De muurschilderingen van Tam Thanh

De muurschilderingen van Tam Thanh

Wil je off the beaten track gaan tijdens je reis door Vietnam? Overweeg dan een bezoek aan het dorpje Tam Thanh, in de buurt van het ontzettend leuke Hoi An. De muurschilderingen van Tam Thanh zijn onder Vietnamezen iets bekender, maar onder buitenlandse toeristen nog helemaal niet. Het plaatsje ligt veertig kilometer onder Hoi An en is een kleine highlight in de provincie Quang Nam. Wij leggen uit waarom.

Muurschilderingen

Tam Thanh was een doodnormaal arm vissersdorpje zoals eigenlijk vele andere in Vietnam. Dit veranderen in juni 2016, wanneer de Korea Foundation Community Art Exchange dit dorpje koos voor hun kunstproject. De stichting wilde de lokale leefomgeving opfleuren en hun kunst openbaar maken. Artiesten van zowel Vietnam als Korea zijn drie weken bezig geweest om de muren van rond de honderd huizen te verven


tam-thanh-1


tam-thanh-2


tam-thanh-4


De muurschilderingen van Tam Thanh zijn de eerst van zijn soort in Vietnam. Het dorpje spat uit in roze, blauwe, gele en paarse kleuren. Er zijn muurschilderingen gemaakt van onder andere portretten van de dorpelingen, lokale taferelen en regionale panorama’s. Zo vind je bijvoorbeeld veel schilderingen over het zeeleven en de visserij, waarmee de oorsprong van het dorpje wordt laten zien.

Er is ook een schildering van een kleermaker die er zelf de hele dag trots voor zit met dezelfde naaimachine die afgebeeld is op de muur. Ook de kinderen zijn er erg blij met hun portretten op de muur, aangezien zo hun vrolijke kind herinneringen bewaard blijven. Zo merk je dat niet alleen het doodnormale vissersdorp compleet is veranderd in een kleurrijk plaatsje, maar ook de inwoners. Dit maakt een bezoek aan dit dorpje het zeker waard.


tam-thanh-3


tam-thanh-5


tam-thanh-6


Stranden rond Tam Thanh

Omdat het dorpje vrij klein is, kun je alles makkelijk zien in één à twee uur. Maar aangezien het ongeveer een uur rijden van Hoi An is, wil je hier waarschijnlijk een dagtrip van maken. We raden aan om de prachtige stranden rond dit dorpje te bezoeken. De stranden zijn mooier dan in Hoi An zelf en je hebt waarschijnlijk het complete strand voor jou alleen.

Hoe kom ik er?

Tam Thanh is zoals wij eerder al vertelde nog heel onbekend en om die reden kun je er alleen heen op eigen houtje; er zijn (nog) geen tours naar deze plek. Je kan een scooter huren in Hoi An. De rit duurt ruim een uur. Rij via de nieuwe brug in Hoi An genaamd Cua Dai en blijf vervolgens alsmaar op dezelfde weg rijden (Thanh Niên road). Je vindt hier bijna geen verkeer. Ontwijk de snelweg QL1A, aangezien je dan een halfuur omrijdt. Deze snelweg is wel heel druk en daarom ook gevaarlijker. Ga voorbereid op weg en gebruik Google maps/maps.me om de juiste afslag te vinden.