Malaria(tabletten); een onderwerp waar reizigers het vaak onderling over hebben. Hoe voorkom ik malaria? Moet ik wel of geen malariatabletten nemen? Wat zijn de voor- en nadelen van malariatabletten? Zijn de bijwerkingen van malariatabletten het risico waard? Het doen van online onderzoek naar dit onderwerp sleept je door een overdosis aan informatie waarna je eigenlijk nog steeds niet weet wat je nu moet doen. Wij hebben hier de feiten en tips voor je op een rijtje geplaatst om ook in malariagebied onbezorgd te kunnen backpacken in Azië.
Wij willen voorop stellen dat wij niet voor jou kunnen bepalen of je wel of geen malariatabletten moet nemen aangezien we geen medische instantie zijn. Wij geven je echter wel de nodige informatie om zelf een keuze te kunnen maken die het beste is voor jou.
Malaria is een infectieziekte, die je kan krijgen door een prik van de malariamug. Als je geprikt wordt door een malariamug zal het wel even duren voordat je iets merkt van de symptomen. Malaria kent namelijk een incubatietijd van 12 tot 40 dagen. De symptomen lijken op een griep, maar vele malen heftiger. Hoge koorts is vaak de beste indicatie, maar ook spierpijn, diarree, hoofdpijn en braken zijn veel voorkomende symptomen van malaria. De ziekte is in de meeste gevallen goed te behandelen, mits je op tijd bij het ziekenhuis bent. Hoe langer je wacht met de behandeling hoe gevaarlijker de infectieziekte wordt.
Malaria komt in meerdere landen in Azië voor. Op Google zie je waar het wel en niet voorkomt. Je dokter kan je dit ongetwijfeld ook in meer detail uitleggen. Let wel dat medische instanties zoals de GGD vaak de veilige weg kiezen door grote gebieden of hele landen als malariagebied aan te duiden, terwijl dit niet altijd het geval is. In de grote steden komt malaria over het algemeen niet vaak voor. De ziekte is vooral in de minder gebaande paden actief.
De twee bekendste malariatabletten zijn Malarone en Lariam. De Malarone tabletten slik je dagelijks, hierdoor zijn ze behoorlijk prijzig om te gebruiken. Lariam slik je eenmaal per week, waardoor ze veel goedkoper zijn. Helaas heeft Lariam wel meer bijwerkingen dan Malarone, dit is de belangrijkste reden dat de meeste reizigers voor Malarone kiezen.
Net zoals bij veel andere medicijnen het geval is zijn de malariatabletten geen 100% garantie dat je malaria vrij blijft. Als je geprikt wordt door een malariamug kan je maanden later alsnog een aantal symptomen krijgen.
De bijwerkingen van malariatabletten vormen de voornaamste reden om ze niet te nemen. Al neemt een groot deel van de reizigers de tabletten zonder problemen, de bijwerkingen kunnen als zeer vervelend worden ervaren.
– Atovaquone of Proguanil (Malarone): Hoofdpijn, pijn aan de maag, misselijkheid en overgeven.
– Doxycycline: Misselijkheid, overgeven en een verhoogde gevoeligheid voor zon. Vrouwelijke reizigers opgelet, Doxycycline kan de werking van De Pil deactiveren dus zorg voor een alternatief voorbehoedsmiddel! Ook vaginale schimmelinfectie is een bijwerking.
– Mefloquine (Larium): Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, verstoorde slaaprust, levendige nachtmerries, paniekaanvallen, zichtstoornissen en in sommige gevallen depressie en psychoses.
Uiteraard is de belangrijkste reden om de malariatabletten te slikken de sterk verminderde kans dat je malaria krijgt. Malaria hebben is echt geen pretje en betekent in de meeste gevallen het einde van je reis. Dit is zeker het geval als je in landen bent waar de medische zorg niet altijd optimaal is. Denk hierbij aan landen als Laos, Cambodja, Myanmar en de Filipijnen. Malariatabletten kunnen je net dat beetje extra tijd geven om een vlucht te nemen naar een land met betere (privé)klinieken.
Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.
Het beste advies dat wij je kunnen geven is: voorkomen is beter dan genezen. De beste preventie voor malaria is het voorkomen van muggenbeten, ook als je de tabletten neemt is dit belangrijk. Malaria is namelijk niet je enige zorg tijdens het backpacken in Azië. Dengue komt vele malen vaker voor. Volg de volgende tips om ervoor te zorgen dat iedere mug met een boog om je heen vliegt, of je nu wel of niet kiest voor het slikken van malariatabletten.
– Geïmpregneerde klamboes houden je veilig in de nachturen
– Neem een ruime hoeveelheid antimuggenspray mee met Deet en wees hier vooral niet zuinig mee!
– Draag voor zonsopgang en na zonsondergang lange mouwen en lange broekspijpen.
– Ontwijk accommodaties die in de toiletten of badkamers (grote) emmers water hebben staan. Dit zijn verzamelplaatsen voor muggen.
– Ben je een muggenmagneet? Wees dan zorgvuldig met het kiezen van je accommodatie. De aanwezigheid van airconditioning is belangrijk. Controleer tevens of je kieren en gaten vindt rondom de deuren en ramen.
Aan het einde van de dag is de keuze aan jou en moet je voor jezelf afwegen of de nadelen van malariatabletten de voordelen of het risico waard zijn. Onthoud altijd dat de beste preventie voor malaria het voorkomen van muggenbeten is en de juiste voorzorgsmaatregelen je al een groot eind op weg helpen. Denk sowieso nog aan de volgende tips:
– Test de malariatabletten voor je vertrek naar Azië. Dit is de beste manier om te testen of je last hebt van bijwerkingen. Als je ter plekke na het slikken van de tabletten diarree krijgt zou dit net zo goed reizigersdiarree kunnen zijn.
– Veel backpackers houden tabletten over na hun reis. Probeer om deze tabletten over te nemen, dit kan best veel geld schelen. Let wel goed op de houdbaarheidsdatum.
– In sommige zorgverzekeringen ben je verzekerd voor malariatabletten, check dit altijd even.
– Als je besluit om geen tabletten te slikken, raden we je wel aan om er alsnog een paar mee te nemen. Als je symptomen krijgt – koorts is vaak de beste indicatie – dan doe je er verstandig aan om tabletten te slikken. De inhoud van de tabletten wordt namelijk ook gebruikt bij het behandelen van malaria. Ga vervolgens naar het ziekenhuis om je bloed te laten controleren.
Update april 2017:
De GGD geeft nu in de meeste gevallen ook het advies om enkel malariapillen mee te nemen om te slikken als je malaria symptomen hebt, in plaats van het preventief slikken van malariapillen.
Azië is een waar paradijs voor backpackers met een voorliefde voor…
Algemeen, BlogOp deze website en in onze reisgidsen vind je natuurlijk ontzettend…
AlgemeenHet was een prachtige reis. Met een backpack op je rug…
Algemeen