Bamboo tattoo in Thailand

Bamboo tattoo in Thailand

Thailand is het land waar veel bucketlist items van de lijst worden gevinkt. Skydiven, Muay Thai boxen, insecten eten, dansen op een full moon party en meer. Een populaire bucket list item voor tattoo liefhebbers is het laten zetten van een traditionele bamboo tattoo door een boeddhistische monnik. Maar het zetten van een tattoo, al helemaal in een ander land, is geen willekeurig spontane activiteit. Vooronderzoek, voorbereiding en vastberadenheid is hierbij van belang. Wij helpen je op weg met de volgende informatie. Dit is wat jij moet weten voor het laten zetten van een bamboo tattoo in Thailand.

Geschiedenis en betekenis van de bamboo tattoo

De traditionele bamboo tattoo heeft een rijke historie in Thailand, ondanks het feit dat niemand kan bevestigen waar het gebruik vandaan komt. Generatie lange mond-tot-mond verhalen doen ons geloven dat het gebruik haar origine vindt in de oude boeddhistische tempels van Thailand, waar monniken religieuze teksten op hun lichamen tatoeëerden om het voortbestaan van de heilige teksten in stand te houden.


Bamboo Tattoo 1


Het zetten van de bamboo tattoo

Het zetten van een traditionele bamboo tattoo is ietwat anders dan het zetten van een ‘gewone’ tattoo met een tattoo machine. De bamboo tattoo wordt met een perfect gebalanceerd stuk bamboo gezet die gevormd is om goed in de hand te liggen van de tatoeëerder. Aan het dunne eind van de stok worden, afhankelijk van het tattoo design, drie tot vijf naalden gebundeld en met katoen aan de stok gebonden. Vervolgens worden de naalden gedipt in een potje inkt waarna ze lichtjes in de huid worden getikt.

Pijn en tijdsduur van een bamboo tattoo

Een van de grootste pluspunten van het zetten van een bamboo tattoo is de pijnfactor. Het zetten van een bamboo tattoo is namelijk een stuk minder pijnlijk dan het zetten van een tattoo met een tattoo machine. Het feit dat de naald om de paar tikken weer in het inktpotje gedipt moet worden zorgt voor vele mini-pauzes waardoor de pijn makkelijker te verdragen is. Bovendien wordt met deze tattoo methode de huid niet gescheurd maar lichtjes geprikt waardoor je weinig tot niet zal bloeden, de ‘wond’ sneller geneest en de kleuren en inkt langer helder blijven. Dit betekent echter wel dat het zetten van een bamboo tattoo langer duurt.


Bamboo Tattoo 2


Een bamboo tattoo zetten tijdens het reizen

Na weken of maanden talloze tempels te hebben bezocht en kennis te hebben gemaakt met de boeddhistische cultuur laten veel backpackers, ter afsluiting van hun Thailand ervaring, een bamboo tattoo zetten. Waar de meesten zich druk om maken is de zorg en hygiëne van de tattoo shops. Over het algemeen hebben de bamboo tattoo shops in toeristische gebieden te maken met westerse klanten dus hebben zij de hygiëne standaarden hier aan aangepast. Waar je desondanks altijd op moet letten is de steriliteit en veiligheid van de shops. Is er voldoende licht in de ruimte? Zijn de stoelen of banken waar je op zit tijdens de tattoo sessie in huishoudfolie gewikkeld? Opent de tatoeëerder de naalden uit een nieuwe verpakking? Draagt de tatoeëerder handschoenen? Wordt de inkt in een nieuw en schoon potje gegoten voordat het gebruikt wordt om de tattoo te zetten? Doe onderzoek naar verschillende tattoo shops voordat je er een kiest. Wandel rond in de shop en observeer een andere klant die wordt getatoeëerd.

Een backpackreis door Thailand is al een onvergetelijke ervaring op zich maar een traditionele bamboo tattoo zorgt ervoor dat je jouw droomreis voor altijd bij je draagt, letterlijk en figuurlijk.

Reisgids Thailand