempels voor het bekijken van de zonsopkomst of zonsondergang. Dit was absoluut een van de hoogtepunten van Bagan. Ook overdag een van de verlaten tempels verkennen maakte Bagan juist zo leuk.

Waarom?

De directe aanleiding voor dit besluit was een video waarin toeristen respectloos gedrag vertoonden op een van de tempels. De toeristen waren aan het dansen en zingen op de heilige tempel, iets wat bij het ministerie van Cultuur dus niet goed gevallen is. Een andere belangrijke reden is dat de tempels hier natuurlijk nooit voor zijn gebouwd. Veel tempels hebben de afgelopen jaren schade opgelopen. Ook bestaat er de vrees dat er een moment komt dat een tempel het begeeft, door het gewicht van de tientallen mensen die op de tempel staan, met alle rampzalige gevolgen van dien. Wat ons betreft is het natuurlijk ontzettend balen dat dit hoogtepunt wegvalt, maar het is wel een begrijpelijke keuze. Het in goede staat houden van deze tempels moet altijd voorrang hebben.


Verbieden Bagan

Het uitzicht vanaf deze tempel voor zonsopkomst is vanaf 1 maart dus niet meer mogelijk.


Wat nu?

De lokale toeristische sector is hier uiteraard minder blij mee en vreest de gevolgen. Zij hebben al een verzoek ingediend om de beslissing terug te draaien. Of hier iets gedaan mee gaat worden is afwachten. Tevens liggen er al langer plannen om een uitkijkpunt te bouwen. Vanaf dit uitkijkpunt kan de zonsopkomst en zonsondergang worden bekeken, om de tempels op deze manier te ontlasten.

Waar kan ik nu terecht?

De zonsondergang is onder andere goed te zien vanaf het dichtbij gelegen Mount Popa. Op de grote lege vlaktes tussen de tempels kan je nog altijd de zonsopkomst bekijken, helaas is dit wel minder mooi.

Wees sociaal