Ontdek ongerepte jungle in het Tanjung Puting National Park

Ontdek ongerepte jungle in het Tanjung Puting National Park

Het Indonesische deel van Borneo beslaat het grootste deel van het eiland, dat in Indonesië Kalimantan heet. Ondanks de massale aanleg van oliepalmplantages, zijn hier gelukkig nog delen onaangetast regenwoud te vinden. Een van de mooiste stukjes is Tanjung Puting National Park, een gebied met diverse types regenwoud en vele unieke planten en dieren.

Het Tanjung Puting National Park

Dit adembenemende park ligt in het uiterste zuiden van Kalimantan en grenst aan de Javazee. Tanjung Puting heeft een oppervlakte van ruim 4000 vierkante kilometer en is vooral bekend om de wilde orang oetans die hier leven. Naast het primaire regenwoud heeft dit beschermde gebied moerassen, mangrovebossen en honderden soorten planten.

Je zult tijdens de meeste excursies een trekking maken door de jungle of varen over de Sekonyer rivier, waar je de grootste kans hebt om de dieren aan de waterkant of in de boomtoppen te zien.


Tanjung Puting National Park


Tanjung Puting National Park


Bijzondere diersoorten

Als je graag in de natuur bent en tijdens je reis door Indonesië een mooie jungle-ervaring wil opdoen, dan ben je in Tanjung Puting op de juiste plaats. De meeste reizigers komen hier om de bijzondere orang-oetan te zien, maar je spot hoogstwaarschijnlijk ook andere apensoorten. Neusapen, gibbons en makaken leven namelijk ook in de bossen van Tanjung Puting. Er zijn ook meer dan 200 vogelsoorten te vinden, waaronder verschillende soorten neushoornvogels, ijsvogels en talloze zangvogels.

Lager bij de grond kun je verschillende soorten herten, Maleise beren en civetkatten spotten. Ook de zeldzame nevelpanter komt hier voor, al is de kans dat je er daadwerkelijk een tegenkomt klein.

Orangutan Foundation

Als je graag de orang oetans wil zien maar ze in het wild helaas niet bent tegengekomen, dan kun je het Orangutan Care Center dicht bij Tanjung Puting bezoeken. Dit is een weeshuis en opvangcentrum voor gewonde apen, die hier rehabiliteren en worden voorbereid op een terugkeer in het regenwoud. Het complex heeft medische faciliteiten om de dieren te behandelen en een groot stuk bos, waarin de orang oetans vrij kunnen leven.

Hoe reis ik door het park?

Het is alleen mogelijk om door middel van een tour het park te verkennen. Deze tours kun je regelen in de plaats Kumai of via je accommodatie.


Tanjung Puting National Park


Overnachten in Tanjung Puting National Park

De meeste lodges en homestays bevinden zich in en rond de plaats Kumai, vanwaar de boottochten over de Sekonyer rivier starten. Er zijn verschillende budgetvriendelijke opties, waar je zo’n 20 euro per nacht betaalt voor een tweepersoonskamer. Een verblijf in een ecolodge direct aan de rivier is duurder en je betaalt hier ten minste 50 euro per nacht.

Hoe kom ik er?

Op tien kilometer van Kumai, de toegangspoort tot Tanjung Puting National Park, ligt Iskandar Airport. Meerdere keren per dag gaan directe vluchten van Jakarta en Surabaya naar Iskandar Airport. De vlucht vanuit beide steden duurt ongeveer negentig minuten. Veel accommodaties in Kumai bieden een ophaalservice vanaf de luchthaven.