Licht reizen: Zo hou je die rugzak behapbaar!

Licht reizen: Zo hou je die rugzak behapbaar!

Reizen met een rugzak geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Maar niemand zit te wachten op een zware last op de rug tijdens het verkennen van nieuwe plekken. Hoe zorg je ervoor dat je dan alleen meeneemt wat je echt nodig hebt en toch goed voorbereid op pad gaat? Hier zijn onze beste tips om zonder rugpijn op avontuur te gaan.

Multifunctionele spullen

Een van de slimste dingen die je kunt doen is investeren in kleding en uitrusting die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk aan een broek die je kunt afritsen tot korte broek of een sarong die als handdoek gebruikt kan worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en het scheelt je flink wat ruimte en gewicht in je backpack.

Oprollen is het nieuwe vouwen

Een beginnerstip voor iedereen die op reis gaat met een backpack (of zelfs koffer): door je kleding op te rollen in plaats van te vouwen, kun je ruimte besparen en voorkom je ook nog eens ongewenste kreukels.

Gebruik compressiezakken

Compressiezakken zijn ideaal voor backpacks. Met deze zakken verklein je namelijk de ruimte die bijvoorbeeld je kleding inneemt, doordat je alle lucht eruit weghaalt. Het helpt ook om je spullen overzichtelijk te houden, win-win!Met een reiszak bespaar je ruimte en gewicht


Minimaliseer je toiletspullen

Hoe verleidelijk het ook is om al je toiletspullen mee te nemen, denk goed na over wat je echt nodig hebt. Veel producten kun je ook gewoon lokaal kopen. Neem je toch het een en ander mee? Kies voor reisformaat producten of multifunctionele producten zoals een zeep die zowel voor je lichaam als voor je haar te gebruiken is.

Lang leve de digitale wereld

Waarom zou je zware gidsen meeslepen als je die informatie ook op je lichtgewicht tablet of e-reader kunt opslaan? Zo heb je altijd al je favoriete boeken, reisgidsen en info bij de hand, zonder het extra gewicht. Zo handig! Bekijk onze digitale reisgidsen over reizen in Azië.

Technologie met beleid

We gaan nog even verder met technologie. Want hoe fijn het ook is, ook technologie kost ruimte en gewicht. Kies daarom voor apparaten die meerdere functies hebben. Zo kun je met veel smartphones ook prima foto’s maken, waardoor je misschien geen zware camera meer mee hoeft mee te nemen. Of kies bijvoorbeeld voor een kleine systeemcamera, deze zijn tegenwoordig hartstikke goed in kwaliteit.

Regelmatige checks

Tijdens je reis is het slim om regelmatig je spullen door te lopen. Zeker als je tussen verschillende klimaten gaat wisselen, kan het zomaar zijn dat je bepaalde spullen niet meer nodig hebt. Zo kan je in het Sapa in het noorden van Vietnam wel wat warme kleding gebruiken, maar heb je die in het zuiden van Vietnam zelden nodig. Ook kun je met tussentijdse checks kijken of je sommige dingen echt nog wel gebruikt. Is dit niet zo? Misschien kun je ze dan beter achter laten of weggeven aan iemand die het nog kan gebruiken. Misschien kun je zelfs wel met iemand van spullen ruilen!

Kwaliteit boven kwantiteit

Het klinkt misschien logisch, maar met kwalitatief goede spullen hoef je vaak minder mee te nemen. Dit komt doordat je er gewoon langer mee kunt doen. Denk aan goede schoenen, een jas, (warme) truien en outdoorkleding. Het kan daarom echt de moeite waard zijn om hierin te investeren.

Conclusie

Zoals je hierboven leest kun je met een beetje voorbereiding op een slimme manier je rugzak lichter maken, zonder in te leveren op comfort of benodigdheden. Zo geniet je optimaal van je reis. Dat is toch wel een last van je schouders! 

Download onze inpaklijst

Wil je een handige inpaklijst die je gemakkelijk kunt uitprinten? Vul dan je e-mailadres in en we sturen de inpaklijst direct naar je toe.