Milieuvriendelijk reizen in Azië

Milieuvriendelijk reizen in Azië

De een is er heel veel mee bezig, de ander helemaal niet: het milieu. Nu er zoveel ophef is over vervuiling door plastic, en we de gevolgen van de klimaatverandering steeds duidelijker zien, is het tijd om te kijken wat we individueel kunnen doen om een steentje bij te dragen aan het behouden van de wereld die we zo graag verkennen. Vandaar hier een aantal tips die iedereen zou kunnen toepassen:

Plastic

Er zijn heel veel dingen die je makkelijk vanuit huis mee kunt nemen om ervoor te zorgen dat je tijdens je reis zo min mogelijk plastic gebruikt en weggooit. De eerste tip is natuurlijk je eigen waterfles. Bijna alle backpackers hebben er tegenwoordig wel een, maar wil je net een stapje verder gaan, denk dan aan een fles met waterfilter. In bijna alle landen in Azië is kraanwater ondrinkbaar. Hierdoor zijn er momenten dat je genoodzaakt bent om een plastic fles te kopen als er geen gefilterd water in de buurt is. Een waterfilter in je fles is hier de ideale oplossing voor! Een andere mogelijkheid is om een glas water te vragen bij restaurantjes of cafeetjes. Vooral kleine eettentjes zullen je waarschijnlijk gemakkelijk een glaasje aanbieden. Bij de wat luxere restaurants zul je waarschijnlijk moeten betalen.
Wat de meeste backpackers ook al bij zich zullen hebben is natuurlijk een eigen boodschappentas. Heb je deze nou niet, en kan of wil je er geen kopen, probeer dan zo lang mogelijk te doen met één plastic tasje.

Voor degenen die nog een stapje verder willen gaan is het meenemen van eigen bestek altijd een aanrader. Voornamelijk in landen in Zuidoost-Azië, krijg je vaak plastic bestek mee als je ergens eten afhaalt. Je eigen setje is hier dus de perfecte oplossing. Nog beter is het als je zelf je eigen bord of kommetje meeneemt, zodat je ook street food kan eten zonder plastic te gebruiken.

Wat natuurlijk nog makkelijker is, is geen eten afhalen. Als je ergens gaat zitten om te eten wordt er meestal geen plastic gebruikt, en als je zelf kookt al helemaal niet. Als je lange reizen moet maken en er onderweg geen opties zijn voor onverpakt voedsel kan je gemakkelijk je eigen maaltijden en snacks meenemen, vaak nog goedkoper ook! Denk ook eens drie keer na over de plastic verpakkingen die je in de winkel koopt. Vaak zijn er op marktjes makkelijk onverpakte varianten te vinden.Lokaal eten

Waar vaak tijdens het reizen niet heel veel over nagedacht wordt is waar je eet. De productie van bepaalde voedingsmiddelen kan heel veel invloed hebben op de omgeving en op het milieu. Probeer daarom altijd zo veel mogelijk lokale producten te eten en te kopen. Hiermee ondersteun je niet alleen de lokale bevolking, maar draag je ook nog bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot.

Telefoon opladen

Een gave uitvindingen is de powerbank zijn die oplaad door middel van zonne-energie. Niet alleen kan je je telefoon zo altijd en overal opladen, je verbruikt ook nog eens geen elektriciteit!Toiletspullen

Je toilettas milieuvriendelijk maken is tegenwoordig ook super makkelijk! Shampoo in blokvorm begint steeds populairder te worden, en de meeste varianten zitten niet in een plastic verpakking. Hetzelfde geld voor normale zeep. Tandenborstels worden tegenwoordig vaak van hout gemaakt, en zelfs deodorant kan je momenteel in blok- of poedervorm krijgen. Hoewel het voor deodorant nog moeilijk is om iets te vinden zonder plastic verpakking, zijn de meeste varianten al veel beter dan een spuitbus!

Reizen

Als het gaat om het reizen zelf is het vaak lastig in te schatten wat nou de beste optie is. Daarom hebben we het even voor je op een rijtje gezet:

Het aller- allerbeste is natuurlijk lopen of fietsen. Is dit te doen? Kies dit dan boven een scooter of openbaar vervoer. Voor korte afstanden is een motor of scooter meestal de beste optie. Scooters zijn een stuk lichter en zorgen hierdoor voor minder uitstoot. Echter als je met een groep reist kunnen auto’s een beter idee zijn, omdat je zo natuurlijk meer personen per voertuig kunt meenemen. Voor lange afstanden is de trein het milieuvriendelijkst, op de voet gevolgd door bussen. Hoewel bussen in Azië er niet altijd heel milieuvriendelijk uitzien, vervoeren ze zoveel passagiers dat het totaal uitkomt op minder vervuiling dan als iedereen de auto zou nemen. Als je over zee wilt reizen is de boot eigenlijk altijd beter dan het vliegtuig. Als je toch met eigen vervoer wilt reizen geldt in principe hoe kleiner hoe beter. Moet je meer dan 800 kilometer afleggen? Dan is vliegen bijna altijd beter dan met de auto. Hoe milieuvriendelijk een vliegtuig is verschilt nog wel per maatschappij, dus als je hier zeker van wilt zijn kun je dat het beste bij de maatschappij zelf checken.

En tot slot, gooi geen plastic op de grond. Beter is het nog om het plastic wat je ziet liggen op te rapen en mee te nemen tot je een vuilnisbak ziet, maar in veel landen is dit momenteel een onbegonnen zaak.