Compacte inpaktips voor de echte backpacker

Compacte inpaktips voor de echte backpacker

Het is bijna zover. Je hebt alle spullen in huis en je hebt veel zin in je reis. Nu volgt de uitdaging; zorgen dat je spullen in je backpack passen. Wij geven handige tips, zodat je dat voor elkaar krijgt! Maak het jezelf niet moeilijk; maak praktische keuzes en zorg dat je spullen ook klaar zijn om de tas in te gaan.

Kleding

Neem vooral niet teveel kleding mee. Aan vrolijke, luchtige kleding is op Aziatische markten geen gebrek.

 • Rol je kleding op en bespaar daarmee ruimte.
 • Als je kleding nog steeds teveel ruimte inneemt, kun je vacuüm zakken gebruiken. Het volume van de zak kun is zowel met als zonder stofzuiger te minimaliseren.
 • Stop je sokken in je schoenen.

Leesvoer

Neem een e-reader of een tablet mee in plaats van vijf boeken en acht tijdschriften of neem één boek en één tijdschrift mee en ruil ze in hostels en boekenwinkeltjes.

Verzorging

Neem alleen de meest belangrijke verzorgingsproducten mee en koop hier een kleinere variant van, je bent immers maar een paar weken op reis.

 • Kies voor praktische spullen, zoals een sneldrogende handdoek en miniverzorgingsproducten.
 • Shampoo-, zonnebrandcrème- en douchegel verpakkingen willen weleens lekken. Een handige oplossing; plaats een stukje plastic, van een boterhamzakje bijvoorbeeld, op de bovenkant van de fles en draai de dop daar overheen. Je flesje zal niet lekken. Vind je dit gedoe, grijp dan naar de ducttape.
 • Oorbellen steek je door de gaatjes in losse knopen, zodat je ze niet kwijtraakt.

Ter plekke

Behalve enkele handige tips voor het inpakken van je backpack zijn er natuurlijk ook een aantal dingen waar je op de plaats van bestemming aan zou kunnen denken.

 • Het volume van je muziek verhoog je door je telefoon in een mok te zetten.
 • Je hoeft geen last te hebben van gaten in klamboes, horren en deuren, want met ducttape los je zulke problemen op. Ook met touw kun je fijn improviseren.

The challenge

Voorbereidingen zijn getroffen. Nu is het tijd om de tas in te pakken. De spullen die je als eerst nodig hebt krijgen de plek die het best bereikbaar is. Pas op dat je de zware spullen niet allemaal in één kant van je backpack plaatst. Wanneer je een nieuwe backpack gaat aanschaffen is het ook verstandig om buiten het draagcomfort, te kijken naar de grote en de indeling van de vakken. Er is namelijk een groot verschil in modellen, de ene backpack heeft veel vakken om alles te ordenen terwijl de ander een groot vak heeft. Je kunt ook het ‘tasjessysteem’ toepassen; elke soort kledingstuk zit dan in een ander plastic tasje, waardoor je weet waar je moet zoeken.

Deze inpaktips maken het dragen van je backpack comfortabeler en je spaart je rug ermee. Deze tips kun je gebruiken als je een backpack met een inwendig frame meeneemt.

 • De zwaardere spullen plaats je in het midden, zo dicht mogelijk tegen je rug aan. Denk bijvoorbeeld aan zware wandelschoenen.
 • Onderin het grootste vak zit kleding en daar bovenop verzorgingsproducten en een toilettas.
 • Op de toilettas leg je lichtere spullen, zoals slippers.
 • In de flap van de tas passen kleinere spullen, zoals een camera, een zaklamp en een telefoonoplader. Tip: neem een krachtige solar panel mee, hiermee kun je een telefoon en zelf tablet met zonnen-energie opladen.
 • Als je zijvakken hebt, dan passen je ondergoed en sokken daar waarschijnlijk in.
 • Het onderste vak van je tas is nog leeg. Dit vak is een goede plek voor een eventuele slaapzak. Als je die niet meeneemt, is het een handig vak voor een kussentje of voor vuile was.

Filmpje

Bekijk ook het handige filmpje dat we hebben gemaakt voor meer tips: