Engelse les geven in Azië

Engelse les geven in Azië

Engels les geven in het buitenland is de populairste en meest voorkomende manier om geld te verdienen tijdens het reizen. Daarnaast is het ook een goede manier om de lokale cultuur volledig eigen te maken. Vrijwel overal in Azië is er vraag naar Engelse docenten. De populairste landen hiervoor zijn Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China vanwege de hoge salarissen en de hoge levenskwaliteit van expats. Ook in Vietnam kun je goed terecht als Engelse docent. Ervaring is niet vereist en de gemiddelde Nederlander spreekt goed genoeg Engels om als TEFL docent aan de slag te kunnen.

Opleiding en certificering

Het certificaat dat je nodig hebt om Engels les te geven in het buitenland is de TEFL – Teaching English as a Foreign Language. De TEFL staat ook wel eens bekend als TESOL – Teaching English to Speakers of Other Languages . Wil je Engels les geven op een hoger niveau? Dan kun je kiezen voor ELT – English Language Teaching, of ESL – English as a Second Language.

Om in Azië les te geven tijdens het reizen heb je genoeg aan de TEFL. De TEFL academy is niet één specifieke academie maar een instituut die verschillende scholen en instanties de mogelijkheid biedt om hun eigen variant van een TEFL cursus samen te stellen. Een standaard full-time cursus duurt vier weken en een part time interactieve online cursus duurt rond de twee tot drie maanden.

Als je online zoekt naar cursussen zie je dat prijzen kunnen verschillen van €200 tot €2.000. Er wordt veel gesjoemeld met cursussen en certificaten dus wees secuur bij het maken van je keuze en onthoud dat goedkoop vaak duurkoop is in dit soort situaties.

Bij het uitkiezen van een cursus of instituut moet je letten op een aantal factoren, let dus goed op. Is de cursus die je kiest daadwerkelijk door TEFL Academy en TEFL Courses erkend? Zijn de docenten TEFL opgeleid of wordt er vals geadverteerd en gaat het enkel om ‘ondersteunende lessen’? De cursus moet minimaal honderd uur aan theorielessen bevatten om de stof te leren kennen en twintig uur aan praktijklessen waarbij je les geeft aan ESL studenten. Daarnaast zou een goede TEFL cursus (gratis) levenslange ondersteuning moeten bieden bij je zoektocht naar een baan als TEFL docent.Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Azië is verreweg het beste continent om les te geven als TEFL docent en als reiziger. Kosten zijn laag, salarissen hoog en je hebt vaak met extra’s te maken. Zo worden in bepaalde gevallen je huur, reiskosten en vluchten betaald, krijg je een extraatje als zakgeld, heb je recht op betaald vakantie en/of ben je voorzien van een dekkende lokale zorgverzekering. Dit is dus een ideale manier om te sparen voor je volgende reis!

Met een comfortabel, degelijk en plezierig expat-leven houd je alsnog gemiddeld 40 tot 50% van je salaris over. De best betalende landen zijn (op volgorde) Zuid-Korea, Japan, Taiwan en China. Bestemmingen zoals Thailand en Vietnam bieden echter een fijner klimaat en zijn goedkoper. Bepaal dus voor jezelf welke factoren jij prioriteit geeft en welk land hier het beste bij past. Klik hier voor een overzicht van maandelijks inkomen, maandelijkse kosten, vereisten, contractduur, studentensoorten en mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden per land.Tot de start van dit millennium waren het vrijwel alleen maar jonge backpackers die vanuit het westen richting Azië trokken. Op zoek naar oneindig avontuur, rijke cultuur en interessante geschiedenis om vervolgens weer naar huis te trekken voor een serieus leven en een carrière. Tegenwoordig is dit continent echter de ideale speelplaats van studenten die er een jaar tussenuit willen en expats die hun centen in het buitenland verdienen. Les geven in Azië is de ideale uitkomst om een land voor even eigen te maken, een bijdrage te leveren aan de lokale maatschappij en om geld te sparen voor je volgende avonturen.

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.