7 voordelen van alleen backpacken

7 voordelen van alleen backpacken

Een groot voordeel van backpacken is dat je perfect alleen op reis kunt gaan. Een groot deel van de backpackers reist alleen en niemand wil alleen zitten, echt alleen zul je dus niet zijn. Alleen backpacken is niet slechts een goede optie als je geen reisgenoot kunt vinden, maar er zitten meer voordelen aan alleen reizen. Wij benoemen 7 voordelen van alleen backpacken:

1) Ultieme vrijheid

Het grootste voordeel van alleen reizen is dat jij ook alleen alle beslissingen maakt. Je bepaalt zelf waar je heen gaat, wat je doet op een dag en hoeveel je uitgeeft. Met iemand samen reizen is vaak toch een kwestie van compromissen sluiten.

2) Nieuwe mensen ontmoeten

Uiteraard kan je ook nieuwe mensen ontmoeten als je met iemand samen reist, maar de noodzaak is minder groot. Alleen reizen betekent niet dat je de hele dag alleen wilt zijn, dus je zult de moeite moeten nemen om mensen te ontmoeten. Als solo reiziger wordt je bovendien ook veel sneller aangesproken door andere solo reizigers dan als je als stel reist.


alleen-backpacken


3) Je leert meer

Door continu nieuwe mensen te ontmoeten ontwikkel je je sociale vaardigheden, verbeterd je mensenkennis en leer je beter Engels te spreken. Bovendien leer je over jezelf en vergroot je je comfortzone.

4) Ego boost

‘Je gaat helemaal alleen backpacken in Azië? Wat stoer van je!’ Dit hoor je niet alleen van je bezorgde oma, maar van veel meer mensen in je omgeving. Alleen gaan backpacken is toch een stap die je moet zetten. Als je die stap eenmaal hebt gezet mag je daar best trots op zijn.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

5) Geen drama’s

Als je met een/je vriend(in) gaat reizen voor langere tijd is de kans aanwezig dat je flinke ruzie gaat krijgen. Als je de hele dag op elkaars lip zit is de kans op ruzie nou eenmaal groter. Een ruzie is op zich niet zo erg, maar als dit doorzet kan het je reis behoorlijk verzieken. Als je alleen reist is de kans op dit soort drama’s veel kleiner. Mocht je ruzie krijgen met iemand die je net hebt ontmoet ga je gewoon opzoek naar een nieuwe travelbuddy. Met iemand die je net kent breek je veel makkelijker dan je jarenlange vriend(in).


backpacker


6) Tijd voor reflectie

Overal in Azië ontmoet je makkelijk andere backpackers die alleen reizen. Toch zul je wel momenten hebben dat je alleen bent. Geen probleem. Gebruik deze tijd om je reis tot dan toe te reflecteren. Je doet zoveel nieuwe ervaringen op dat je af en toe de tijd moet nemen om dit allemaal in je op te nemen.

7) Zelfvertrouwen

Je krijgt niet alleen een ego boost omdat je de stap hebt genomen, maar je leert ter plekke ook ontzettend veel. Dit zal je zelfvertrouwen goed doen. Nadat je leert hoe je oversteekt in drukke Aziatische steden, je pogingen tot scams gelijk herkent, je die ene verschrikkelijke nacht in dat erbarmelijke hostel hebt overleefd en je met gebarentaal je uit die lastige situatie hebt gered heb je het gevoel dat je de hele wereld aan kunt.

Wees sociaal