Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste backpack is cruciaal voor een comfortabele reis. Een van de belangrijkste overwegingen bij het selecteren van een backpack is de grootte, uitgedrukt in liters. Hoeveel liter je backpack moet zijn, hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van je reis, je reisstijl, de bestemmingen die je bezoekt en je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel lichten we deze factoren verder toe en bieden we je tips om te bepalen hoeveel liter jouw ideale backpack moet zijn.

Jouw type reis

Voordat je een backpack uitkiest is het belangrijk om na te denken over het type reis dat je wilt maken. Ga je vaak avontuurlijke activiteiten ondernemen zoals lange trektochten? Dan heb je een grotere backpack nodig om bijvoorbeeld een slaapzak mee te nemen. Verblijf je in ho(s)tels en heb je geen grote spullen nodig voor meerdaagse activiteiten? Dan heb je aan een kleinere backpack voldoende. Als je van plan bent om veel tijd door te brengen op specifieke locaties, kun je wegkomen met een kleinere backpack omdat je minder spullen nodig hebt voor dagelijkse verplaatsingen. Je kunt dan ter plekke ook af en toe de was doen.

Je bestemming

Als je naar Zuidoost-Azië reist en voornamelijk naar warme bestemmingen reist, heb je geen dikke, warme kleding nodig. Een enkel dun vest en een lange broek zijn voor de meeste reizen naar warme bestemmingen voldoende. Mocht je naar bestemmingen als Nepal of landen als Zuid-Korea of Japan buiten de zomer om reizen, dan zul je wat meer warmere kleding mee moeten nemen. Dikkere kleding kost meer ruimte in je backpack en vereist een grotere rugzak.

Een backpack die bij jou past

Je eigen lengte, gewicht en lichaamsbouw zijn ook belangrijke factoren als je bepaalt hoeveel liter je backpack moet zijn. Voor een kleine, lichte vrouw raden we uiteraard een andere backpack aan dan voor een lange man. Ben je aan de kleine of lichte kant? Probeer dan een maximale inhoud van rond de 65 liter aan te houden. Als je langer en/of steviger gebouwd bent kun je voor een grotere backpack kiezen.

Je reisduur

Een andere belangrijke factor voor het bepalen van de grootte van je backpack is de duur van je reis. Als je een korte reis maakt, heb je uiteraard een stuk minder bagage nodig dan bij een maandenlange wereldreis.

In de onderstaande tabel geven we een indicatie hoe groot je backpack moet zijn, afhankelijk van je reisduur. Houdt hierbij echter rekening met de eerder genoemde factoren over je type reis, je bestemming en je lichaamsbouw.

Duur van je reisInhoud in liters
< 1 week< 40 liter
1 tot 3 weken40 – 60 liter
3 – 8 weken55 – 70 liter
> 2 maanden> 65 liter

Hoeveel liter moet mijn backpack zijn?

Zoals hierboven geschetst is de ideale grootte van je backpack afhankelijk van veel factoren. Voor de meeste backpackers die naar Azië reizen raden we een backpack van tussen de 50 en 60 liter aan. Mochten de factoren zoals eerder geschetst een rol spelen op jouw backpack reis, dan kun je voor een kleinere of juist grotere backpack kiezen.

Download onze inpaklijst

Heb je een eenmaal de juiste grootte van je backpack uitgekozen en wil je gaan inpakken? Gebruik dan onze inpaklijst met alle spullen die je moet meenemen als je gaat backpacken? Vul dan je e-mailadres in en we sturen de inpaklijst direct naar je toe.