Omgekeerd heimwee; thuiskomen na je reis

Omgekeerd heimwee; thuiskomen na je reis

Daar sta je dan, voor de rolband, te wachten op de bagage waarmee je de afgelopen maanden zoveel hebt meegemaakt. De backpack, die al je herinneringen bij zich draagt. Ook al was het zo’n fantastische ervaring, je hebt toch ook wel weer zin om je familie in de armen te sluiten – wat je dan ook vol liefde doet, wanneer ze je omhelzen op Schiphol. Alle vertrouwdheden overweldigen je; het is fijn om iedereen weer te zien, om even weer thuis te zijn, je verhalen kwijt te kunnen en even op één plek te verblijven.

Maar dan komt dat moment waar je al vaker mensen over hebt horen speculeren; de heimwee. Het gemis van de vrijheid, de onontdekte plekken, de mensen die je ontmoet, de tropische geuren en kleuren – het complete plaatje. Je betrapt jezelf erop dat je steeds vaker in de Aziatische supermarkt te vinden bent, om je even weer zo te voelen zoals op reis. Allerlei dingen om je heen doen je aan je backpacktijd herinneren, maar dit maakt je helemaal niet vrolijker – het enige waar je aan kan denken, is dat je terug wilt.

Ook al lijkt het alsof de heimwee nooit over zal gaan en dat je het alleen op kan lossen door terug te gaan, er zal een moment komen dat je je ook in ons eigen kleine kikkerlandje weer op je gemak zult voelen. Door alle dingen die je hebt meegemaakt ben je er misschien wel achter gekomen dat het leven hier in Nederland niet alles is wat je graag zou willen hebben. Maar denk eens terug: het zijn ook niet alleen maar fantastische dingen die je hebt meegemaakt op reis. Waarschijnlijk heb je daar ook momenten gehad dat je juist terugverlangde naar Nederland. Daarom is het niet erg om een aantal dingen aan te passen aan je leventje hier, dingen die je bijvoorbeeld anders hebt leren doen terwijl je in het buitenland was. Maar zorg er ook voor dat je waardeert wat je hier wel hebt.Nog een aantal tips om aan te denken, wanneer de heimwee toeslaat:

– Zorg ervoor dat er iets in je agenda staat om naar uit te kijken, zoals een stedentrip of een andere reis ergens naar toe. Dit zorgt ervoor dat het niet lijkt alsof je in een bodemloze put bent beland. Zo kan je genieten van de tijd die je in Nederland hebt, én van het vooruitzicht op een nieuwe trip.
– Zorg bovendien dat je lekker bezig blijft in Nederland. Wanneer je terugkomt voor een aantal maanden zonder iets te doen te hebben, kan dit ertoe leiden dat je het reizen alleen maar meer mist. Logisch, want je hebt waarschijnlijk niet meer zoveel te ontdekken zo dichtbij waar je altijd woonde (Ook al zijn er in de buurt waarschijnlijk ook nog genoeg plekken te ontdekken – het kan heel leuk zijn om toerist in eigen land te spelen!), terwijl je op reis ieder dagje een ander stadje had, waar zoveel te ontdekken was.
– Denk aan de dingen die je juist in Nederland zo waardeert op de momenten dat je niet zo lekker in je vel zit. Maak een lijstje met dingen die je in Nederland wel hebt, en waar je juist op reis altijd zo naar verlangt. Dit zorgt ervoor dat de heimwee vermindert.
– Wanneer je mensen hebt ontmoet op reis, is het erg leuk hen weer terug te zien in je eigen land. Waarschijnlijk is het een compleet andere ontmoeting dan toen je aan het backpacken was, maar dat kan juist tot leuke verrassingen leiden. En bovendien kan je zo lekker je ei kwijt over hoe je je voelt, en over hoe tof jullie reis wel niet was.
– Zet je herinneringen bovendien op papier, of maak een foto-album, of iets compleet anders – maar doe er in ieder geval iets mee. Maak je hoofd leeg en sluit het af. Natuurlijk is het fantastisch om af en toe terug te denken aan de fantastische ervaringen die je hebt opgedaan en er over te praten met anderen, maar dit kan juist ook averechts werken. Zo geef je het een eigen plekje op een positieve manier.

Toch weer snel naar Azië?

Doe hier alvast wat inspiratie op of bekijk een paar van onze backpack routes voor je volgende reis.

Wees sociaal