Pinnen in Azië: tips om geld te besparen

Pinnen in Azië: tips om geld te besparen

Je bezig houden met waar je geld pint en hoeveel je opneemt klinkt wellicht vrij suf, maar het is verstandig om toch met wat dingen rekening te houden. Met behulp van onderstaande tips kun je zomaar een paar euro per pinbeurt besparen. Als je langere tijd reist komt dat neer op heel wat geld waar je zelf leuke dingen mee kunt doen, in plaats van het geld schenken aan de banken.

With or without conversion?

Als je voor het eerst in Azië pint valt je ongetwijfeld gelijk op dat je bij de meeste banken moet kiezen tussen with conversion of without conversion. Bij with conversion hanteert de bank waar je pint haar eigen wisselkoers. Dit is voornamelijk een extra verdienmodel voor ze. Gun ze dit extra geld niet en kies altijd voor without conversion. Kan zomaar een paar euro schelen per transactie.

Pinnen per land in Azië

Per land zijn er aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Bovendien zijn er vaak banken die duidelijk de beste keuze zijn om je geld bij op te nemen.

Thailand

In het snel moderner wordende Thailand kun je tegenwoordig bijna overal pinnen. Alleen op de kleinere Thaise eilanden zul je wat meer moeite hebben. Helaas rekenen de Thai wel een forse fee per transactie, vaak is dit 220 baht – zo’n €6. Neem dus zoveel mogelijk op per pinbeurt. Je kunt het beste pinnen bij de Citybank, hier heb je namelijk geen fee! Deze banken zijn echter alleen in Bangkok te vinden.

Vietnam

Het grootste probleem in Vietnam is dat je bij de meeste banken maar maximaal 3 miljoen dong kunt pinnen, omgerekend zo’n €122 op het moment van schrijven. Omdat je vaak ook nog een paar euro fee betaald lopen de kosten flink op. Vermijd dit door te pinnen bij de Military Bank. Hier kun je soms – om voor ons onduidelijke reden echter niet altijd – tot 5 miljoen opnemen en je betaalt geen fee. Andere goede keuzes zijn de Agribank met een betere fee dan de meeste andere banken – 22k – en de Commonwealth banken waar je ook maximaal 5 miljoen dong per pinbeurt kunt opnemen – Commonwealth zit vooralsnog alleen in Ho Chi Minh City.


Pinnen Azie 1


Cambodja

Rabobank passen kunnen hier wat problemen opleveren. Als je een pinautomaat hebt gevonden raden we aan flink wat geld in te slaan. Een creditcard als backup komt ook goed van pas.

Laos

Pinnen in Laos is best prijzig, aangezien je zo’n €4 per transactie betaalt en je bij veel banken maar maximaal 1 miljoen kip kunt opnemen, zo’n €112. Bij de ANZ bank kun je gelukkig 2 miljoen kip opnemen, we raden aan daar gebruik van te maken.

Indonesië

In de meeste toeristische bestemmingen is pinnen tegenwoordig totaal geen probleem, in de kleinere bestemmingen kun je beter wel wat geld achter de hand houden. Bij de meeste banken kun je maximaal 2,5 miljoen rupiah opnemen, ongeveer €175. Gelukkig betaal je in Indonesië geen hoge fee’s, maar meer geld opnemen om de kosten te drukken is altijd voordeliger. Een duidelijke voordeligste optie is er niet echt. BCA, Mandiri en BNI zijn prima keuzes.

Maleisië

Pinnen in Maleisië is nergens een probleem. De Maybank en CIMB pinautomaten zijn de twee populairste mogelijkheden. Je betaalt wel ongeveer €3 per transactie, dus neem ook hier grotere bedragen op.

Myanmar

Met name met een ING pas was pinnen in Myanmar voorheen erg lastig. Gelukkig zijn deze problemen inmiddels opgelost en kun je door het hele land terecht. Mits de pinautomaten werken, ze willen nog wel eens met storingen kampen. Hou dus genoeg geld achter de hand. Per transactie betaal je bovendien ruim €3 euro aan transactiekosten.

Filipijnen

Zeker op Palawan – zelf in het populaire El Nido – is pinnen lang niet altijd mogelijk. Ook op andere kleinere eilanden komen regelmatig problemen voor. Als je al kunt pinnen is er maar een bank beschikbaar, dus veel keuze heb je niet. Per transactie ben je ruim €3,50 kwijt. Over het algemeen kun je maximaal 10.000 peso opnemen, ongeveer €180.

Sri Lanka

Helaas werken de Nederlandse maestro passen nog op lang niet alle banken. De Commercial Bank is hierop een uitzondering, deze werkt zo goed als altijd. Bovendien heeft deze bank in de meeste steden wel pinautomaten.

India

Het komt regelmatig voor dat pinautomaten leeg zijn en je kunt met je Nederlandse pinpas ook niet bij elke bank terecht. Gelukkig valt de fee per pinbeurt mee, dit is maximaal 200 roepie – nu € 2,86.

Neem een creditcard mee

Zeker als je naar wat minder ontwikkelde landen gaat en/of buiten de gebaande paden reist raden we altijd aan om een creditcard mee te nemen. Niet om elke dag te gebruiken, maar als backup voor als je normale pinpas ergens niet werkt. Kost je iets extra, maar kun je een hoop gezeik besparen.

Vooraf buitenlands geld meenemen

Tevens raden we aan om alvast wat geld mee te nemen van de lokale concurrentie. Het kan namelijk best eens voorkomen dat er geen werkende pinautomaten op het vliegveld te vinden zijn. In Thailand is dit niet zo snel het geval, maar bij landen als Sri Lanka of Myanmar is het zeker aan te raden. Wissel je geld niet op Schiphol in, dan ben je namelijk heel wat extra kwijt. Regel dit wat eerder door hier online je buitenlands geld alvast te bestellen voor je vertrek.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.