Dit moet je regelen voor je vertrek naar Iran

Dit moet je regelen voor je vertrek naar Iran

Het toerisme in Iran neemt elk jaar meer toe. Dit is helemaal terecht want het is beslist een fantastisch land om te bezoeken. Echter, het maken van een reis in Iran is net even anders. Moeilijk, nee absoluut niet. Er zijn alleen een paar dingen die je moet weten en moet regelen voordat je naar dit prachtige land gaat.

Visum

Je hebt voor Iran een visum nodig. Je kunt een Visum On Arrival regelen op alle grote vliegvelden bij aankomst in Iran. Dit visum is geldig voor dertig dagen. Wil je langer verblijven in Iran? Geen probleem, je kunt het eenvoudig verlengen in Iran zelf.

Sommige mensen gaan onvoorbereid naar Iran en weten niet wat de regels zijn. Het gevolg is dat ze aankomen op het vliegveld en niet alles bij zich hebben om een visum aan te vragen. Dit moet je meenemen (in je handbagage):

• Contant geld: het visum moet je contant betalen! Je kunt hier niet met creditcard of pinpas betalen. Voor €75 krijg je een visum voor dertig dagen.
• Pasfoto: naast contant geld heb je een pasfoto nodig. Je kunt een gewone pasfoto meenemen, het is voor vrouwen niet nodig om met een hoofddoek op de foto te staan.
• Goedkeuring van je reisverzekering: neem een verklaring mee in het Engels waarin beschreven staat dat je reisverzekering een wereldwijde dekking heeft.
• Bewijs van je overnachting: het kan zijn dat ze je vragen waar je overnacht en dit moet je kunnen aantonen.
• Paspoort: logisch, vergeet je paspoort niet. Je paspoort moet nog minimaal zes maanden geldig zijn. Controleer ook voordat je gaat of Iran alle stempels in je paspoort accepteert, denk hierbij aan Israël en Amerika.Geld

In Iran kun je nergens pinnen of met creditcard betalen. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld meebrengt. Als je rekent op €300 per week moet je makkelijk kunnen rondkomen. Wij raden aan altijd nog wat extra geld mee te nemen voor onverwachte dingen, you never know.

Kleding

In Iran kun je niet rondlopen in je Westerse zomerjurkje. Je zult je aan de regels van het land moeten houden en die regels gaan in zodra je met het vliegtuig land in Iran. Zorg er dus voor dat je geschikt gekleed bent als je het vliegveld in stapt. Zodra het vliegtuig land, zie je alle vrouwen hun hoofddoek tevoorschijn toveren. It’s magic. Je kunt het eens zijn met het kledingbeleid of niet, maar wij adviseren je om wel aan te passen aan de kledingvoorschriften. Het is een teken van respect naar het land, de mensen en hun cultuur.

Vrouwen moeten simpelweg alles bedekken. Een lange broek en lange mouwen zijn verplicht. Een gewoon T-shirt kan niet, je moet je vormen bedekken. De vormen van je billen en borsten mogen niet te zichtbaar zijn. Een tuniekje of zomerjurkje over je broek dragen is hier de ideale oplossing voor. Hou er verder ook rekening mee dat je bovenkleding van voor ook niet open is. Als laatste dienen alle vrouwen een hoofddoek te dragen, deze mag losjes op je hoofd liggen en je haar mag zichtbaar zijn. Kijk altijd om te heen hoe andere vrouwen hun hoofddoek dragen. In meer religieuze steden is het haar meer bedekt. We adviseren je om dit dan ook te doen.

Mannen hebben het een stuk gemakkelijker, lange broek en een T-shirt is acceptabel. Je kunt alleen niet in je korte broek of in een shirt zonder mouwen lopen.Internet / VPN

Er zijn niet veel openbare WIFI punten in Iran. Wil je wel bereikbaar zijn en gebruik maken van internet, dan raden we je aan om een lokale simkaart te kopen. Deze kun je ook al kopen op het vliegveld (het duurt een uur voordat je de kaart kunt gebruiken). Voor 3 GB inclusief simkaart ben je ongeveer €7 kwijt. Wil je ongehinderd surfen op het internet, zorg er dan voor dat je een VPN hebt voor telefoon en/of laptop. In Iran zijn verschillende website geblokkeerd maar dit kun je omzeilen als je een VPN hebt. Er zijn ontzettend veel soorten VPN’s te downloaden, van gratis tot betaald en van beperkt tot onbeperkt datalimiet. VPN Robot en VPN Master zijn beide onbeperkt en werken prima.

Normen & waarden

Je mag elkaars hand vasthouden in het openbaar, maar meer intimiteit is niet toegestaan. Je kunt elkaar bijvoorbeeld geen kus geven. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat niet alle mannen een vrouw een hand geven in verband met geloof. Meestal geven ze je wel een hand. Als vrouw zul je wel het initiatief moeten nemen. Krijg je geen hand terug, ben dan niet beledigd en toon respect.