Verleng je verblijf in Azië met gratis vrijwilligerswerk

Verleng je verblijf in Azië met gratis vrijwilligerswerk

Misschien heb je al wel eens bij een organisatie geïnformeerd naar het doen van vrijwilligerswerk. Grote kans dat je je rot geschrokken bent van de prijzen, wat zij aanbieden is alles behalve gratis. Toch moet je je hier niet door laten afschrikken, want het doen van vrijwilligerswerk is een geweldige ervaring die je niet veel hoeft te kosten. Mocht je vrijwilligerswerk nooit overwogen hebben, dan zullen wij je in dit artikel vertellen waarom je hier toch maar eens over na moet denken.

Waarom vrijwilligerswerk doen?

1: Je doet iets goed voor het land dat je bezoekt
Tijdens het shoppen op de night market vertel je jezelf uiteraard dat je heel goed bezig bent met het stimuleren van de lokale economie. Maar er is geen betere manier om zeker te weten dat je hulp/geld goed terecht komt dan door het zelf persoonlijk te brengen.

2: Je komt in contact met de locals
Eén van de leuke dingen aan reizen is uiteraard het maken van nieuwe vrienden. Over het algemeen zijn dit vaak andere reizigers die allemaal net als jij uit de westerse wereld komen. Na een tijdje heb je de standaard gesprekken met hen dan ook wel een beetje gehad. Tijdens het doen van vrijwilligerswerk kom je niet alleen in contact met andere reizigers, maar ook met de lokale bevolking. Dit levert een hoop interessante gesprekken op. Uiteraard kan de taalbarrière af en toe lastig zijn, maar met gebarentaal kom je een heel eind en het levert hilarische situaties op.

3: Je komt op plekken waar je normaal niet zou komen
De locals kennen de mooie plekken die nog niet door toeristen zijn ontdekt. Over het algemeen zijn ze hier enorm trots op en laten ze je graag zien wat hun land nog meer te bieden heeft.

4: Je ziet hoe het echte leven er aan toe gaat
In veel gevallen zul je bij een local thuis slapen of nauw met hen samen leven. Zo krijg je meer mee van het dagelijks ritme. Dit betekent ook dat je met hun eet en dus het beste eten krijgt. Met een beetje geluk is er zelfs een verjaardag, bruiloft of begrafenis die je kunt bijwonen.

5: Het hoeft helemaal niet veel te kosten
Veel geld betalen om goed werk te verrichtten schrikt veel mensen af. Gelukkig kan je ook (bijna) gratis vrijwilligerswerk doen! Als echte Nederlander is dit alleen al reden genoeg om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Met een paar gratis weken vrijwilligerswerk kun je nog wat langer weg blijven uit ons koude kikkerlandje.

Hoe regel ik gratis vrijwilligerswerk?

Je kunt vrijwilligerswerk heel makkelijk regelen via de sites van: workaway, helpx en helpstay. Je betaalt jaarlijks een klein bedrag om op hosts over de hele wereld te mogen reageren. Er is heel verschillend soort werk te vinden, van les geven tot het werken in een hostel. Allemaal gratis of met een kleine bijdrage voor je maaltijden. Door middel van een omschrijving van de host en door reviews van andere vrijwilligers kun je geheid iets vinden dat bij je past.

Waar moet je op letten?

Het is belangrijk dat je zorgt dat je niet te veel betaalt. In principe hoor je niet te betalen om iemand te mogen helpen. Wel zal er af en toe een kleine bijdrage voor je maaltijden worden gevraagd. De lokale bevolking heeft nou een maal weinig geld voor eten en kunnen het dus niet veroorloven om ook nog eens voor jouw maaltijden te betalen. Het bedrag voor drie maaltijden ligt meestal rond de 5 USD per dag, hier zit accommodatie bij inbegrepen. Een heel stuk minder
dus dan je normaal op een dag besteed.

Kijk daarnaast altijd goed naar de reviews van andere vrijwilligers. Die geven een goed beeld van wat je te wachten staat. Daarnaast wil je natuurlijk wel zeker weten dat iemand betrouwbaar is als je bij iemand in huis gaat wonen.

Wees sociaal