Thaise koning overleden

Thaise koning overleden

Vandaag is de Thaise koning Bhumibol overleden. Hij is 88 jaar oud geworden. Bhumibol was de langstzittende vorst ter wereld, maar had al enkele jaren een slechte gezondheid. Zijn overlijden komt daardoor niet als een complete verassing, maar heeft alsnog een grote impact op de Thai. De koning was ontzettend geliefd, overal in het land zie je zijn portretten hangen. Waar in Nederland Lucky TV wekelijks een persiflage van de koning maakt is dit in Thailand absoluut niet aan de orde. Bhumibol is heilig en op het belediging van het koningshuis staat een forse gevangenisstraf. Aan het overlijden van de koning zal veel aandacht worden besteed en het heeft een grote impact op het dagelijkse leven, ook voor de toerist in Thailand.

Wat betekent dit voor toeristen?

Er volgt een lange periode van rouw in Thailand. Hierin zullen geen sociale activiteiten worden georganiseerd. Dit zal vermoedelijk een periode van 30 dagen zijn, maar hier is op dit moment nog geen zekerheid over. Wel heeft de regering al aangegeven dat er een rouwperiode van een jaar wordt ingelast. Zeker de eerst komende dagen zal het effect duidelijk te zien zijn in Thailand. Uitgaansgelegenheden zullen gesloten blijven en alcohol wordt niet geschonken. Ook restaurants, winkels en andere vormen van entertainment kunnen gesloten worden. Zodra hier meer bekend over is zullen we dit hier delen. Ga hier als toerist absoluut niet tegen in. Niet alleen als respect tegen de Thai en hun cultuur, maar ook omdat de koning belediging je dus behoorlijke problemen op kunt leveren.

De Full Moon party op 17 oktober zal sowieso niet doorgaan, net zoals andere georganiseerde feesten op dit en andere eilanden.

Update 14/10:
In Chiang Mai is voorlopig de populaire night market gesloten, samen met een andere evenementen.

Ook Loy Krathong, het boeddhistische nieuwjaar, wordt dit jaar niet gevierd.

Alle toeristen in Thailand wordt aangeraden om de komende dagen zwarte of witte kleren te dragen. meeste Thai dragen dit. Val als toerist niet op met je felgekleurde shirt.

Sommige bars blijven open, sommige zijn voorlopig dicht. De bars die wel open zijn hebben voorlopig geen luide muziek. Alcohol is ook niet overal te krijgen, of alleen tijdens bepaalde uren.

In de entertainment branche is dus veel gesloten, maar andere branches werken wel gewoon door. Uiteraard wat somberder dan normaal, maar transport, immigratie etc. zijn gewoon open.

Aangepast reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast naar aanleiding van het overlijden van Bhumibol. Dit geldt nu als volgt:

Op 13 oktober 2016 is de koning van Thailand overleden. Er volgt een lange periode van rouw waarin veel sociale activiteiten zullen worden beperkt. Feestelijke activiteiten zullen in deze periode niet zijn toegestaan. Houd er rekening mee dat uitgaansgelegenheden voor een bepaalde periode worden gesloten.

Respecteer de lokale gebruiken en de beperkingen die door de autoriteiten aan het sociale leven worden opgelegd. Deze zullen strikt worden gehandhaafd. Vermijd kritische uitspraken of discussies over het Koningshuis.

Mogelijk worden extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zorg dat u zich altijd kunt identificeren.

Blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen via de lokale media. Volg de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.