Niet meenemen op reis

Niet meenemen op reis

De belasting van een zware, overvolle backpack voel je elke dag van je reis. Om die last te beperken hebben wij een lijstje voor je gemaakt met spullen die je beter thuis kunt laten. Bijna alles dat je nodig hebt, is ook in Azië te koop. Veel spullen zijn in Azië zelfs goedkoper dan in Nederland. Een win-winsituatie!

Verzorgingsproducten

Een voorraad verzorgingsproducten heb je niet nodig. Verzorgingsproducten zijn zwaar en natuurlijk ook in Azië te koop. Veel backpackers versimpelen hun routines door minder of geen make-up te dragen, gel achterwege te laten of een baard te laten staan. In dat geval kun je die föhn en je stijl- en krultang thuislaten. Je elektrische tandenborstel en de oplader kun je vervangen door een basic non-elektrisch exemplaar. Kijk kritisch naar je toilettas.

Sieraden

Waardevolle spullen zijn niet altijd veilig op reis. Sieraden en andere spullen met een hoge sentimentele waarde zijn niet handig om mee te nemen. Er komt vast een moment waarop je iets in een hostel, trein of bus laat liggen. Diefstal kun je ook niet uitsluiten. Hoe goed je reisverzekering ook is, dat soort situaties zijn nooit leuk. De waarde van de ring die je van je oma kreeg, is niet uit te drukken in geld.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Kleding

Je hebt natuurlijk wel kleding nodig, maar je hoeft niet je hele garderobe in je backpack te proppen. Zoek op wat voor weer het wordt in de gebieden die je bezoekt en kijk ook welke kleding het best past bij de cultuur van die plek. Zo is het in India de norm dat vrouwen hun schouders en knieën bedekken. Aan een tas vol tanktops en shorts heb je dan niet veel. Check ook of de kleding die je meeneemt je nog past en bedenk of je je er goed in voelt. Omdat je niet veel kleding meeneemt, zul je de kledingstukken die je meeneemt vaak dragen. Als je uitsluitend naar warme landen gaat kan je lange spijkerbroek ook wel thuis blijven. Een lange harem broek is veel comfortabeler en neemt minder ruimte in je backpack in. Oja, pumps zijn niet comfortabel op reis.

Wereldstekker

In sommige gevallen is een wereldstekker wel handig. Als je in korte tijd meerdere landen bezoekt waar ze een ander stopcontact hebben is het een wereldstekker zeker nuttig. Voor de meeste reizen raden we echter aan het geld te besparen. Reisstekkers zijn in Nederland namelijk behoorlijk prijzig, je betaalt al gauw meer dan €10. Terwijl je ter plekke in Azië veel minder betaalt voor een adapter. Zo haal je in een willekeurige supermarkt in Sri Lanka een adapter voor €0,20.


7-Eleven

Je kunt bijna alles ter plekke kopen in de lokale supermarkt


Boeken

Boeken zijn zwaar. Als je de inhoud van je boekenkast inpakt, sjouw je je een breuk. Er zijn drie oplossingen om toch veel te kunnen lezen op reis. 1. Investeer in een e-reader of tablet en lees je boeken en reisgidsen digitaal. Tip: Lonely planets zijn tegenwoordig per hoofdstuk te koop. 2. Neem één boek mee en ruil het in hostels. Veel hostels hebben een boekenkast die daarvoor bedoeld is. 3. Kies voor dwarsliggers in plaats van boeken van normaal formaat. Dwarsliggers zijn horizontale, compacte, lichte boekjes die net zo compleet zijn als anders versies van het boek.

Een stapel handdoeken

Eén sneldrogende reishanddoek is fijn. Niet elk hostel of guest house heeft een schone handdoek voor je klaarliggen. Een reishanddoek neemt weinig ruimte in beslag, in tegenstelling tot de dikke handdoeken die je thuis gebruikt. Een strandlaken komt vooral van pas aan zee en daar zijn ze in allerlei kleuren voor weinig geld te koop.

Klamboe

Als je echt diep de jungle in gaat is een klamboe wel handig, maar voor de meeste backpackers is een reisklamboe niet nodig. Als je ergens slaapt met een gedeeltelijk open dak hangt er in de meeste gevallen gewoon een klamboe boven je bed. Zo niet, zoek een andere kamer. In hostels zul je zeker af en toe lastig worden gevallen door een mug, maar dit is het niet waard om een klamboe mee te sjouwen.

Inpakken en wegwezen

Kaarsen, drank, LP’s, een keukenmachine, stoelen, pantoffels, eten, klantenkaarten, regenlaarzen, een basilicumplant, videobanden en dartpijlen hoef je ook niet mee te nemen. Met de meeste spullen van thuis, kun je op reis niets. Vertrek ook niet met een lege backpack. Sommige spullen heb je juist wel heel hard nodig en kun je beter wel meenemen. Heb je alles klaargelegd? Weet hoe je je backpack het best kunt inpakken en hoe je je tas goed afstelt.

Download onze inpaklijst

Wil je een handige inpaklijst met spullen die je wél mee moet nemen? Vul dan je e-mailadres in en we sturen de inpaklijst direct naar je toe.