Alleen backpacken als vrouw

Alleen backpacken als vrouw

Je kent haar wel, die ene stoere meid die in haar eentje de wereld over heeft gereisd. Stiekem ben je jaloers, stiekem wil jij dit ook. Maar iets houdt je tegen. Je wil dit dolgraag, maar toch is er ergens iets dat je weerhoudt. Is het wel veilig om als vrouw alleen een grote reis te maken? Hoe is het om zo lang alleen te zijn? Wat nou als je niemand ontmoet, dan ben je pas écht alleen?! Op Facebook bekijk je haar foto’s. Ze heeft zo veel gezien, zo veel gereisd, en dat allemaal alleen! Op de foto’s zie je haar stralen. Hoe doet ze dit toch?

De meeste meiden die alleen een reis willen maken hebben zo hun twijfels. De stap om daadwerkelijk dat ticket te boeken, is erg groot. Misschien ben je bang dat het niet veilig is om alleen te reizen. En geloof ons, jij bent niet de enige die hier over nadenkt. Praat er over met meiden die al alleen hebben gereisd, je zult zien dat zij het ook spannend vonden voordat zij vertrokken. Het is natuurlijk afhankelijk van het land waar je naar toe wilt reizen, maar de meeste landen zijn prima te bezoeken voor vrouwen alleen! Wees in elk geval goed voorbereid. Doe research over je bestemming.

Walking around

Daarnaast heb je veel zelf in de hand, ga bijvoorbeeld ‘s avonds niet alleen over straat wanneer je je daar niet prettig bij voelt. Vraag eventueel bij je hostel of het veilig is om alleen rond te lopen. Zij zullen een goed inzicht hebben in de veiligheid van het gebied. Ook kun je je het beste goed aanpassen aan de cultuur. Draag geen crop tops of shorts wanneer dit niet op prijs wordt gesteld. Heb respect voor hen, dan hebben zij dit ook voor jou!

Alleen backpacken als vrouw

Het beste plaatsje aan boord claimen; makkelijker als je alleen reist.

Let it go!

Wees niet te naïef, maar ook niet te panisch. Let goed op je spullen, koop een locker met cijferslot voor de kluisjes in je hostel en doe daar je belangrijkste spullen in. Het voordeel van een locker met codeslot is dat je nooit last hebt van een verloren sleuteltje. Vertrouw je het toch niet helemaal? Splits dan je most important things op. Maak een kopie van je paspoort, visum en pasfoto en stop deze standaard in je handtasje. Ook het geld kun je opsplitsen, de helft achter je BH, de rest in je kluisje. Bewaak alleen wel de grens. Veiligheid en zekerheid is goed, maar wees niet te panisch. Laat het los, en geniet! De kans dat je in Amsterdam wordt overvallen is waarschijnlijk net zo groot als op de plek waar jij naar toe wilt. En denk je ook zoveel na voordat jij een dagje gaat shoppen in Amsterdam? Juist, let it go!

Lonely at the top

Nog een reden waar wij vrouwen veel te veel over nadenken: wat nou als je geen mensen ontmoet, dan ben je alleen! Help! Ook al zegt iedereen dat je veel mensen zult ontmoeten, toch denk je ‘jaaa, maar zul je zien, dat ik niemand ontmoet!’ Tjah. Ook hierbij kunnen we zeggen, let it go! Het is een gedachte waar je nu niets aan kunt veranderen. Je hebt er op dit moment geen invloed op, maar we hebben wel een aantal tips waar je mogelijk iets mee kunt.

Boek bijvoorbeeld hostels waar veel backpackers overnachten. Zij zijn ook bijna allemaal alleen en hebben behoefte aan een praatje, drinkmaatje of reisbuddy. Houd in gedachten dat het helemaal niet erg is om soms alleen te zijn. Vaak wordt je tijdens een reis een keer ziek, ben je uitgeput van die zware trekking, of heb je even geen zin om je sociaal op te stellen. Dan kun je heerlijk genieten van je grote en lege kamer! Je kunt even echt doen waar jij zin in hebt!

Ben je toch weer op zoek naar gezelligheid? Je zult zien dat contacten leggen zo veel gemakkelijker gaat dan hier in Nederland! Stap hier in de trein en iedereen is diep verzonken in hun telefoon of iPad, maar op reis is dat anders. Je ziet dat je buurman informatie opzoekt over die ene stad waar jij morgen ook naar toe wil, en je overbuurvrouw begint te vertellen hoe brak ze wel niet is van haar avondje bier drinken met locals. Er is altijd iemand om mee te praten en er is altijd wel een aanknopingspunt. Desnoods begin je met je nieuwe veelbesproken openingszin: Hi, where are you from? Are you also going to…? Altijd goed!


Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.


Sommige meiden kiezen er uiteindelijk voor om hun reis toch samen te maken, bang om alleen te gaan. Zonde! Juist doordat je alleen op reis gaat, doordat je helemaal op jezelf aangewezen bent, komen de mooiste dingen op je pad. Wanneer je alleen bent, móet je wel anderen aanspreken, als je alleen bent maak je je eigen beslissingen en komt daardoor hetgeen op je pad waar jij naar op zoek bent! Reis je samen, dan maak je al gauw de beslissing om met z’n tweeën te eten in plaats van aan te schuiven bij die andere backpackers. Die blijken dezelfde route als jij af te willen leggen en een nieuwe vriendschap ontstaat!

Met z’n tweeën besluit je al snel om samen een kamer te delen, in plaats van te slapen op een dorm met andere meiden die vanavond die ene leuke kroeg willen ontdekken. De komende dagen wordt dit jouw plaatselijke tijdelijke stamkroeg. Met z’n tweeën neem je samen een taxi en laat je dat lokale busje vol met locals aan je voorbij gaan. Die locals, die jou maar al te graag hun huis en familie willen laten zien, om vervolgens ‘s avonds een heerlijk gerecht voor je te koken.

Je kunt het. Ga er voor en je zult zien dat je met bijzondere ervaringen thuis komt, die niemand je ooit nog af neemt!

Lees ook over alleen reizen:

Wees sociaal