Gebruik een VPN tijdens je backpackreis

Gebruik een VPN tijdens je backpackreis

Waar tien jaar geleden goed werkende wifi in Azië eerder een uitzondering dan een regel was, beschikt tegenover elke accommodatie en de meeste restaurants over een prima wifi verbindingen. Ideaal om informatie op te zoeken over je bestemming en om je laatste foto’s doorsturen naar je vrienden en familie. Deze (semi) publieke wifi hotspots zijn niet altijd even veilig. Een VPN brengt je veel extra veiligheid. Ook kun je door een VPN te gebruiken de virtuele locatie van je apparaat aan te passen. Hiermee kun je gecensureerde websites toch bezoeken of video’s bekijken die je in het land waar je bent niet kunt zien. In dit artikel lichten we de mogelijkheden en de voordelen van een vpn toe.

Wat is een VPN?

Een VPN is een afkorting voor een Virtueel Particulier Netwerk. Jouw internet wordt eerst via dit virtuele netwerk geleid voordat je daadwerkelijk het internet op gaat. Je kunt zelf een locatie van je virtuele netwerk te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld in Vietnam de locatie aanpassen naar Nederland om websites te bezoeken die alleen toegankelijk zijn in Nederland.Veilig internetten

De verbindingen tussen jouw computer en de VPN is versleuteld. Kwaadwillende kunnen dus niet jouw gegevens onderscheppen als ze gebruik maken van dezelfde wifi verbinding, iets wat zonder VPN veel gemakkelijker gaat. Met name op openbare wifi netwerken kun je zo veel veiliger internetten.

Gecensureerde websites toch bezoeken

In steeds meer Aziatische landen wordt het internet veelvuldig gecensureerd. Het bekendste land is China. Hier worden websites als Facebook en Google geblokkeerd. Door een VPN te gebruiken kun je deze websites toch bezoeken. Ook in landen als Myanmar, Indonesië, Turkije en Vietnam worden er steeds meer websites gecensureerd en kan een VPN van pas komen.


VPN


TV/ Netflix kijken

Uitzendrechten gelden per land. Als je op NPO of RTL bijvoorbeeld online iets wilt terugkijken kan dit vaak alleen maar in Nederland. Met een VPN kun je jouw favoriete programma dus gewoon blijven kijken in Azië. Ook kun je zo met Ziggo Go de sportwedstrijd die je graag wilt zien toch gewoon bekijken. Dit geldt ook voor Netflix. Series en films worden per land aan Netflix verkocht. De serie die je aan het kijken bent kan dus in Cambodja opeens niet meer te zien zijn, terwijl je in Laos net een paar afleveringen had gekeken. Door je VPN locatie aan te passen kun je gewoon verder kijken.

De opties

Er zijn veel VPN-aanbieders. Je kunt kiezen uit een gratis VPN, maar de verbindingen zijn vaak sloom en niet altijd even veilig. Bij een betaalde VPN kun je kiezen uit meer locaties, is de verbinding beter versleuteld en is het internet sneller.