Ontwerp je eigen kleding in Hoi An

Ontwerp je eigen kleding in Hoi An

Hoi An staat bekend om haar vele tailorshops. Je kunt hier voor uitstekende prijzen je eigen kleding ontwerpen of een bestaand voorbeeld na laten maken. Deze kledingstukken worden dan volledig op maat voor je gemaakt. Denk hierbij aan een pak, een jurk of zelfs een tas of schoenen.

Prijzen en mogelijkheden

Er zit een groot verschil in prijs-kwaliteitverhouding tussen de verschillende tailorshops. Zo kun je een pak laten maken voor $60 in de overdekte markt of bij een ‘duurdere’ shop voor $150-$250. Het verschil hierbij zit in de kwaliteit van de gebruikte stoffen en in hoeverre het pak op maat is gemaakt. Daarnaast hangt het af wat je erbij wilt, wij hebben voor $180 een pak op maat laten maken bij Mr. Xe, dit hield in: twee blazers, een pantalon en twee slimfit overhemden. Daarnaast hebben wij drie jurken van een bestaand design op maat laten maken voor $90. Bij de meeste winkels kun je onderhandelen, zeker als je meerdere kledingstukken laat maken. Het onderhandelen gebeurt in dollars, maar in Vietnamese dong betalen is ook mogelijk. Naast kleding kun je ook tassen en schoenen laten maken in Hoi An. Je kunt ook hier kiezen voor een bestaand design.


Hoi An Kleren 2


Voor vrouwenkostuums zijn de prijzen ongeveer hetzelfde. Bij jurken hangt het af of je kiest voor een bestaand design wat op maat wordt gemaakt of wanneer je een volledig nieuw design wilt laten maken. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van de kwaliteit van de stoffen.

Voordat je een pak of jurk op maat gaat laten maken is het verstandig om goed na te denken wat je wilt. Je kunt namelijk alles aangeven. Zo kun je kiezen voor een slim fit model of een los model, voor een split in je blazer of jurk, de lengte van je mouwen en broekspijpen. Alle tailorshops hebben boeken vol voorbeelden voor pakken en jurken uit de catalogussen van de bekende merken.

Het proces

Wanneer je het design, kleur, stof en de prijs hebt afgesproken bij de shop begint het passen en meten. Hierbij wordt je van top tot teen opgemeten. Vervolgens gaan ze aan de slag met je kledingstuk. In de meeste gevallen kun je een dag later al terugkomen om het voor eerst te passen. Reken er niet op dat alles dan gelijk goed is, het is vooral een moment om alles nogmaals goed door te meten Hierbij moet je goed aangeven waar je niet tevreden over bent, neem hier goed de tijd voor. Hierna maak je een afspraak voor de volgende doormeet sessie. Het kan goed zijn dat je 3 keer moet doormeten voordat het pak helemaal naar wens is. Het is dan ook verstandig om snel bij aankomst in Hoi An langs te gaan bij een van de tailorshops zodat zij ook de tijd krijgen om het goed op maat te maken. In veel gevallen is een niet al te ingewikkelde jurk binnen 24 uur wel af.


Hoi An Kleren 1


Kleding naar huis sturen

Wanneer je veel hebt ingekocht of nog een lange tijd onderweg bent en niet alles wilt meesjouwen, kun je via de post alvast een pakket naar huis sturen. Dit kan via de vliegtuigpost of via zeepost. Via het vliegtuig is het ongeveer drie keer zo duur als via de zeepost maar komt het een stuk sneller aan, gemiddeld duurt het via de vliegtuig twee tot vier weken en via de zee drie maanden.

TripAdvisor

Bijna alle tailorshops en tassen/schoenen winkels staan op TripAdvisor. We raden absoluut aan om dit goed te checken, er zit veel verschil in de kwaliteit. Wanneer je iets koopt wordt ook vaak gevraagd om een ervaring hier op te delen, dit heeft als voordeel dat je een goed beeld kunt krijgen van een bepaalde shop voordat je besluit naar binnen te gaan.

Reisgids Vietnam