Streetfood in India

Streetfood in India

Wandelend door de straten van een van de vele Indiase steden besef je snel genoeg dat eten heilig is in dit land. De hoeveelheid kleuren en geuren, die je om de oren vliegen op iedere straathoek, zijn niet bij te houden. Het uitproberen van deze lekkernijen kan een ware droom zijn, een walhalla voor de foodies. Helaas is er ook de mogelijkheid dat het genot in je mond overdag, ‘s avonds veranderd in een welbekende nachtmerrie: Delhi Belly. Wij delen onze favoriete gerechten en tips om het risico te minimaliseren.


Streetfood India 1


Minimaliseer het Delhi Belly risico

Streetfood in India, doen of niet? Is het daadwerkelijk de culinaire nachtmerrie waar men je vaak voor waarschuwt? Een streetfood avontuur in dit land gaat inderdaad vaak gepaard met risico’s, helaas. Het water is onveilig, eten kan met bedorven producten zijn bereid of de gerechten kunnen te lang buiten hebben gelegen.

De risico’s zijn echter te beperken en zelfs te minimaliseren als je onze tips volgt, wat het meer dan waard maakt. Volg de volgende tips om het risico op Delhi Belly te minimaliseren en je streetfood avontuur India een succes te maken.

1. Begin rustig aan. Start je eerste dag niet met 9 verschillende hapjes en gerechten. Geef je lichaam de tijd om te wennen.
2. Kies de eettentjes die druk bezocht worden door families, specifiek met kinderen. Hierbij geldt ook, zoals in ieder ander land, de gouden regel: hoe langer de rij, hoe beter en minder risicovol het eten.
3. Kies voor gefrituurde snacks. Deze worden in gloeiend hete olie gebakken en vaak voor een tweede keer in de olie gedipt wanneer je er een besteld. Dit helpt met het uitroeien van eventuele bacteriën in je snack. Ook curries met een flinke olielaag zijn een veilige optie omdat de olielaag het daaronder liggende vlees beschermt tegen eventuele bacteriën van buitenaf
4. Kijk goed naar de manier waarop het eten wordt bereid en bedekt. Ligt alles open en bloot in de lucht? Dan is er een grote kans dat jij je maaltijd deelt met bacterie dragende beestjes en vliegjes? Loop er met een boog omheen.
5. Probeer de streetfood opties met vlees te vermijden. Gelukkig is India een walhalla voor vegetariërs dus zijn er nog altijd genoeg opties om je maag te verassen.
6. Sla verse producten als gesneden fruit, geperste sappen en salades over. Deze gaan vaak gepaard met het dubieus troebele water dat je normaal gesproken vermijdt.
7. Houd je aan de lokale eettijden. Wanneer de bevolking zelf de straten vult, op zoek naar lekkernijen om de honger te rusten, zal het eten aan de lopende verkocht worden en dus vers(er) bereid zijn.
8. Do as the locals! Eet met je handen. Ongewassen, of met vies water gewassen, bestek is het niet waard om een nacht lang op je knieën te bidden tot een porseleinen God.


Streetfood India 2


Onze favoriete gerechten

Falooda Kulfi is koud nagerecht gemaakt van verdampt gecondenseerd en gezoet melk dat haar specifieke smaak dankt aan rooswater, basilicum en tapioca als ingrediënten.

Poori Bhaji is een heerlijk gefrituurde luchtig broodsoort, geserveerd met pittige curry aardappelen.

Aloo tikki balletjes zijn een soort Indiase variant op onze bitterballen. Deze pittige gefrituurde aardappelballetjes worden geserveerd met tamarind saus, groene pepers en kikkererwten.

Paprika Bhaji kan een uitdaging zijn als je niet gewend bent aan pittig eten. Deze pittige pepers worden gevuld met gehakte uitjes en gefrituurd in een krokant jasje.

Vergeet het risico op diabetes en riskeer je aan Jalebis, een plakkerige zoete oranje snack gemaakt van gefrituurd bloem dat vervolgens in suikersiroop wordt gedoopt.


Streetfood India 3


Er is een grote diversiteit aan ingrediënten en gerechten in India, vooral voor de vegetariërs. Zo heeft ieder deel van het land haar eigen overheerlijke keuken en kan je eindeloos variëren met nieuwe gerechten. Dus wij zeggen: doen!