Lokale eettentjes in Azië

Lokale eettentjes in Azië

Wanneer je in Azië bent kun je niet om alle heerlijke rijst- en noedelgerechten heen. Wie het echte Azië wil ervaren moet op zijn minst in elk land een paar lokale specialiteiten hebben geprobeerd. Tijdens je reis kun je ook nog eens veel geld besparen door te eten als een local, omdat dit vaak veel goedkoper is dan westers eten. Bovendien is het een goede manier om meer onder de lokale mensen te komen.

Waar eten?

In Azië staan langs de kant van de straat vaak zoveel eettentjes, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het lekkerste eten zul je vinden door te kijken naar waar de locals eten. Zitten er veel locals in een eettentje, dan is dit een erg goed teken. Want als het eten er niet goed zou zijn, zouden de zij er ook niet naartoe gaan.

Hygiëne

Veel van deze maaltijden zijn op straat te verkrijgen, streetfood dus. Dit brengt soms wel een aantal risico’s met zich mee. In Nederland zijn wij heel andere smaken gewend dan de mensen in Azië. Hier zal je maag waarschijnlijk aan moeten wennen. Hoe leuk en lekker het ook kan zijn om onbekende gerechten te proberen, geen enkele reiziger zit erop te wachten om ziek te worden tijdens een reis. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten, zodat je op een hygiënische en verantwoorde manier toch kunt genieten van het lekkerste streetfood:

• Om maag- en darmproblemen te voorkomen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je eten goed is verhit. Dit geldt voor groentes (dus geen salade), maar ook voor versgebakken vlees en andere snacks. Door het eten te verhitten worden de bacteriën gedood. Twijfel je over de bereiding van je maaltijd, dan is het verstandig om even te checken hoe het eten wordt klaargemaakt. Bij eetstalletjes op straat is het heel gemakkelijk om na te gaan hoe je eten wordt klaargemaakt, omdat je hiervoor niet eerst een keuken in hoeft te lopen. Krijg je het idee dat het vlees al te lang in de buitenlucht ligt of zitten er vliegen op, dan kun je het beter laten staan.
• Pas op met geschild fruit. Het beste is om fruit op een markt te kopen dat je zelf nog kunt schillen en dit zelf schoon te maken met water. Wanneer je geschild fruit koopt bij een kraampje weet je niet hoe lang dit er al staat. Ook zie je vaak kraampjes met fruitshakes voorbij komen in Azië. Het zou zonde zijn om deze verfrissingen helemaal links te laten liggen. Probeer ervoor te zorgen dat deze shakes vers voor je gemaakt worden.
• Het is algemeen bekend dat Aziatisch kraanwater geen drinkwater is. Gelukkig worden er bijna overal flesjes water verkocht voor een klein prijsje. Let erop dat de dop nog goed op het flesje zit dat je koopt. Soms worden gebruikte plastic flesjes gevuld met kraanwater om zo wat extra geld te verdienen.
• Veel reizigers twijfelen over het eten van vis in Azië. Heb je zin om vis te bestellen, ga dan even na of je in een plaats verblijft vlak aan de kust. Is dit het geval, dan is de kans groter dat je verse vis krijgt. Maar verblijf je ergens in het binnenland, bedenk dan dat de vis al een hele reis heeft gemaakt om op die plaats te komen. Je kunt je dan afvragen hoe verstandig het is om nog vis te eten.
• Ijsblokjes zijn voor veel reizigers ook een twijfelgeval in Azië. Op sommige plaatsen worden deze nog gemaakt van kraanwater, terwijl er in veel restaurants ook gewoon ijsklontjes worden geserveerd die worden gemaakt aan de hand van een machine met schoon water. Hier komt je het snelste achter door simpelweg te vragen of de ijsklontjes zijn gemaakt van schoon drinkwater of van kraanwater.